16 °C Budapest

Megszólaltak a melósok: tényleg vagyonokat buksz, ha sokáig ugyanott dolgozol?

2018. március 26. 12:05

Változhat a munkavállalói lojalitás a jövőben. A fiatalok már most gyakrabban mérlegelik munkaerő-piaci lehetőségeiket, mint az idősebb generáció, de a változás irányába mutathat ezen felül az is, hogy azok a munkavállalók, akik több mint öt éve dolgoznak ugyanannál a munkáltatónál, kevésbé gondolják, hogy bármilyen pénzügyi vagy egyéb előnnyel járna a lojalitás, mint azok, akik frissen csatlakoztak egy vállalathoz. Mutatjuk, mit gondolnak a nemzetközi és a magyar munkavállalók a kérdésben.

Megéri-e sokáig ugyanannál a munkáltatónál dolgozni? Ez a kérdése sokak fejében motoszkál, erre kereste a választ 2018. január-februárban készült felmérésében A Paylab Compensation Monitor 57729 munkavállalónak tett fel kérdéseket a munkavállalói lojalitással kapcsolatban.

A válaszadók legnagyobb csoportja (39%) szerint 3 és 5 év között van az az időszak, amelyet érdemes ugyanazon a munkahelyen tölteni, a 25 és 34 évesek körében pedig még ennél is többen (48%) értenek egyet ezzel az állítással. Az összes válaszadó negyede (26%) gondolja, hogy ennél több időt, 6 és 9 év közötti tartamot érdemes ugyanannál a munkáltatónál tölteni, az idősebb (45 és 55 év közötti) munkavállalók között viszont magasabb ez az arány, 35 százalékos.

A kutatásból szépen kirajzolódott az a kép is, hogy a munkaerőpiacra most kilépő Z-generáció és a már egy ideje dolgozó századfordulósok gyakrabban mérik fel karrierlehetőségeiket, és kevesebb időt terveznek ugyanannál a munkáltatónál tölteni. A fejlődési, előrelépési lehetőség valószínűleg növeli azt az időtartamot, amelyet ugyanannál a munkáltatónál tölt el valaki, mivel az összes válaszadóhoz viszonyítva, jóval magasabb arányban dolgoztak több mint 5 éve ugyanannál a vállalatnál a vezető pozícióban lévők.

A kérdésekre válaszolók 28,5 százaléka dolgozott az adott munkáltatójánál kevesebb, mint egy éve, 21,8 százalék dolgozott helyben 1-2 éve, 22,1 százalék 3-5 éve, 11,6 százalék 6-9 éve, és 15,9 százalék pedig több mint 10 éve.

A 6424 magyar válaszadó körülbelül 15 százaléka dolgozott jelenlegi munkáltatójánál több mint 10 éve, 13 százalékuk 6-9 éve, megegyezően 22 százalékuk 3-5 éve illetve 1-2 éve, a maradék körülbelül 28 százalék pedig kevesebb, mint egy éve dolgozott jelenlegi munkahelyén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes különbség rajzolódik ki azok között, akik kevesebb, mint egy éve, és azok között, akik több mint 5 éve dolgoztak ugyanannál a munkáltatónál, amikor azt kérdezték, hogy megéri-e pénzügyi vagy más szempontból hűségesnek lenni a munkáltatójukhoz. Jóval többen gondolták ugyanis azt az új belépők közül, hogy pénzügyileg (tehát a fizetés miatt) is megéri sokáig maradni egy munkáltatónál, mint azok, akik már eleve hosszabb ideje dolgoztak ugyanazon a helyen.

Ennek az eredménynek persze több oka is lehet, de felmerül a kérdés, hogy nincs-e veszélyben a munkavállalói hűség, ha a régebb óta ugyanott dolgozók jelentősen kisebb része látja a lojalitás előnyeit azoknál, akik épp, hogy csatlakoztak egy adott vállalathoz.

(via Alma Career)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem