24 °C Budapest
Horrordolog derült ki ezekről a parfümökről: kétszer gondold meg, mit is fújsz valójában magadra

Horrordolog derült ki ezekről a parfümökről: kétszer gondold meg, mit is fújsz valójában magadra

2024. május 28. 12:16

A BBC vizsgálata szerint a Lancôme és az Aerin Beauty beszállítói gyerekmunkával szedetik le a parfümökhöz használt jázmint. A gyakorlat aggodalmakat vet fel az illatszeripar gyakorlataival és az ellátási láncok ellenőrzésével kapcsolatban - írja a BBC.

A BBC által végzett vizsgálat rávilágított arra, hogy a luxusparfümök egyes összetevőit gyerekmunkával szedik. A Lancôme és az Aerin Beauty beszállítói által használt jázmint Egyiptomban kiskorúak szedték. Mindkét márka, valamint tulajdonosaik - a L'Oréal és az Estée Lauder - állítják, hogy elutasítják a gyerekmunkát és elkötelezettek az emberi jogok mellett.

Egyiptom jelentős jázmintermelő, a világ készletének mintegy felét adja. Az alacsony fizetések miatt sok család kénytelen bevonni gyerekeit a munkába. A BBC titkos felvételei és beszélgetései a helyi lakosokkal azt mutatják, hogy a gyerekmunka elterjedt a jázminszedésben. Heba például, egy helyi jázminszedő, négy gyereke segítségével dolgozik, akik közül a legfiatalabb csak ötéves.

Az ellátási láncok ellenőrzésére használt auditálási rendszerek hiányosságai miatt nehézségekbe ütközik a gyerekmunka felszámolása. Az ENSZ-nek nyilatkozó Tomoya Obokata szerint az iparág nem teljesíti ígéreteit az ellátási lánc átláthatóságáról és a gyerekmunka elleni küzdelemről.

A parfümiparban dolgozó "mesterek" határozzák meg az illatszerházak költségvetését, ami nyomást helyez a bérekre és hozzájárul a gyerekmunka fenntartásához. A Givaudan illatszerház vezetője szerint a problémát súlyosbítja, hogy a nagy parfümmárkák nem felügyelik kellően ellátási láncukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Sedex és az UEBT által végzett auditálások nem bizonyultak elegendőnek az emberi jogi problémák feltárására és kezelésére. Sarah Dadush jogásznő szerint törvényi szabályozásra és vállalati felelősségvállalásra van szükség ahhoz, hogy megoldódjon ez a probléma.

A Lancôme és az Aerin Beauty anyavállalatai válaszaikban elkötelezettségüket fejezték ki az emberi jogok iránt és intézkedéseket ígértek. Heba története és más helyiek beszámolói azonban rámutatnak arra, hogy sürgős cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy javuljon a helyzet Egyiptomban és más hasonló helyzetben lévő országokban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm