2020. július 7. kedd Apollónia
HR Centrum

Rengeteg magyarnak csak álom az egyensúly: százezreket temet el a munka


A magyar cégek látszólag kifejezetten nyitottak az atipikus munkavégzésre, a statisztikai adatok azonban mást mutatnak. Ez utóbbi szerint ugyanis a magyar szülőknek csak egy kis hányada tudja ellátni munkahelyi és családi kötelezettségeit is megfelelően. Ám minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál valószínűbben talál olyan munkát, amely mellett lehetősége van ellátni gyermekeit.

A napokban látott napvilágot a KSH Munkavégzés és családi kötöttségek című kiadványa, mely a 2018/2. negyedéves adatokat összegzi, és felvázolja a statisztika tükrében azokat a nehézségeket, melyekkel a munka melletti gyermeknevelés miatt kell szembenézniük a magyar szülőknek. Azon belül is főként a nőknek. 

Mint kiderült, a kisgyermekes szülők számára különösen nehéz az egyensúly megteremtése, jó megoldásként működhetnének az atipikus foglalkoztatási formák széles körű alkalmazása - erre azonban még várnunk kell. Persze a jelenlegi járványhelyzetben számos kényszermegoldás született, ám hogy ezeknek lesz-e hosszú távú hatásuk Magyarországon, egyelőre még nagy kérdés.

A szomszéd kertje

Az Európai Unió sok országában már a járvány előtt is jelentősen előrébb tartottak ebben a kérdésben, mint Magyarország. Az Eurostat adatai szerint Hollandiában ás Finnországban például a dolgozók 14,1 százaléka rendszeresen dolgozott home officeból, a hollandoknak ráadásul 23 százaléka időnként végzett otthoni távmunkát, ez összesen több, mint a dolgozók egyharmada. Az uniós átlag rendszeres otthoni munkavégzésben 5,4 százalék, időnként pedig 9 százalék tehette meg, hogy otthonról dolgozik.

Magyarországon 2018 II. negyedévében a 18-64 éves, családi kötöttségekkel rendelkező alkalmazottak száma 1 millió 257 ezer volt, 5 százalékuk részmunkaidőben dolgozott (döntően a nők), 5,4 százalékuk pedig jellemzően vagy alkalmanként az otthonában. A rendszeresen vagy alkalmanként távmunkát végzők aránya 2,5 százalék volt (többségében férfi).

Mennyire megengedőek a magyar munkahelyek?

A munkaidő rugalmas kezelése sokkal fontosabb a magyar cégeknek, mint azt gondolnánk, hiszen egy októberi felmérésből kiderült, hogy a rugalmas munkavégzés, stabilitás és az alapfizetés a legfontosabb munkahely-választási tényezők a jövő munkavállalói számára. Arról nem is beszélve, hogy óriási megtartó ereje van a munkaadó egy-egy olyan döntésének, mely a lehetőséget ad a dolgozó szülőnek ara, hogy megfelelően gondozza gyermekét anélkül, hogy külső segítséget kelljen kérnie.

A hivatal adataiből kiderült az is, hogy 2018 II. negyedévében a 18-64 éves, családi kötöttségekkel rendelkező alkalmazottak 41 százalékának volt lehetősége arra, hogy munkaidejének kezdetét, illetve végét a gondozási feladatai miatt módosítsa.

A kis cégek, a 10 fős, vagy az alatti telephellyel működők jellemzően sokkal rugalmasabbak ebben a kérdésben, mint a nagyobbak. Kiderült az is, hogy leginkább csak egy bizonyos szűk társadalmi réteg számára elérhetőek azok a kedvezmények, melyek megkönnyítik a gyerekek gondozását. Ugyanis minél magasabb végzettségű egy munkavállaló, annál könnyebben fér hozzá a rugalmas munkavégzéshez, nyilván főleg azért, mert ők jellemzően szellemi munkakörökben dolgoznak, ami sok esetben nem helyhez kötött.

A szellemi foglalkozásúak ilyen jellegű szabadsági foka kétszerese a fizikai munkakörben dolgozókénak.

 


Forrás: KSH

Ahogy a fenti ábrán is jól látszik, a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők számára jelenti a legnagyobb nehézséget az, hogy módosítsa a munkaidejét gondozási feladatai miatt (80,41%), őket a mezőgazdasági munkából élők követik (72,1%). 

Hozzájuk képest kifejezetten könnyű helyzetben vannak az irodai és ügyviteli foglalkozásúak, mindössze 41,3 százalékuknak okoz gondot munkájuk miatt gondozni gyermeküket - jellemzően ezekben a munkakörökben több a nő, és megfelleő otthoni internetes kapcsolattal az ilyen jellegű munkák viszonyleg egyszerűen elláthatók irodán kívül is. Ugyanez a helyzet az első három sorban megjelenített, felsőfokú képesítést igénylő munkakörökben dolgozók is. 

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Ennyit keresnek a magánklinikákon dolgozók: belestünk a hivatalos papírokba
Milliárdokat hagynak a betegek a magánklinikákon évente.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS