2020. július 10. péntek Amália
HR Centrum

Búsulhatnak a magyar melósok: ennyi maradt a bedarált cafeteria-rendszerből


Ahogy arról pénteken beszámoltunk, az Országgyűlés pénteken elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot. Bár várhatóan őszi parlamenti ciklusban még alakulhat a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a frissen elfogadott csomaggal új keretek között tervezhetik a munkáltatók a 2019-es juttatásokat. Mutatjuk, milyen változásokra számíthatunk.

Az Országgyűlés elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot. Bár várhatóan őszi parlamenti ciklusban még alakulhat a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a frissen elfogadott csomaggal az alábbi - alapvetően új - keretek között tervezhetik a munkáltatók a 2019-es juttatásokat:

Adómentes juttatások

A 2018-ban használt óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában - írja a Pénzcentrum számára készített szakértői anyagában Fata László, a Cafeteria Trend magazin, és a Zukunft Personal Hungary szakértője. Kifejti, ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül elszámolhatják a cégek a költségeket adómentesen. Ebben a juttatási körben nem csak az óvodai, bölcsődei alapszolgáltatások díja, hanem az ellátás, étkezés is támogatható a munkáltató oldaláról.

A többi gyakran használt adómentes elem - mint például a sportrendezvényre, kulturális szolgáltatásra szóló belépő, a mobilitás célú lakhatási támogatás, a lakáscélú támogatás, a diákhitel támogatás vagy a kockázati biztosítás - jövedelemként adózik 2019-ben az elfogadott szabályok alapján. Hogy ez mit is jelent pontosan? Fata László június végén a Pénzcentrumnak adott interjújában a következő példával magyarázta el:

Ha ma béren kívüli juttatásként akar valaki kiadni száz forintot, akkor adómentes juttatás esetén 100-at kap meg a dolgozó, Szép-kártyán vagy pénzösszegjuttatásként 74,5 forintot kap meg, iskolakezdési-támogatás, ajándékutalvány és a többi meghatározott juttatás esetében pedig 71-et. Ha bérként számfejtjük, akkor pedig 55 forint lesz belőle

- mondta akkor.

Béren kívüli juttatások

Béren kívüli juttatások közterhe jövőre 15 százalékos személyi jövedelemadó és 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó lesz.

Ez összesen majd 34,5 százalék adófizetési kötelezettséget jelent az idei 34,22 százalék helyett.

Ebben a kategóriában a Széchenyi Pihenő Kártyát adhatják 2019-ben a munkáltatók az idén is ismert keretekkel.

  • Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla : évente 150 000 forintig
  • Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla: évente 225 000 forintig
  • Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla : évente 75 000 forintig

Béren kívüli juttatást jövőre a versenyszférában évi 450 000 forint munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhat a munkáltató. Költségvetési szerveknél az évi 200 000 forint időarányos része a maximális keret.

Egyes meghatározott juttatások

Ezen juttatási kör adóját a juttatás értékének 1,18 szorosára kell megállapítanunk 2019-ben. Erre az adóalapra kell 15 százalék személyi jövedelemadó és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót fizetni. Így az összes közteher 40,71 százalék lesz.

Ebbe a kategóriába kerül majd a frissen elfogadott adócsomag szerint:

  • A béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
  • Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
  • Ajándékutalvány - Csekély értékig (évente 1X a minimálbér 10%-ig )
  • ...és még néhány speciális juttatási elem
A 2018-ban népszerű juttatások ebből a körből is a jövedelem mértékű adózási kategóriába kerülnek január 1-től.

Így a munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás, pénzösszeg juttatás után a munkáltatónak meg kell fizetnie a jövedelemhez kapcsolódó munkáltatói terheket, és a munkavállalótól is le kell vonnia és be kell fizetni az államkasszába a munkavállalói terheket.

Mit lépnek a munkáltatók?

Fata László még a az adócsomag javaslat Országgyűlés elé kerülését megelőzően végzett egy kutatást a 2019-re tervezett cafeteria módosításokra adott várható munkáltatói reakciókról. Mivel a javaslatcsomag mindössze kisebb jogtechnikai korrekciókkal került elfogadásra, ezért a munkáltatók reakcióiról alkotott kép jelenleg is aktuális lehet. A kutatás nem reprezentatív, de 559 munkáltató megkérdezésén alapult, akik 1 és 10 000 fős közötti munkavállalói létszámmal rendelkeznek. A kutatásban résztvevő munkáltatók összesen 207 594 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ha a munkavállalói létszám alapján vizsgáljuk a válaszok megoszlását, akkor az érintettek 14,65 százalékánál azt nyilatkozta a munkáltató, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét és nem is adna mást helyette. A leggyakoribb megoldásként az jelent meg, hogy a juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is igénybe vehetnék a munkavállalók, de jövedelemként adózva és SZÉP Kártyán kapnák majd ezt meg. Ez a megoldás az érintett munkavállalók 44 százalékánál várható 2019-re.

Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálja megtartani a juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra a kutatás alapján, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a terhek egy részét a munkáltatója vállalná, így a felek osztoznának majd az átalakítás miatt növekvő adóterheken. A kutatásban résztvevő cégek válaszai alapján az érintett munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás várható.

A kutatás eredménye alapján a foglalkoztatók minimális mértékben vállalnának többlet terheket az átalakítás következtében

 - foglalja össze Fata László szakértő. Ezzel párhuzamosan

a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet a friss adócsomag szerint kialakult helyzetben.

Természetesen a munkáltatóknak az átalakításhoz az egyes juttatások közterhe mellett egyéb szempontokat is célszerű figyelembe venni - emlékeztet Fata László. Amennyiben ez eddigi juttatások fő célja az volt, hogy a lehető legnagyobb juttatási értéket adja a munkatársak számára, úgy hasznos lehet jövőre a Széchenyi Pihenő Kártya és bér kifizetés kombinációjának tervezése. Ha azonban speciális célokkal adja 2018-ban a juttatásait a munkáltató (pl. gondoskodás, egészséges munkavállaló, megszerzés, megtartás, munkavállalói élmények közvetítése, munkáltatói márka építése stb.) akkor komolyabb tervezési feladat vár a cégekre, hiszen munkabér fizetéssel nehezebb az adott irányított felhasználást megvalósítani.


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk