Mibe kell fektetni? Leesett a tantusz!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 12:00

Szeretnél a gyermekeidnek jó alapot biztosítani a kezdéshez? De nem szeretnéd a pénzed a bankban lekötni, vagy a babakötvénybe betenni? Fektess érmébe!

Szeretnél a gyermekeidnek jó alapot biztosítani a kezdéshez? De nem szeretnéd a pénzed a bankban lekötni, vagy a babakötvénybe betenni? Fektess érmébe!

Szép dolog a jövőre gondolva a malacperselyben pénzt gyűjteni, de lehet, hogy hasznosabb, ha a jelenlegi pénzérmék helyett antik érmékben helyezed el a megtakarított pénzed, így kerülve el a pénzromlás negatív hatásait. Ezenkívül amellett, hogy örömöd lelheted a szépen csilligó érmékben viszonylag biztos hozamot remélhetsz befektetésedtől.

Nézzük meg tehát, hogy mivel is van dolgunk! A numizmatika, vagyis éremtan az egyik legősibb történelmi segédtudomány, hazánkban is több száz éves múltra tekint vissza. Legfontosabb forrását maguk az érmék adják, amelyek önmagukról és korukról is sokat elárulnak. A pénz történetének állomásai szorosan kapcsolódnak a világtörténelmi fordulópontokhoz. A legrégebbi érméknek a Római Birodalom bukásáig verettetek számítanak, ezekkel külön tudományág, az antik numizmatika foglalkozik. A második nagy korszak, a középkori és újkori pénztörténet időszaka nemzeti pénzrendszerek létrejöttéig tart, ezt három részre szokás osztani: a denár- (Magyarországon: 1000-1325), a garas- (1325-1500) és tallér periódusra (1500-1892). Jelenleg a nemzeti pénzrendszerek korát éljük, az újabb forulódpontot az euró bevezetése jelentheti.

Bár a magyar nyelvben nem különült el élesen a két fogalom, fontos különbséget tennünk az érme és az érem között. Az érme a fizetőeszköznek minősülő, illetve minősült pénzérmét jelenti, amelynek az egyetlen kötelező alaki kelléke a kibocsátóra vonatkozó utalás, míg az érem a szűkebb értelemben vett nem fizetőeszköznek minősűlő emlékérméket jelenti, amelyek történelmi, vagy személyes eseményekhez kapcsolódva készültek.

Hol is kezdjünk hozzá? A magyar érmepiacon leginkább gyűjtőkkel fogunk talákozni, a jelenlévők körülbelül 4/5-e gyűjtő, de azért szép számmal vannak azok is, akik befektetési céllal vásárolnak. A numizmatikai befektetés egyik fontos jellemzője, hogy a legtöbb műkincs befektetéshez hasonlóan, ez is hosszútávú. Tehát egy hét alatt nem lehet profitot elérni, a szakértők szerint az eredményekhez nemhogy hónapok, de évek kellenek, általában körülbelül 10 év. Ezért van az, hogy a numizmatikai befektetés nagyon hasonlít a faültetéshez, a fát ugyan én ültetem, de az árnyékát a gyerekeim fogják élvezni.

Bálint Tamás numizmatikai gyűjtő szerint ha megtetszett nekünk ez a befektetési forma, jobb ha elkezdünk gyűjtögetni, mert igazi eredményt nagyobb induló tőkével lehet elérni, amelynek értéke a több akár száz ezer forintra rúghat. Természetesen gyűjtést kisebb összeggel is elkezdhetjük, de ez ekkor inkább hobbi, mint befektetés. Ha megszorulnánk, vagy találunk valamilyen gyorsabban eredményt hozó lehetőséget, az érméket viszonylag könnyen értékesíthetjük, bár jobb, ha nem magánemberként próbálunk vevőt találni rá, hanem egy aukciós ház vagy egy jónevű szakember segítségét kérjük, ekkor előfodulhat, hogy akár az elvárt hasznot is meghozza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mitől függ az érmék értéke? Az érmék értékét főként az arany- és az ezüstárfolyama befolyásolja, ez határozza meg azt is, hogy befektetésünk megtérül-e vagy sem. Ezenkívül a numizmatikában vannak konkrét szempontok is, amelyek alapján értékelnek. Ezek a következők: a kibocsátott példányszám, az érme állapota, az elfogadott katalógusok értékelése, illetve a nemesfémtartalom. Természetesen egy érme annál értékesebb minél kisebb számban bocsátották ki, és minél jobb állapotban van, ezen kívül fontos még, hogy mennyi ideig volt forgalomban, egy szinte érintetlen érme egy használtnak akár a háromszorosát is érheti. A nemesfémtartalom főleg az ezüst érmék esetében érdekes, az arany érméknél általában ez fix, 825 ezrelék.

Hol vásároljunk? Több online aukciós oldal, aukciós ház, vagy érmeszaküzlet vár minket ajánlataival. A megkérdezettek szerint a legolcsóbb az, ha interneten próbálunk meg vásárolni, mert az érmeszaküzleteket jókora árréssel dolgoznak. Esetünkben az aukciós házak kínálatát is érdemes figyelemmel követni, ugyanis a szakértők szerint számunkra, befektetők számára az egyben eladásra kínált nagyobb gyűjtemények legérdekesebbek, ezzel érdemes ilyen célból a leginkább foglalkozni, mert ehhez lehet a legkedvezményesebb áron hozzájutni.

Érdekes kérdés lehet, hogy mint a többi műkincset ez is érdemes-e külföldön eladni? Természetesen van benne perspektíva, mert a magyar piacon lévő árak ebben az esetben is alacsonyabbak, mint külföldi társaik, viszont az antik könyvekhez hasonlóan itt is igaz, hogy a magyar érmék iránt nincs nagy érdeklődés külföldön. Minden országban a hazai pénzre van a legnagyobb kereslet, ezért érdemes hazavinni a külföldi érméket, ebben az esetben viszont arra kell figyelnünk, hogy az 50 évnél idősebb érmék kivitelét engedélyeztetni kell az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál.

A numizmatikai befektetés tehát azoknak jelenthet optimális megoldást, akik hosszú távon szeretnének viszonylag nagy összegeket befektetni a biztos hozam reményében, emellett szól az is, hogy az arany- és az ezüst árfolyama is viszonylag stabil emelkedést mutat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?