14 °C Budapest

Mibe kell fektetni? Leesett a tantusz!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 12:00

Szeretnél a gyermekeidnek jó alapot biztosítani a kezdéshez? De nem szeretnéd a pénzed a bankban lekötni, vagy a babakötvénybe betenni? Fektess érmébe!

Szeretnél a gyermekeidnek jó alapot biztosítani a kezdéshez? De nem szeretnéd a pénzed a bankban lekötni, vagy a babakötvénybe betenni? Fektess érmébe!

Szép dolog a jövőre gondolva a malacperselyben pénzt gyűjteni, de lehet, hogy hasznosabb, ha a jelenlegi pénzérmék helyett antik érmékben helyezed el a megtakarított pénzed, így kerülve el a pénzromlás negatív hatásait. Ezenkívül amellett, hogy örömöd lelheted a szépen csilligó érmékben viszonylag biztos hozamot remélhetsz befektetésedtől.

Nézzük meg tehát, hogy mivel is van dolgunk! A numizmatika, vagyis éremtan az egyik legősibb történelmi segédtudomány, hazánkban is több száz éves múltra tekint vissza. Legfontosabb forrását maguk az érmék adják, amelyek önmagukról és korukról is sokat elárulnak. A pénz történetének állomásai szorosan kapcsolódnak a világtörténelmi fordulópontokhoz. A legrégebbi érméknek a Római Birodalom bukásáig verettetek számítanak, ezekkel külön tudományág, az antik numizmatika foglalkozik. A második nagy korszak, a középkori és újkori pénztörténet időszaka nemzeti pénzrendszerek létrejöttéig tart, ezt három részre szokás osztani: a denár- (Magyarországon: 1000-1325), a garas- (1325-1500) és tallér periódusra (1500-1892). Jelenleg a nemzeti pénzrendszerek korát éljük, az újabb forulódpontot az euró bevezetése jelentheti.

Bár a magyar nyelvben nem különült el élesen a két fogalom, fontos különbséget tennünk az érme és az érem között. Az érme a fizetőeszköznek minősülő, illetve minősült pénzérmét jelenti, amelynek az egyetlen kötelező alaki kelléke a kibocsátóra vonatkozó utalás, míg az érem a szűkebb értelemben vett nem fizetőeszköznek minősűlő emlékérméket jelenti, amelyek történelmi, vagy személyes eseményekhez kapcsolódva készültek.

Hol is kezdjünk hozzá? A magyar érmepiacon leginkább gyűjtőkkel fogunk talákozni, a jelenlévők körülbelül 4/5-e gyűjtő, de azért szép számmal vannak azok is, akik befektetési céllal vásárolnak. A numizmatikai befektetés egyik fontos jellemzője, hogy a legtöbb műkincs befektetéshez hasonlóan, ez is hosszútávú. Tehát egy hét alatt nem lehet profitot elérni, a szakértők szerint az eredményekhez nemhogy hónapok, de évek kellenek, általában körülbelül 10 év. Ezért van az, hogy a numizmatikai befektetés nagyon hasonlít a faültetéshez, a fát ugyan én ültetem, de az árnyékát a gyerekeim fogják élvezni.

Bálint Tamás numizmatikai gyűjtő szerint ha megtetszett nekünk ez a befektetési forma, jobb ha elkezdünk gyűjtögetni, mert igazi eredményt nagyobb induló tőkével lehet elérni, amelynek értéke a több akár száz ezer forintra rúghat. Természetesen gyűjtést kisebb összeggel is elkezdhetjük, de ez ekkor inkább hobbi, mint befektetés. Ha megszorulnánk, vagy találunk valamilyen gyorsabban eredményt hozó lehetőséget, az érméket viszonylag könnyen értékesíthetjük, bár jobb, ha nem magánemberként próbálunk vevőt találni rá, hanem egy aukciós ház vagy egy jónevű szakember segítségét kérjük, ekkor előfodulhat, hogy akár az elvárt hasznot is meghozza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mitől függ az érmék értéke? Az érmék értékét főként az arany- és az ezüstárfolyama befolyásolja, ez határozza meg azt is, hogy befektetésünk megtérül-e vagy sem. Ezenkívül a numizmatikában vannak konkrét szempontok is, amelyek alapján értékelnek. Ezek a következők: a kibocsátott példányszám, az érme állapota, az elfogadott katalógusok értékelése, illetve a nemesfémtartalom. Természetesen egy érme annál értékesebb minél kisebb számban bocsátották ki, és minél jobb állapotban van, ezen kívül fontos még, hogy mennyi ideig volt forgalomban, egy szinte érintetlen érme egy használtnak akár a háromszorosát is érheti. A nemesfémtartalom főleg az ezüst érmék esetében érdekes, az arany érméknél általában ez fix, 825 ezrelék.

Hol vásároljunk? Több online aukciós oldal, aukciós ház, vagy érmeszaküzlet vár minket ajánlataival. A megkérdezettek szerint a legolcsóbb az, ha interneten próbálunk meg vásárolni, mert az érmeszaküzleteket jókora árréssel dolgoznak. Esetünkben az aukciós házak kínálatát is érdemes figyelemmel követni, ugyanis a szakértők szerint számunkra, befektetők számára az egyben eladásra kínált nagyobb gyűjtemények legérdekesebbek, ezzel érdemes ilyen célból a leginkább foglalkozni, mert ehhez lehet a legkedvezményesebb áron hozzájutni.

Érdekes kérdés lehet, hogy mint a többi műkincset ez is érdemes-e külföldön eladni? Természetesen van benne perspektíva, mert a magyar piacon lévő árak ebben az esetben is alacsonyabbak, mint külföldi társaik, viszont az antik könyvekhez hasonlóan itt is igaz, hogy a magyar érmék iránt nincs nagy érdeklődés külföldön. Minden országban a hazai pénzre van a legnagyobb kereslet, ezért érdemes hazavinni a külföldi érméket, ebben az esetben viszont arra kell figyelnünk, hogy az 50 évnél idősebb érmék kivitelét engedélyeztetni kell az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál.

A numizmatikai befektetés tehát azoknak jelenthet optimális megoldást, akik hosszú távon szeretnének viszonylag nagy összegeket befektetni a biztos hozam reményében, emellett szól az is, hogy az arany- és az ezüst árfolyama is viszonylag stabil emelkedést mutat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm