2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc
HR Centrum

Rengeteg magyar fiatalt keresnek: 300 ezres fizetés, végzettség sem kell


Rengeteg munkavállalóra lenne szüksége az országnak, az üres álláshelyek száma folyamatosan növekszik. Heteken belül többszáz ezer potenciális munkaerő szabadul fel, akiket csak meg kell szólítani és beterelni a megfelelő helyre. De vajon nekik is megéri?

Több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban - derül ki a KSH adataiból, a valós szám ennél pedig még magasabb lehet, és az üres álláshelyek száma folyamatosan növekszik. Éppen ezért nem csak a nyugdíjas munkavállalókra, a kismamákra, de a diákmunkásokra is óriási szüksége van a magyar gazdaságnak

Heteken belül meg is indul a nagy roham, és több százezer diák kezd el keresni a nyárra valamiféle könnyű, szaktudást nem igénylő munkát, éppen ezért nem árt sietni, hogy a megfelelő, jól fizető helyek még meglegyenek. Talán soha nem volt még akkora szüksége rájuk a magyar gazdaságnak, mint mostanában. Nem csak anyagiak, hanem az esetleges tapasztalatszerzés miatt is érdemes kipróbálnia magát minden diáknak a munkaerőpiacon, arról nem is beszélve, hogy még kapcsolatokat is lehet építeni, ami még könnyebbé teszi a tanulmányok végeztével az elhelyezkedést.

Kapkodnak utánuk a magyar cégek

Látványosan növekszik a dolgozni akarók érdeklődése, és a munkáltatói oldalon is 50 százalékkal nagyobb igény mutatkozik a diákmunkára - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adataiból. Kis túlzással szinte kapkodnak is a magyar cégek tavasszal és kora nyáron a diákok után, és nem csak a főiskolai, egyetemi hallgatók, de a középiskolások is jó eséllyel pályázhatnak.

Ma már nem feltétlenül az iskolaszövetkezetnek kell menni a cégek után, sok esetben ők maguk keresik fel a szolgáltatókat, és nagyon jó a fogadtatásuk ezeknek a fiataloknak, nagy általánosságban elmondható, hogy elégedettek velük.

A törvény szerint ma már akár 16 éves kortól is lehet dolgozni: "Főszabály szerint munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Továbbá, ettől eltérően munkavállaló lehet az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat, de csakis az iskolai szünet tartama alatt végezhet munkát" - olvasható az NFSZ honlapján.

Összesen 93 800 diák dolgozott 2017-ben a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) tagszervezetein keresztül, ami az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb foglalkoztatási forma. Becslések szerint a teljes iskolaszövetkezeti szektor által foglalkoztatott diáklétszám 2018-ban 180 0000 fő körül volt.

Lassan kezdődik...

A nyár eleje nagy dömping hamarosan indul. "A fővárosban és az egyetemi nagyvárosokban kifejezetten könnyen találhatnak maguknak munkát a diákok, az országosan tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően. A magyar cégek nagy bajban vannak, szükségük van a friss, olcsó munkaerőre" - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. A felajánlott munkakörök közül az irodai és a könnyű fizikai, valamint a hostess munkák jellemzőek a leginkbb - ez utóbbi nyáron a legerősebb, ilyenkor van igazán nagy számban szükség rájuk. 

"Az előző évek alapján elmondható, hogy a középiskolások, főleg a végzősök most még az érettségi lázában égnek, a többiek júniusban rohamoznak minket, de a május is már egy erős hónapnak számít - tehát heteken belül elárasztanak minket" - tudtuk meg Szetlák Tamástól, az Atlasz Csoport igazgatójától.

Felutazzak Pestre?

A fővárosban és vidéken nagy különbségeket munkakörök tekintetében nem tapasztalható, amivel a vidék többet tud nyújtani, az bizonyos környéken a mezőgazdasági jellegű lehetőségek. És órabérekben sincs akkora különbség, amiért megérné Budapest felé venni az irányt. A Balaton és az üdülőhelyek környékén kiemelkedik a vendéglátás, mely szinte minden helyben élő, és oda vándorló munkaerőt felszív.

1100 alatt ma már nincs órabér

A legkevesebb elérhető bér az a bruttó 1100 forint óránként, ebből 15 százalékos szja-t fizet, aki szövetkezeten keresztül helyezkedik el (ez nettó 935 forintot jelent ) A maximum azonban ennek akár a duplája is lehet, azaz bruttó 2000 forint (nettó 1700 forint).  Ilyen például az ügyfélszolgálatos munka, amihez azonban már nagyon magas szinten kellett beszélni egy idejen nyelvet. Ebből jól látszik, hogy a nyelvtudás sokat ér a munkaerőpiac ezen szegletében is. Átlagosan a minimális tapasztalatot igénylő irodai munkák bruttó 1300-1400 forintos árfolyamon mennek" - folytatta Szetlák Tamás. Eszerint 

akár nettó 192 ezer- 270 ezer forintot is meg lehet keresni heti 40 órás munkaviszonyban.

Közvetlen szerződés

Ha közvetlenül a céghez mennél, akkor feltétlenül szerződést kell kötnöd, még mielőtt ténylegesen dolgozni kezdenél. Ennek tartalmaznia kell a munkáltató pontos megnevezését, címét, a munkavállaló nevét és lakcímét, az alapbér összegét, a munkakör megnevezését, illetve a munkavégzés helyét.

Mindezek mellett a munkaszerződésben meg kell jelölni munkaviszony szempontjából lényeges adatokat, így az adószámot is, így később egyszerűen ellenőrizhető, hogy a munkadó tényleg bejelentette-e a fiatal munkavállalót.

Iskolaszövetkezetek

Iskolaszövetkezeten keresztül, nem munkaszerződést, hanem tagi szerződést kötnek a fiatalok, miután belépnek a szövetkezetbe, amelyik előzőleg vállalkozási szerződéseket, megbízási szerződéseket köt a cégekkel. A diákok és a cégek között tehát nincs közvetlen szerződés, nekik nem is kell bejelenteni őket. Kicsit hasonlít a munkaerőkölcsönzésre, habár alapvetően más természetű foglalkoztatásról van szó. 

Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni, tehát a fiatal munkavállalók így adott esetben többet kereshetnek, mintha közvetlenül a céggel kötnének szerződést.

Ráadásul sokkal gyorsabb is, hiszen ma már az Atlaszban például lehetőség van távoli szerződéskötésre is, így egy applikáció segítségével ma már otthonról is lebonyolítható ez a folyamat. 

Toborzási módszerek

Akár a munkaerőhiány is csillapítható lenne a szemléletformálással - osztotta meg velünk tapasztalatait Szétlák Tamás: a cégek ma még mindig álláshirdetésekben gondolkoznak, az egészre egyfajta hr folyamatként tekintenek, holott a toborzás inkább a marketing irányába tolódott el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

coachco
2020. 08. 06. 11:55
Mintha tojásokon lépkednénk

Kedvesek! Ti is érzitek azt a bizonytalanságot, ami körülvesz minket? Azon tűnődöm, mi lehetne...

perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.