21 °C Budapest
Portrait of Enthusiastic Hispanic Young Woman Working on Computer in a Modern Bright Office. Confident Human Resources Agent Smiling Happily While Collaborating Online with Colleagues.

Munka Törvénykönyve 2024: milyen változásokkal számoljunk 2024-ben?

2024. március 11. 17:04

A magyar munkáltatók és munkavállalók jogait és kötelezettségeit Magyarországon a Munka Törvénykönyve határozza meg, azonban, ahogy ez a jogszabályokra általános érvényben is igaz, az aktuális munkajogi szabályok évről évre változhatnak, a kormány folyamatosan újításokat vezet be. Nézzük, mit érdemes tudni a Munka Törvénykönyve 2024 évi változásai kapcsán: kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve, milyen újdonságok érinthetik a magyar dolgozókat?

Cikkünkben utánajárunk, melyek a Munka Törvénykönyve 2024 évi legfrissebb aktualitásai: miben változott a Munka Törvénykönyve 2023 évéhez képest (illetve a Munka Törvénykönyve 2022 évi verziójához képest), mit ír a Munka Törvénykönyve szabadság tekintetében, vagy mit mond a Munka Törvénykönyve felmondási idő letöltése esetén! Tudd meg, mi a Munka Törvénykönyve, kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve és hogyan segíti a munkavállalókat!

Mi a Munka Törvénykönyve?

A Munka Törvénykönyve Magyarország hivatalos munkajogi kódexe, amely 300 paragrafuson keresztül írja le részletesen a magyar munkáltatók és munkavállalók jogait, kötelezettségeit. A Munka Törvénykönyve Magyarország Alaptörvényének „Szabadság és felelősség” fejezetének XII. és XVII. cikkein alapszik, és bárki számára ingyenesen hozzáférhető, hiszen mindenkinek joga van megismerni, hogy milyen munkajogi szabályok vonatkoznak jogviszonyára, a munkaszerződés megkötésétől egészen a felmondásáig vagy a nyugdíjba vonulásig.

A Munka Törvénykönyve 2024 évében változatlanul 5 részre osztható, ezen belül 24 (római számmal ellátott) alfejezetet és 118 (arab számmal ellátott) alcímet tartalmaz:

  1. Munka Törvénykönyve 2024 I-IV.: Általános rendelkezések (tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályai – munkáltatókra, munkavállalókra, érdekképviseleti szervezetekre, üzemi tanácsokra, szakszervezetekre, kölcsönvevőkre vonatkozóan)
  2. Munka Törvénykönyve 2024 V-XVIII: A munkaviszony (a munkaviszony feltételei, munkaszerződés teljesítése, munkaidő, pihenőidő, szabadság, felmondás, bérminimumok, bérpótlékok, megállapodások stb.)
  3. Munka Törvénykönyve 2024 XIX-XXII.: A munkaügyi kapcsolatok (kapcsolatok, kollektív szerződés, szervezeti szabályok, üzemi tanács)
  4. Munka Törvénykönyve 2024 XXIII-XXIV.: A munkaügyi vita (munkajogi érdekérvényesítés, konfliktusok)
  5. Munka Törvénykönyve 2024: Záró rendelkezések (fogalomismeret, jogszabályi összefüggések, EU-s jogszabályokkal történő megfeleltetés)

Kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve 2024 évében?

A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak a magyar munkáltatók és munkavállaók, a munkáltatói érdekképviseletek, a szakszervezetek, az üzemi tanácsok, illetve a kölcsönvevők (Munka Törvénykönyve XVI.) és az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatások jogosultjai (Munka Törvénykönyve XVII.). Legyen szó bármilyen munkajogi konfliktusról, akár a munkáltató vagy a munkavállaló között, akár a szakszervezet vagy az üzemi tanács működésével kapcsolatban, vagy ha a munkaviszony feltételeként kollektív szerződést kell aláírnunk, mindig bizalommal fordulhatunk a Munka Törvénykönyve 2024 évi hatályos jogszabályaihoz kiindulási pont, jogorvoslati lehetőség gyanánt.

Munka Törvénykönyve 2024: mik a legújabb változások?

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a Munka Törvénykönyve évről évre megújul, hiszen a hazai munkajogi előírások is igényelhetnek kisebb-nagyobb módosításokat, kiegészítéseket. Nézzük, mi változott a Munka Törvénykönyve 2024 évi szabályaival kapcsolatban, milyen újdonságokra érdemes figyelmet fordítani a Munka Törvénykönyve 2024 évi aktualitásai kapcsán!

Minimálbér és garantált bérminimum 2024

A Munka Törvénykönyve idén változatlanul rögzíti a mindenkori minimumbérek, azaz a kötelezően adható legalacsonyabb bérek törvénybe foglalt juttatását. A minimálbér 2024 évében (2023 decemberétől) +15%-kal emelkedett, egészen pontosan bruttó 266 800 Ft-ra. A garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér 2024 évére vonatkozóan +10%-os emelésen esett át, azaz bruttó 326 000 Ft lett.

Munka Törvénykönyve szabadság 2024

Korábban a gyermekek után járó pótszabadság kivételének időpontját a munkáltató hatásköre volt meghatározni, 2024 januárjától viszont a gyermek nevelője dönthet róla - azonban erről legkésőbb 15 nappal előre tájékoztatnia kell a munkáltatóját. Jelenleg az a munkavállaló, aki két 16 év alatti gyermeket nevel, mindössze 7 munkanap szabadsággal rendelkezhet önállóan, azonban ez – ha elfogadják a Munka Törvénykönyve módosítást - 11 munkanapra nőhet.

Munka Törvénykönyve táppénz 2024

A táppénz 2024 évi szabályai szerint a táppénz napi összege maximum: 17.786 Ft-ra emelkedett; azt, hogy hány százalék táppénz jár egy magyar dolgozónak, továbbra is a táppénz kódok határozzák meg.

Munka Törvénykönyve felmondási idő 2024

A felmondás szabályai a Munka Törvénykönyve 2024 évi verziója szerint nem változtak: korábbi cikkeinkben részleteztük, hogy mi mindent érdemes tudni a Munka Törvénykönyve felmondás, illetve a felmondó levél beadása kapcsán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munka Törvénykönyve foglalkoztatási igazolások kiállítása 2024

2024-től a munkaviszony megszűnésekor kiállítandó igazolások tekintetében lesz változás: a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor mostantól nem hat különböző, hanem egy darab, egységesített dokumentumot kapnak majd meg, elektronikus formában vagy papír alapon. A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor/megszűnésekor ún. foglalkoztatási igazolást állít ki, amely tartalmazza az összes releváns információt.

Munka Törvénykönyve 2024 képernyő előtti munkavégzés

Változik a Munka Törvénykönyve 2024 évében a képernyő előtt történő munkavégzés szabályainak tekintetében: megszűnik az a korlát, miszerint a képernyő előtti tényleges munkavégzés összesített ideje nem haladhatja meg a napi 6 órát, illetve a napi munkaidő 75%-át. 2024-től már csak az óránként minimum 10 perces munkaközi szünet betartása a kötelező.

Munka Törvénykönyve külföldiek foglalkoztatása 2024

2024 szeptemberétől új szabály lép életbe a külföldi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban, ami lehetővé teszi a külföldiek egyszerűsített foglalkoztatását idénymunka (0,5-1 év hazai tartózkodási idő), beruházás idejére vonatkozó konkrét idejű munka (a projekt lezárulásáig, vagy maximum 3 évig) és általános foglalkoztatás (2-3 év) esetén is.

Munka Törvénykönyve üzemorvosi vizsgálat 2024

2024 szeptember 1-től hatályba lépő Munka Törvénykönyve módosítás, miszerint szeptembertől megszűnik a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat.

Munka Törvénykönyve munkavédelmi oktatás 2024

2024. február 1-től a törvénykönyvben meghatározott munkakörök, álláshelyek, tevékenységi körök esetében egy általános jellegű oktatási tematika alapján is teljesíthetik a munkavédelmi oktatást az új munkavállalók.

Munka Törvénykönyve adómentes jutalmazás 2024

A Munka Törvénykönyve 2024 évi változások szerint évi 3 alkalommal jutalmazható a munkavállaló adómentesen, a minimálbér 10%-át meg nem haladó értékben.

Munka Törvénykönyve szochó 2024

2024-től a Munka Törvénykönyve szerint a megváltozott munkaképességű szakmát tanulók esetében szochó-kedvezmény számolható el, az arányosítást mellőzve (a kedvezmény nem a képzőhelyen töltött idő arányában, hanem valamennyi duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatással érintett napra vehető igénybe és teljes összeggel elszámolható).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm