15 °C Budapest

Padláson rejtegetett milliárdok - Te hol tartod a pénzed?

Pénzcentrum
2007. október 2. 14:00

Régmúlt idők szokása, hogy megtakarított pénzünket a párnahuzatba, vagy épp a képkeret mögé rejtjük. Ki hinné azonban, hogy annak ellenére, hogy napjainkban már számos befektetési forma mellett tehetjük le a voksunkat, még mindig nagyon sokan vannak azok, akik a készpénzre esküsznek, pedig nem biztos, hogy ezzel jól is járnak.

Egy friss kutatás szerint ugyanis például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Nálunk a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.


Vagyis első látásra úgy tűnik, nagyon hasonlóan állunk, ez a kép azonban rögtön megváltozik, ha a háztartásokra vetített átlagos készpénztartást vesszük górcső alá. A kutatás szerint egy átlagos brit 127 fontot (46 ezer forint) rejteget házában. Nálunk pedig a KSH legutóbbi, 2005-ös adatait felhasználva 493 968 forintot tart otthonában készpénz formájában egy-egy háztartás.

Természetesen a készpénztartásnak meglehetnek a maga előnyei is (így például sosem árt, ha van egy kis "vésztartalék"), tranzakciós szempontból tekintve. Emellett azonban egyre nagyobb számban rendelkeznek az egyes cégek kártyaelfogadó terminállal, s az egyéb fizetési formák térnyerése is a készpénz tartása ellen hathat, vagyis egyre fölöslegesebbé válik otthonunkban felhalmozni pénzünket.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy amellett, hogy a pénz esetleges elvesztését kockáztatjuk azzal, hogy otthon rejtjük el pénzünket, a bankok, illetve egyéb megtakarítási, befektetési termékek által kínált hozamtól is elesünk, sőt az inflációt sem tudjuk kivédeni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha csupán az egyik elterjedt formát, a bankbetétet vesszük alapul, legutóbbi, augusztus idusán készült akciós lekötött betéti körképünk szerint például egy évre 6-7 százalékos kamattal köthetnénk le pénzünket egy-egy számunkra szimpatikus bankban.

Emellett kockázati étvágyunktól és attól függően, hogy milyen gyorsan lehet szükségünk lekötött pénzünkre, természetesen választhatunk befektetési alapot, vállalati, banki kötvényeket, részvényeket, állampapírokat, vagy befektetéssel kombinált életbiztosításokat is az elérhető hozamok és az általunk kifizetendő költségek figyelembe vételével.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16