5 °C Budapest

Divatos a borospince

Pénzcentrum
2006. október 31. 16:00

Új divat ütötte fel a fejét: borokat gyűjtenek a tehetősebb amerikaiak, s az sem mindegy, hogy a begyűjtött üvegeket hogyan, hol tárolják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

10-15 évvel ezelőtt még ferde szemmel tekintettek az amerikaiak a borokra. Steven Del Duca, a The Wine Enthusiast Companies tervezési igazgatója szerint ez annak köszönhető, hogy a borfogyasztás akkor még nem volt szerves része az amerikai kultúrának. Ma már azonban megismerték az amerikaiak is a borfogyasztás különlegességét, s egyre többen vágynak arra, hogy kedvenc boraik elérhető közelségbe kerüljenek.

Így egyre nagyobb divat a palackok otthoni tárolásának kialakítása. Sokan már akkor szeretnének ilyen helyiséget kialakítani, mikor még nem is rendelkeznek borkollekcióval. Néhány kivitelező pedig opcióként ajánlja fel a borospincét, csakúgy, mint egy dolgozószobát, vagy kamrát. Del Duca szerint ők így kívánják megkülönböztetni magukat a versenytársaiktól.

Egy borospince kialakítása azonban nem kíméli a pénztárcát, mindenképpen szükséges a megfelelő körülmények (szigetelés, pára, hőmérséklet) kialakítása. Általánosságban egy 2 000 palackos gyűjtemény tárlóhelyének kialakítása 30 000 és 50 000 dollár között mozog (6 - 10 millió forint). Ugyanakkor ez a költség a gyűjtemény értékéhez képest elenyésző, egy ügyfél palackjainak összértéke például 200 000 dollárra tehető (41 millió forint).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?