13 °C Budapest

Felpezsdült az állóvíz - kemény hetek várnak a betétesekre?

Pénzcentrum
2007. október 17. 05:55

Csökkenő kamatok: megindult a vágás, de még nincs vége Előző körképünk megjelenése után 9 nappal a Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 7,50 százalékra csökkentette az általa meghatározott irányadó rátát. Ez ismételten felpezsdítette a lekötött betétek piacát, bár az ügyfeleket érintő változások mindenképpen negatívnak mondhatóak, a bankok egy része ugyanis október közepére már követte a jegybank által megadott irányt és vágott bankbetétekre adott kamataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai jelzálogpiacon tapasztalható hitelválság és a befektetői bizalom megingása a jelek szerint nem tudta lassítani a kamatcsökkentés ütemét. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a jelzáloghitel-válság miatt felkorbácsolt befektetői kedélyek megnyugodni látszanak.


Havonta elkészülő körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.


A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, IEB, Volksbank, Raiffeisen és Allianz Bank.


A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés október 16-án történt.)


A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.


Pezsgő betétpiac, csökkenő kamatok

A nyolcszázezer forintos lekötésre vonatkozó kamatokat tartalmazó táblázatból egyértelműen kiderül, hogy néhány pénzintézet a többiek gyors reakcióját kiaknázva, a betéti kamatok szinten tartásával került vezető helyre a különböző szegmensekben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az UniCredit Bank is azon pénzintézetek közé tartozik, melyek késleltetve érvényesítik a jegybanki alapkamat változásából adódó hatásokat, így 800 ezer forintos betétösszeg esetén 3 és 6 hónapos lekötésnél is az UniCredit adja jelenleg a legmagasabb kamatokat.


A Budapest Bank továbbra is Dupla Haszon Folyószámlacsomagjának igénybevétele mellet biztosít kiemelkedő kamatokat 3 hónapra, de maximum 3 millió forintos lekötésig, így az általunk keresett harmadik összeg esetében már az általános feltételek által meghatározott EBKM-ek szerepelnek.

Nagyobb összeg - magasabb kamatok? Most is igaz...

3 milliónál elestek a régi győztesek

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?