3 °C Budapest

Kamatfutam deviza módra: melyik lesz a nyerő?

Pénzcentrum
2007. október 16. 12:00

Kéthavonta jelentkező lekötött betéti körképünk újabb állomásához érkeztünk, megnéztük, mit kínálnak a bankok lekötött euró-, illetve dollárbetétek terén, illetve milyen változások történtek utolsó írásunk óta. Nagy meglepetés nem történt, az euró-hozamok kedvezőbbek, dollárfronton nem történt kirívó változás.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (20 025 euró), vagy dollárbetétben (28 405 dollár) lekötni, nézzük hol, mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a 2007. október 15-én érvényes banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 12 banki honlapot kerestünk fel: Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött devizabetétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket, míg pirossal az adott futamidőt tekintve legkedvezőbb, de nem akciós ajánlatot.


Aktuális körképünkben az euróbetétek tekintetében a Raiffeisen Bank 6 hónapos lekötött betéti akciójával ezen az időtávon elvitte a pálmát. Az 1 és 3 hónapos futamidőn az OTP Bank került az első helyre, 12 hónapos futamidőn pedig az Erste Bank kínálja a legkedvezőbb kamatot (az előző kör euróbetét nyertese a Raiffeisen Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank volt).

A lekötött euróbetétek hozamára alapvetően az emelkedés volt a jellemző, míg néhány kivételtől eltekintve a dollárbetétek kamatainak alakulásában csökkenést véltünk felfedezni két hónappal ezelőtthöz képest.


Dollárbetétek esetében 1, 6 és 12 hónapos futamidőt tekintve az MKB Bank ajánlatai bizonyultak a legjobbaknak, míg 3 hónapos időtávon a Citibank akciójával került az első helyre (előző körképünk dollárbetéteinek nyertese a Citibank, az Erste Bank és az OTP Bank volt).

Az elmúlt napok hangulata alapján a FED következő, október végén tartandó ülésén a tartás, vagy a csökkentés dilemmájával néz szembe. Vélhetően folytatódik az ingatlanpiaci korrekció, emiatt esélyesebb lehet egy csökkentés. Az elmúlt napok hangulatváltása ellenére egyelőre a dollár euróval szembeni árfolyama még nem erősödött vissza.

Az eurózónában a pénzpiaci helyzet még továbbra sem normalizálódott teljesen, így az EKB következő ülésén a tartás, vagy emelés között kell, hogy döntsön. A pénzpiaci helyzet egyelőre kamatemeléstől való tartózkodást mutat, míg ellenkező irányba hat a felfelé mutató inflációs kockázat, valamint a mérsékelt lassulást előre vetítő bizalmi indexek alakulása.


A kamatszint mellett az is nagyon fontos tényező a döntésünkben, hogy hogyan alakul a forint, illetve a dollár árfolyama. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem. A forint dollárral szembeni árfolyama jelenleg igen erős szinten áll, s elemzők szerint tartósan erős is maradhat, azonban a sáveltörlés még továbbra sincs napirenden.

Mindemellett továbbra is kérdéses, hogy a magas hazai betéti kamatszint (7-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Továbbra is a mi kezünkben a döntés: vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?