Padláson rejtegetett milliárdok - Te hol tartod a pénzed?

Pénzcentrum
2007. október 2. 14:00

Régmúlt idők szokása, hogy megtakarított pénzünket a párnahuzatba, vagy épp a képkeret mögé rejtjük. Ki hinné azonban, hogy annak ellenére, hogy napjainkban már számos befektetési forma mellett tehetjük le a voksunkat, még mindig nagyon sokan vannak azok, akik a készpénzre esküsznek, pedig nem biztos, hogy ezzel jól is járnak.

Egy friss kutatás szerint ugyanis például a britek összesen 4,6 milliárd fontot (átszámítva 1,7 ezer milliárd forintot) rejtegetnek többek között a padláson. Nálunk a háztartások készpénzállománya a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi számláinak adatai szerint 2007. júniusában 1 895 ezer milliárd forintot tett ki, amely 2004. első negyedéve óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.


Vagyis első látásra úgy tűnik, nagyon hasonlóan állunk, ez a kép azonban rögtön megváltozik, ha a háztartásokra vetített átlagos készpénztartást vesszük górcső alá. A kutatás szerint egy átlagos brit 127 fontot (46 ezer forint) rejteget házában. Nálunk pedig a KSH legutóbbi, 2005-ös adatait felhasználva 493 968 forintot tart otthonában készpénz formájában egy-egy háztartás.

Természetesen a készpénztartásnak meglehetnek a maga előnyei is (így például sosem árt, ha van egy kis "vésztartalék"), tranzakciós szempontból tekintve. Emellett azonban egyre nagyobb számban rendelkeznek az egyes cégek kártyaelfogadó terminállal, s az egyéb fizetési formák térnyerése is a készpénz tartása ellen hathat, vagyis egyre fölöslegesebbé válik otthonunkban felhalmozni pénzünket.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy amellett, hogy a pénz esetleges elvesztését kockáztatjuk azzal, hogy otthon rejtjük el pénzünket, a bankok, illetve egyéb megtakarítási, befektetési termékek által kínált hozamtól is elesünk, sőt az inflációt sem tudjuk kivédeni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha csupán az egyik elterjedt formát, a bankbetétet vesszük alapul, legutóbbi, augusztus idusán készült akciós lekötött betéti körképünk szerint például egy évre 6-7 százalékos kamattal köthetnénk le pénzünket egy-egy számunkra szimpatikus bankban.

Emellett kockázati étvágyunktól és attól függően, hogy milyen gyorsan lehet szükségünk lekötött pénzünkre, természetesen választhatunk befektetési alapot, vállalati, banki kötvényeket, részvényeket, állampapírokat, vagy befektetéssel kombinált életbiztosításokat is az elérhető hozamok és az általunk kifizetendő költségek figyelembe vételével.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?