33 °C Budapest
Tömegével keresnek mosogatókat ezek a magyar éttermek: nettó 400 ezret is fizetnek, nem várnak sokat

Tömegével keresnek mosogatókat ezek a magyar éttermek: nettó 400 ezret is fizetnek, nem várnak sokat

2024. március 11. 13:03

A konyhai kisegítő munkák az éttermek, szállodák, kórházak, iskolák és egyéb vendéglátóipari egységek alapvető részét képezik. A konyhai kisegítő munkákhoz a rutinos és gyakorlatias munkamorálon kívül más konkrét végzettség nem szükséges, és havonta akár nettó 250 000 és 300 000 forint között lehet vele keresni. De ha valakinek szerencséje van egy-egy elitebbnek számító hotelben vagy étteremben, ez akár 400 ezer forint is lehet. 

A konyhai kisegítő munkák az éttermek, szállodák, kórházak, iskolák és egyéb vendéglátóipari egységek alapvető részét képezik. Ezek a munkák a konyhák hatékony működését támogatják, és hozzájárulnak az ételek előkészítéséhez és felszolgálásához. A konyhai kisegítők fontos szerepet töltenek be a vendéglátóiparban, hiszen segítenek fenntartani a konyhák tisztaságát, az élelmiszerek előkészítését, valamint az ételkészítés és tálalás során felmerülő egyéb feladatokat is ellátják.

Ezek a munkák gyakran igényelnek gyors reakcióképességet, jó szervezőkészséget és csapatmunkára való képességet. Ezek a pozíciók széles körben elterjedtek és változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú vendéglátóipari egységben kell ellátni.  Az alábbiakban részletesebben is áttekintjük ezeket a munkákat és azt, hogy milyen, jelenleg meghirdetett állások vannak ezekben a munkakörökben. A konyhai kisegítő állás nagyon sok apró folyamatot fed le, a mosogatáson túl a konyha általános tisztán tartása és egyéb hirtelen a főzés során felmerülő kisebb feladatok ellátást is jelenti. Úgy mint a

 • nagy konyhai berendezések és eszközök mosogatása
 • konyhai gépek tisztán tartása
 • egyéb előkészítési feladatok elvégzése
 • ételhulladék gyűjtése és kiürítése
 • beérkező eszközök, edények, poharak elmosása professzionális mosogatógépekkel
 • konyha és adott terület tisztán tartása
 • mosogató és előkészítő egységek tisztán tartása
 • fehér vagy fekete mosogatás.

Az elvárások között kevésbé szerepelnek valóban valamilyen intézményben megszerezhető intézménysült tőkék. Jellemzően inkább 

 • az önálló munkavégzés,
 • a hasonló konyhai tapasztalat,
 • a pontosság, megbízhatóság,
 • az ápolt, tiszta megjelenés

amiket a hirdetésekben megfogalmaznak. A juttatásokat tekintve nagyon sokszínű a paletta, a vidéki éttermek esetenként munkába járás támogatást adnak a béren felül, de nagyon mást nem kínál egy munkaadó sem. A következő táblázatban összegyűjtöttünk néhány a napokban felkerülő álláshirdetést, feltüntettük a települést és a bérezést. 

Azt lehet látni, hogy igen különbözőek a fizetések, viszont azt is látszik, hogy nincsen különbség a vidéki és fővárosi vendéglátóhelyek bérezései között. A hirdetések között olyan is akad, ahol nem kell teljes munkaidőben dolgozni, csak a délelőtti- délutáni órákban. Ilyen például a JUDU Kft., ahol a legkevesebb nettó 140 ezer forintos havibért adják, de a munkaidő 11-15 óráig tart hétfőtől péntekig. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik véglettre is láthatunk példát, a szentendrei Skanzenban található étteremben akár nettó 350 és 400 ezer forint között is kereshetünk. A bérezés alapvetően nagyban függ az étterem forgalmától. De alapvetően bármilyen végzettség nélkül normális munkaidőben átlagosan havonta nettó 250 ezer és 300 ezer forint között mozognak a megkereshető bérek a szektorban. 

Hogyan viszonyul ez a bér a szektor átlagbéréhez?

A fentiek alapján tehát nagyjából nettó 250 000 és 300 000 forint alakulnak az átlagfizetések a mosogatók, konyhai kisegítők esetén, ami a KSH 2023 novemberi átlagos bérekhez viszonyítva valamivel alacsonyabb. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200 forint volt, tehát nagyjából 413 ezer forint nettó. 

Ha csak a vendéglátás szektorhoz viszonyítjuk ezt az átlagos bért, akkor látható, hogy pont beleesik abba a tartományba, amelyben a szektor fizetései mozognak. Ugyanis a 2023 novemberi vendéglátósszektor bruttó havi átlagos bér 387 400 forint volt, tehát nettó 257 621 forint körül mozgott. Ezek alapján elmondható, hogy a konyhai kisegítő és mosogató álláshirdetésekben megajánlott bérek alapján meghatározott intervallum átlagosnak és reálisnak mondhatóak a munkaerőpiacon. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm