2018. július 21. szombat Dániel, Daniella

Ennyiért költöznének vissza Magyarországra a külföldön dolgozó magyarok


Hogy pontosan hány magyar dolgozik külföldön, nem lehet tudni. A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, azonban a Portfolio múlt heti elemzése szerint a valós szám inkább a 300 ezerhez közelít. De mi kéne ahhoz, hogy a külföldön dolgozó magyarok visszatérjenek?

Nem lehet pontosan tudni, hány magyar dolgozik külföldön. A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, azonban a Portfolio múlt heti elemzése szerint a valós szám inkább a 300 ezerhez közelít.

A Pénzcentrum több külföldön dolgozó magyarral beszélt, sokan hangsúlyozták, korántsem csak a csábító fizetés miatt döntöttek az újrakezdés mellett. Egy ápolónő arról beszélt lapunknak, van előrelépési lehetőség, megbecsülik a munkavállalókat, az egészségügyben pedig minden szükséges eszköz adott, semmiért nem kell kuncsorogni, nem kell semmin spórolni, az újrahasznosítás a kórházi osztályokon, mint olyan, szóba sem jöhet.

Beszéltünk olyan magyar lánnyal is, aki szobalányként kezdett dolgozni Nagy-Brittanniában, de hamar előléptették, néhány hónapon belül már ő koordinálta és ellenőrizte a szobalányok munkáját. Egy Londonban élő magyar lány arról számolt be, fél év alatt felszolgálóból műszakvezető lett.

A fizetés sem elhanyagolható persze, mindannyian a magyar átlagfizetés többszörösét viszik haza. Ha megnézzük a KSH adatait, idén áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt. A KSH közleményéből az is kiderült, a bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási iparágban volt a legmagasabb (625 900 forint), a turizmus-vendéglátás területén a legalacsonyabb (206 500 forint).

A németországi magyarok csoportban néhány héttel ezelőtt szavazást indítottak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a külföldön dolgozók milyen nettó fizetésért jönnének vissza Magyarországra, vagy mekkora az a pénzösszeg, amit ha itthon megkapnának, eszükbe se jutna elköltözni. Több mint kétezren válaszoltak a feltett kérdésre.


Forrás: Facebook

A képen is látható, hogy a legtöbben havi nettó 1800-2000 eurós fizetésért már visszajönnének, vagyis minimum nettó 580 ezres fizetést szeretnének kapni. Sokan nettó 1400-1600 eurós fizetéssel is elégedettek lennének, ami a mai árfolyammal számolva 450-516 ezer forint körüli összeget jelent. Van, aki már nettó 1000-1200 eurós nettó fizetésnek is örülne, ami átszámítva 322-387 ezer forintnak felel meg.  A szavazás alatti kommentekben viszont többen megjegyezték, nem minden a pénz.

Novemberben jöttem ki.... PLC Programozóként otthon 450000-t keresnék nettóban... Itt egy kisvárosban(Crailsheim) 2260€ a nettóm... Otthon nem kellett albérletet fizetnem, itt igen. Tehát hó végén itt csak kicsivel teszek többet félre... Viszont ezt a nyugalmat szinte lehetetlen megfizetni.... Nem hiszem hogy ezt otthon meg tudnám kapni....

 - írta valaki.

Más a következőt írta a bejegyzés alá:

Az a nyugalom ami itt kint van+a megbecsülés a munkahelyen nem lehet pénzben számolni

Volt, aki megjegyezte, az anyukája nyugdíjas, 44 éves munkaviszony után havi 80 ezer forintot kap Magyarországon, és ha itt marad, nem tudná anyagilag támogatni, külföldön viszont keres annyit, hogy ezt gond nélkül megtehesse.

JÓL JÖNNE 4 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 4 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 840 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 9 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben
Jócskán emelkedtek az órabérek tavalyhoz képest.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2018. 07. 20. 10:08
Akik az adatok mögé látnak

Az adatelemzők nem szürke kockák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Aon Magyarország adatelemző...

legacykft
2018. 07. 20. 09:00
Változásnál elég önmagában a vezetői kommunikáció?

A szervezeti változások kapcsán gyakran találkozunk azzal az elgondolással, hogy a vezetőknek ilyenkor...

icoachu
2018. 07. 19. 16:30
Te milyennek képzeled el a karrieredet hosszú távon?

Újfajta karrier modellre lenne szükségünk Laura Carstensen stanfordi pszichológus szerint. A várható...

laskainelli
2018. 07. 19. 11:06
Mit tehet az, akit a társa nem tesz boldoggá?

A párkapcsolatok természetéből fakadóan, mikor két ember nem táplálja a közösségüket, akkor...

hr-tippek-profiknak
2018. 07. 19. 11:00
Megtartani munkatársainkat - kezdjük az alapoktól

Mire jó az önismeret? Egyetlen szóval válaszolva: mindenre. Számtalanszor kérdezik tőlem azok...

hellokarrierista
2018. 07. 19. 05:20
4 dolog, amit a kutyádtól tanulhatsz

Néhány hete, hogy életem eddigi legnehezebb döntését meghozva, a blog szerkesztőségének Senior...

perfekt
2018. 07. 18. 09:01
Off shore kizáró ok igazolása a közbeszerzési eljárásokban

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 62. §-a tartalmazza...

NÉPSZERŰ
FRISS