14 °C Budapest

Nincs bennünk félsz: nem aggódnak a munkahelyük miatt a magyarok?

2017. május 23. 19:00

Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly tavasz óta. Továbbra is a 30-50 év közöttiek, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat.


Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly tavasz óta. Továbbra is a 30-50 év közöttiek, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből.  A tavalyi év azonos időszakához képest 7 ponttal nőtt, ezzel 67 pontos értéket vett fel 2017 áprilisában a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, így a 2014 novemberében bevezetett mutatószám most vette fel a legmagasabb számot.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új állást.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 66-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők ugyan 60 ponttal zárják a sort, de körükben tavaly óta így is meredek, 20 pontos növekedés tapasztalható.

Minden korcsoportban enyhe javulás tapasztalható: 71-70 pontot regisztráltak a 30-39, illetve a 40-49-es éves korosztályokban, amely 7-7 pontos emelkedést jelent. Őket követik 65 ponttal a 18-29 évesek, szintén 7 pontos emelkedéssel.

A szektorok szerinti bontás tekintetében nem figyelhető meg érdemi különbség, ugyanakkor az általában a lista végén kullogó mezőgazdaság most 70 ponttal az élre került. Mögöttük jelenleg a közigazgatási dolgozók a legbizakodóbbak 67 ponttal, közvetlenül őket követik az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66-66 ponttal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakóhely szerint továbbra is a budapestiek a legbizakodóbbak 70 ponttal. A városokban élők körében 66 pontot vett fel az index értéke a tavalyi év hasonló időszakához képest mért 6 pontos ugrásnak köszönhetően , míg a falvakban ugyancsak jelentős, 8 pontos emelkedést látunk (65 pont). A régiók szerinti bontásnál nem igazán tapasztalható érdemi különbség, Közép-Magyarországon enyhén optimistábbak az emberek a munkahelyükkel kapcsolatban (68 pont), mint az ország nyugati és keleti felén élők (66-66 pont).

Ami a karrier jövőképet illeti, a férfiak és nők egyaránt 74-74 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A diplomások körében ez az arány egyébként 86 százalék. Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy miközben a huszonéves generáció érzi a legkisebb arányban biztosnak a munkahelyét több mint 5 éves távlatban (62%), 35 százalékuk úgy véli, ha arra kerülne a sor, akkor könnyen találna magának új munkát.

Azok közül a munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, minden harmadik (33%) említette, hogy úgy véli, az őt alkalmazó cég 3 éven belül ki fog vonulni az országból, míg 29 százalékuk úgy érzékeli, hogy a cégben nincs elég megrendelés és munka. A megkérdezettek 34 százaléka a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül oly módon, hogy a céget, illetve a szervezetet átalakítják. Ugyancsak egyharmaduk attól fél, hogy egy várható leépítés során fognak megválni tőle.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem