22 °C Budapest

Padláson rejtegetett milliárdok - Te hol tartod a pénzed?

Pénzcentrum
2007. október 2. 14:00

Régmúlt idők szokása, hogy megtakarított pénzünket a párnahuzatba, vagy épp a képkeret mögé rejtjük. Ki hinné azonban, hogy annak ellenére, hogy napjainkban már számos befektetési forma mellett tehetjük le a voksunkat, még mindig nagyon sokan vannak azok, akik a készpénzre esküsznek, pedig nem biztos, hogy ezzel jól is járnak.

Egy friss kutatás szerint ugyanis például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Nálunk a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.


Vagyis első látásra úgy tűnik, nagyon hasonlóan állunk, ez a kép azonban rögtön megváltozik, ha a háztartásokra vetített átlagos készpénztartást vesszük górcső alá. A kutatás szerint egy átlagos brit 127 fontot (46 ezer forint) rejteget házában. Nálunk pedig a KSH legutóbbi, 2005-ös adatait felhasználva 493 968 forintot tart otthonában készpénz formájában egy-egy háztartás.

Természetesen a készpénztartásnak meglehetnek a maga előnyei is (így például sosem árt, ha van egy kis "vésztartalék"), tranzakciós szempontból tekintve. Emellett azonban egyre nagyobb számban rendelkeznek az egyes cégek kártyaelfogadó terminállal, s az egyéb fizetési formák térnyerése is a készpénz tartása ellen hathat, vagyis egyre fölöslegesebbé válik otthonunkban felhalmozni pénzünket.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy amellett, hogy a pénz esetleges elvesztését kockáztatjuk azzal, hogy otthon rejtjük el pénzünket, a bankok, illetve egyéb megtakarítási, befektetési termékek által kínált hozamtól is elesünk, sőt az inflációt sem tudjuk kivédeni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha csupán az egyik elterjedt formát, a bankbetétet vesszük alapul, legutóbbi, augusztus idusán készült akciós lekötött betéti körképünk szerint például egy évre 6-7 százalékos kamattal köthetnénk le pénzünket egy-egy számunkra szimpatikus bankban.

Emellett kockázati étvágyunktól és attól függően, hogy milyen gyorsan lehet szükségünk lekötött pénzünkre, természetesen választhatunk befektetési alapot, vállalati, banki kötvényeket, részvényeket, állampapírokat, vagy befektetéssel kombinált életbiztosításokat is az elérhető hozamok és az általunk kifizetendő költségek figyelembe vételével.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 21. 16:41
Az önkormányzat vezetésében részt vevő DK elhatárolódik a polgármester döntésétől.
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
Holdblog  |  2023. szeptember 21. 06:46
A magas infláció és ennek következményeként megugró kamatok alapvetően új környezetet teremtettek a...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 19. 10:24
A kormány január elsejétől beszántja a CSOK-ot és a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményeket, kizárólag...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM