18 °C Budapest
Tömegével keresnek mosogatókat ezek a magyar éttermek: nettó 400 ezret is fizetnek, nem várnak sokat

Tömegével keresnek mosogatókat ezek a magyar éttermek: nettó 400 ezret is fizetnek, nem várnak sokat

2024. március 11. 13:03

A konyhai kisegítő munkák az éttermek, szállodák, kórházak, iskolák és egyéb vendéglátóipari egységek alapvető részét képezik. A konyhai kisegítő munkákhoz a rutinos és gyakorlatias munkamorálon kívül más konkrét végzettség nem szükséges, és havonta akár nettó 250 000 és 300 000 forint között lehet vele keresni. De ha valakinek szerencséje van egy-egy elitebbnek számító hotelben vagy étteremben, ez akár 400 ezer forint is lehet. 

A konyhai kisegítő munkák az éttermek, szállodák, kórházak, iskolák és egyéb vendéglátóipari egységek alapvető részét képezik. Ezek a munkák a konyhák hatékony működését támogatják, és hozzájárulnak az ételek előkészítéséhez és felszolgálásához. A konyhai kisegítők fontos szerepet töltenek be a vendéglátóiparban, hiszen segítenek fenntartani a konyhák tisztaságát, az élelmiszerek előkészítését, valamint az ételkészítés és tálalás során felmerülő egyéb feladatokat is ellátják.

Ezek a munkák gyakran igényelnek gyors reakcióképességet, jó szervezőkészséget és csapatmunkára való képességet. Ezek a pozíciók széles körben elterjedtek és változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú vendéglátóipari egységben kell ellátni.  Az alábbiakban részletesebben is áttekintjük ezeket a munkákat és azt, hogy milyen, jelenleg meghirdetett állások vannak ezekben a munkakörökben. A konyhai kisegítő állás nagyon sok apró folyamatot fed le, a mosogatáson túl a konyha általános tisztán tartása és egyéb hirtelen a főzés során felmerülő kisebb feladatok ellátást is jelenti. Úgy mint a

  • nagy konyhai berendezések és eszközök mosogatása
  • konyhai gépek tisztán tartása
  • egyéb előkészítési feladatok elvégzése
  • ételhulladék gyűjtése és kiürítése
  • beérkező eszközök, edények, poharak elmosása professzionális mosogatógépekkel
  • konyha és adott terület tisztán tartása
  • mosogató és előkészítő egységek tisztán tartása
  • fehér vagy fekete mosogatás.

Az elvárások között kevésbé szerepelnek valóban valamilyen intézményben megszerezhető intézménysült tőkék. Jellemzően inkább 

  • az önálló munkavégzés,
  • a hasonló konyhai tapasztalat,
  • a pontosság, megbízhatóság,
  • az ápolt, tiszta megjelenés

amiket a hirdetésekben megfogalmaznak. A juttatásokat tekintve nagyon sokszínű a paletta, a vidéki éttermek esetenként munkába járás támogatást adnak a béren felül, de nagyon mást nem kínál egy munkaadó sem. A következő táblázatban összegyűjtöttünk néhány a napokban felkerülő álláshirdetést, feltüntettük a települést és a bérezést. 

Azt lehet látni, hogy igen különbözőek a fizetések, viszont azt is látszik, hogy nincsen különbség a vidéki és fővárosi vendéglátóhelyek bérezései között. A hirdetések között olyan is akad, ahol nem kell teljes munkaidőben dolgozni, csak a délelőtti- délutáni órákban. Ilyen például a JUDU Kft., ahol a legkevesebb nettó 140 ezer forintos havibért adják, de a munkaidő 11-15 óráig tart hétfőtől péntekig. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A másik véglettre is láthatunk példát, a szentendrei Skanzenban található étteremben akár nettó 350 és 400 ezer forint között is kereshetünk. A bérezés alapvetően nagyban függ az étterem forgalmától. De alapvetően bármilyen végzettség nélkül normális munkaidőben átlagosan havonta nettó 250 ezer és 300 ezer forint között mozognak a megkereshető bérek a szektorban. 

Hogyan viszonyul ez a bér a szektor átlagbéréhez?

A fentiek alapján tehát nagyjából nettó 250 000 és 300 000 forint alakulnak az átlagfizetések a mosogatók, konyhai kisegítők esetén, ami a KSH 2023 novemberi átlagos bérekhez viszonyítva valamivel alacsonyabb. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200 forint volt, tehát nagyjából 413 ezer forint nettó. 

Ha csak a vendéglátás szektorhoz viszonyítjuk ezt az átlagos bért, akkor látható, hogy pont beleesik abba a tartományba, amelyben a szektor fizetései mozognak. Ugyanis a 2023 novemberi vendéglátósszektor bruttó havi átlagos bér 387 400 forint volt, tehát nettó 257 621 forint körül mozgott. Ezek alapján elmondható, hogy a konyhai kisegítő és mosogató álláshirdetésekben megajánlott bérek alapján meghatározott intervallum átlagosnak és reálisnak mondhatóak a munkaerőpiacon. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem