15 °C Budapest

Ezt tudja az 5,95%-os forinthitel: ki járhat a legjobban?

Pénzcentrum
2012. február 2. 11:45

Forinthitel akár 5,95%-os kamattal - ígéri plakátjain a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Ezek a hitelek nem forintalapúak, mégis igényelhetőek forintban is. A felmerülő kockázatokat egy állami árfolyamgarancia-megállapodás fedezi. Mit kell tudni az MFB akár 5,95 százalékos hiteleiről?

A hiteleket vállalkozók és önkormányzatok igényelhetik döntő többségben hitelintézeteken keresztül, illetve bizonyos peremfeltételekkel közvetlenül az MFB-nél is. Az intézmény honlapján megtalálhatóak a vállalkozói hitelek típusai, a forgó és beruházási hitelek kevés kivétellel referencia rátához kötöttek, méghozzá a BUBOR-nál jóval alacsonyabb EURIBOR-hoz. Nem forintalapúak, de forintban is igényelhetőek. Ebben az esetben az állami árfolyamgarancia-megállapodás fedezi a kockázatok egy részét.

A hitelek működése nem sokban tér el a devizahitelekétől, jelentős különbség, hogy a mostanában a lakosság terheit egyre növelő árfolyamkockázatból eredő plusz költségeket az állam téríti meg. Ezt a leginkább úgy lehet elképzelni, mint egy örökös árfolyamrögzítést a vállalkozóknak.

Az állami garancián túl a fejlesztési bank hitelezési gyakorlatára is ugyan az kell, hogy jellemző legyen, mint minden más hitelintézet esetében. A hitel díja egyenlő (vagy meghaladja) a forrás, működési és kockázati költségekkel. Ez azt jelenti, hogy a banknak árazáskor figyelembe kell vennie, a kapott kölcsönök visszafizetésének költségeit és minden olyan költséget is ki kell tudnia fizetni, ami a működés/hitelezése során fellép (munkabér, épületek stb.). Mindezek mellett olyan kockázatokat is figyelembe kell vennie, ami a hitelek vissza nem fizetéséből eredhet. A feltételezhetőleg vissza nem fizetett hitelek száma növeli a hitelek árait. Tehát az árazás nagyrészt úgy működik, mint minden más banknál. Az igénylés után a hitel díja csak a forrásköltség változása miatt változhat, az EURIBOR-ral együtt nő a fizetendő kamat is.

Partnerintézmények:
Allianz Bank Zrt.
Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet
Banco Popolare Hungary Bank Zrt.
BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe
Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet
Budapest Bank Nyrt.
CIB Bank Zrt.
Citibank Zrt.
Commerzbank Zrt.
Crédit Agricole Corporate and Investment Bank
Deutsche Bank
Dexia Kommunalkredit Hungary Kft.
Dresdner Bank AG Magyarországi Fióktelep
Dunakanyar Takarékszövetkezet
Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet
Erste Bank Hungary Nyrt.
FHB Kereskedelmi Bank Zrt.
Füzesabony és Vidéke Takarékszövetkezet
Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet
Gránit Bank (ex-Milton Bank)
Hajdú Takarék Takarékszövetkezet
Hajdúdorog és Vidéke Takarékszövetkezet
Hévíz és vidéke Takarékszövetkezet
ING Bank Zrt.
KDB Bank Zrt.
Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet
K&H Bank Zrt.
Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezet
MKB Zrt.
Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a vele szerződött takarékszövetkezetek
Magyarországi Volksbank Zrt.
Mecsekvidéke Takarékszövetkezet
Merkantilbank Bank Zrt.
Mohács és Vidéke Takarékszövetkezet
Monor és Vidéke Takarékszövetkezet
Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet
Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet
Niederösterreichische Landesbank - Hypothekenbank Aktiengesellschaft
Oberbank AG
OTP Bank Nyrt.
Örkényi Takarékszövetkezet
Partiscum XI Takarékszövetkezet
Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet
Polgári Takarékszövetkezet
Porsche Bank Zrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet
Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet
Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet
Sopron Bank Zrt.
Szabolcs és Vidéke Takarékszövetkezet
Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet
Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet
Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet
Szigetvári Takarékszövetkezet
Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége
Tiszaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet
Tiszafüred és Vidéke Takarékszövetkezet
Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet
Turai Takarékszövetkezet
UniCredit Bank Hungary Zrt.
Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet

Mégis, hogy lehet akkor 5,95 százalékos a kamat?

A bank az államtól mint tulajdonostól forrásként csak a tőkéjét kapja, a kihelyezendő hiteleket nemzetközi fejlesztési intézményektől, a nemzetközi devizapiacról és minimális mértékben a belföldi piacról származó forrásokból (betét, kibocsátott kötvény, felvett hitel stb.) nyújtja. Tehát a Fejlesztési Bank nem közpénzből hitelez, de esetleges veszteségeit az állam fedezi. A forrásköltségek is alacsonyabbak lehetnek a Bank számára, hiszen az állam garanciát vállal hiteleinek visszafizetésére.

Az alacsony kamat elsődleges oka az olcsóbb külföldi deviza források, az Európai Beruházási Bank hiteleinek refinanszírozása és az ezzel kombinált államigarancia-program. Ez lehetővé teszi a bank számára, hogy akár forint alapon is nyújthassa devizaforrásból származó hiteleit, az esetleges árfolyamveszteséget az államkassza átvállalja.

Milyen konkrét hitelek érhetőek el akár 5,95 százalékos kamattal?

A több kedvező hitele mellett alapvetően a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram, az Agrárfejlesztési Hitelprogram, az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram, a Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogram, a Panel Plusz Hitelprogram, továbbá az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram, TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram, Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram és Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogram érhető el a kedvezményes, akár 5,95 százalékos kamattal. A piaci körülmények és az egyedi cégállapotok, illetve a finanszírozni vágyott fejlesztési tervek nagyságrendje, kockázatossága miatt a konkrét hitelbírálat eredménye az optimálistól eltérhet a konkrét ajánlatkéréskor. De a legtöbb esetben a piacinál kedvezőbb ajánlatot tud adni az MFB a fent vázolt feltételek miatt. Több esetben kötelező garanciaintézmény bevonása is szükséges lehet, de az alacsony kamat nem közvetlenül kezességvállaláshoz kötött.

A programhitelek 90 százalékát a kereskedelmi bankok közvetítik. Az igényléshez szükséges dokumentumok hitelintézetenként eltérőek. A hiteltermékek leírásának része az adott hitel célja, melyek leginkább a fejlesztések és az azokhoz kapcsolódó tartós forgóeszközigény finanszírozása, az Új Széchenyi Tervhez illeszkedő beruházásokat támogatása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Pénzcentrum vélemény
A partnerintézmények díjaitól függően érdemes összehasonlítani az MFB termékeit más banki lehetőségekkel is. A cikkben is említett kamatokat növelheti a közvetítő intézmények díjai és az igénylés költségei.

Az MFB eredménye 2010

Miután 2009-ben 2,5 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a Magyar Fejlesztési Bank, a 2010-es évet 25,834 milliárd forintos veszteséggel zárta. A társaság a korábbi általános tartalékából 6,25 milliárd forintot felhasznált, így a mérleg szerinti veszteség 19,574 milliárd forintot tett ki. A bank 2010-ben a 2009-es 290 milliárd forint után 316 milliárd forintnyi refinanszírozott hitelt helyezett ki, míg a közvetlen hitelek állománya 534 milliárd forintról 558 milliárd forintra nőtt. Az év végén 20 milliárd forintos ázsiós tőkeemelést hajtott végre a tulajdonos, így a tőkemegfelelés 13 százalék felé nőtt, ami jelzi a bank stabilitását.

Az 2011-es terv 352 milliárdos refinanszírozott és jelentősen, 649 milliárd forintra növekvő saját hitelállománnyal számolt, a tervek szerint 3,17 milliárd forintos veszteséggel zárnak majd. A veszteség ismét tartalékolási kötelezettségek miatt, a nagy ügyletek okán keletkezhetett - érvelt az elnök-vezérigazgató. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm