4 °C Budapest

Felpezsdült az állóvíz - kemény hetek várnak a betétesekre?

Pénzcentrum
2007. október 17. 05:55

Csökkenő kamatok: megindult a vágás, de még nincs vége Előző körképünk megjelenése után 9 nappal a Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 7,50 százalékra csökkentette az általa meghatározott irányadó rátát. Ez ismételten felpezsdítette a lekötött betétek piacát, bár az ügyfeleket érintő változások mindenképpen negatívnak mondhatóak, a bankok egy része ugyanis október közepére már követte a jegybank által megadott irányt és vágott bankbetétekre adott kamataiból.


Az amerikai jelzálogpiacon tapasztalható hitelválság és a befektetői bizalom megingása a jelek szerint nem tudta lassítani a kamatcsökkentés ütemét. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a jelzáloghitel-válság miatt felkorbácsolt befektetői kedélyek megnyugodni látszanak.


Havonta elkészülő körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.


A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, IEB, Volksbank, Raiffeisen és Allianz Bank.


A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés október 16-án történt.)


A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.


Pezsgő betétpiac, csökkenő kamatok

A nyolcszázezer forintos lekötésre vonatkozó kamatokat tartalmazó táblázatból egyértelműen kiderül, hogy néhány pénzintézet a többiek gyors reakcióját kiaknázva, a betéti kamatok szinten tartásával került vezető helyre a különböző szegmensekben.

Az UniCredit Bank is azon pénzintézetek közé tartozik, melyek késleltetve érvényesítik a jegybanki alapkamat változásából adódó hatásokat, így 800 ezer forintos betétösszeg esetén 3 és 6 hónapos lekötésnél is az UniCredit adja jelenleg a legmagasabb kamatokat.


A Budapest Bank továbbra is Dupla Haszon Folyószámlacsomagjának igénybevétele mellet biztosít kiemelkedő kamatokat 3 hónapra, de maximum 3 millió forintos lekötésig, így az általunk keresett harmadik összeg esetében már az általános feltételek által meghatározott EBKM-ek szerepelnek.

Nagyobb összeg - magasabb kamatok? Most is igaz...

3 milliónál elestek a régi győztesek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?