14 °C Budapest

Lesújtó jelentés: nem csoda, hogy lemarad a magyar vidék

2018. október 8. 17:30

2017-ben az uniós munkaképes lakosság 31 százalékának volt felsőfokú végzettsége. Ez az arány Magyarországon azonban már csak 24,1 százalék volt, úgy, hogy Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon csupán 17,4 és 17,5 százaléka volt a felnőtt lakosságnak felsőfokú végzettségű. A régiók közül itthon a közép-magyarországi országrész teljesített a legjobban, ott 35,6 százalékos volt a magas végzettségűek aránya.

2017-ben a munkaképes lakosság csaknem egy harmada, 31 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel az Európai Unióban - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből. Ez egyébként 8 százalékkal volt magasabb, mint a tíz évvel korábbi adat, és a 2016-os átlagnál is egy százalékkal jobb volt.

Hiába azonban a növekvő átlagok, Európa különböző tartományai között óriási eltérések mutatkoznak a felsőfokú iskolázottság terén. Míg Szicíliában például csak a lakosság 13,6 százaléka rendelkezik ilyen végzettséggel, addig Belső-London nyugati részén ez a szám 71,7 százalék.

A statisztikák szerit a magyar átlag majd 7 százalékkal (6,9%) marad el az unióstól, ráadásul úgy hogy a hazai régiók közül csupán egyetlen, a közép-magyarországi veri az uniós középértéket a maga 35,6 százalékos eredményével. Szomorú tény ugyanakkor, hogy nem kevesebb, mint 5 hazai régióban maradt 20 százalék alatt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Észak-Alföld (17,4%) és Észak-Magyarország (17,5%) eredménye ráadásul még az összesített listán is rendkívül rossznak számít.

Ha a magyar átlagot más a környező országokéval összehasonlítjuk, akkor arányaiban Romániánál, Szlovákiánál és Horvátországnál is jobban állunk, Ausztria és Szlovénia viszont 8 százalékkal előz minket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem