25 °C Budapest
Woman with her plastered leg resting up on a cushion shot with a shallow depth of field focusing on the foot and toes.

Táppénz kódok 2024: milyen esetben, mennyi táppénz jár 2024-ben?

2024. január 14. 12:00

Minden magyar dolgozónak alanyi jogon jogában áll betegsége idején betegszabadságra, táppénzre mennie, hogy a munka világától távol kipihenhesse az őt ért sérüléseket, vagy az keresőképtelenség más okait. A keresőképtelenségnek több esetét is megkülönböztetjük, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen táppénz kódon kerülünk keresőképtelen állományba. Nézzük, mit jelentenek a táppénz kódok 2024 évében, milyen táppénz kód mekkora összegű juttatást takar!

Cikkünkben a 2024-es táppénz kódok jelentésének járunk utána: nézzük, melyek a keresőképtelenség esetei a Munka Törvénykönyve szerint, avagy ki számít keresőképtelen személynek a betegszabadság és a táppénz 2024 évi szabályai szempontjából! Mi a táppénz kódok jelentése 2024-ben, hány táppénz kód van és mennyi táppénz jár attól függően, hogy milyen táppénz kóddal kerül a keresőképtelenség bejelentésre? Mikor jár egy dolgozónak 100%-os táppénz 2024-ben, kinek a költsége a táppénz kifizetése?

Betegszabadság és táppénz 2024-ben

A magyar dolgozók legfontosabb juttatásai közé tartozik a betegszabadságra és a táppénzre való jogosultság, amelyeknek szabályait és jogosultsági feltételeit a Munka Törvénykönyve összegzi. Ezek feltétele, hogy a jogosult rendelkezik a szükséges TB-jogviszonnyal, fizeti az egészségbiztosítási járulékot és a keresőképtelenségét igazolni tudja (a keresőképtelenségi igazolás kiállításáért forduljunk háziorvosunkhoz).

Alapesetben, ha egy magyar dolgozó saját betegsége okán esik ki a munkából, évi 15 munkanapon keresztül betegszabadságra jogosult: ilyenkor a munkáltató költségén lábadozhat, míg fel nem épül betegségéből. Betegszabadság esetében 2024-ben egységesen a távolléti díj 70%-a jár, amiből ugyanúgy adózunk, mint a rendes fizetésünkből. Ha ez a 15 napos betegszabadság lejárt, illetve abban az esetben, ha a munkavállaló nem saját betegsége okán vált keresőképtelenné (hanem pl. gyermeke megbetegedése miatt), akkor viszont táppénzre mehet el.

A táppénz 2024 évében változatlanul - a betegszabadsággal szemben - naptári napokra jár, maximum 1 éven keresztül állhat fenn, a táppénzes juttatás összegét pedig befolyásolja, hogy milyen táppénz kóddal lettünk bejelentve – itt jön a képbe, hogy mit jelentenek a táppénz kódok 2024-ben. A táppénz összege alapesetben a napi átlagkereset 50-60%-a, bizonyos esetekben viszont a bér 100%-a jár, amelyből 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keresőképtelenség 2024: ki minősül keresőképtelen személynek?

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is keresőképtelen állományba kerüljön, szükséges, hogy a dolgozónak legyen bejelentett munkaviszonya, fizesse az egészségbiztosítási járulékot és igazolnia kell a keresőképtelenséget is. Nem jár táppénz (a táppénz kódok 2024 évi kategóriáitól függetlenül sem), ha a dolgozó a keresőképtelen napokra teljes fizetését már megkapta, a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra, illetve, ha a biztosítása szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogán nyugdíj folyósításában részesül. A táppénz kódok 2024 évi feltételei szerint a következő személyek minősülnek keresőképtelennek:

  • az a munkavállaló, aki saját betegsége miatt nem tudja a munkáját ellátni;
  • az a munkavállaló, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  • az a dolgozó, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (pl. fertőzésveszély);
  • az a személy, aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
  • olyan anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatja;
  • olyan anya, aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra, röviden CSED-re nem jogosult;
  • az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;
  • olyan szülő, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
  • az a dolgozó, aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
  • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja, illetve akinek ilyen korú gyermekének a kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett kell tartózkodnia a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Táppénz kódok 2024: mik a táppénz kódok jelentései?

Így, hogy tudjuk, mik a táppénz feltételei, nézzük meg azt is, mit érdemes tudni a táppénz kódok 2024 évi kritériumai kapcsán. Nézzük, hány táppénz kód van 2024-ben és milyen juttatásokra számíthatunk a 2024-es táppénz kódok esetében!

  • 1-es táppénz kód 2024 – üzemi baleseti táppénz: 100%-os táppénz, előtte nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.
  • 2-es táppénz kód 2024 – foglalkoztatási megbetegedés: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.
  • 3-as táppénz kód 2024 – közúti baleseti táppénz: 50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.
  • 4-es táppénz kód 2024 – egyéb baleseti táppénz: 50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.
  • 5-ös táppénz kód 2024 – beteg gyermek ápolása: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.
  • 6-os táppénz kód 2024 – szülési táppénz: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár.
  • 7-es táppénz kód 2024 – hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból: 50-60%-os táppénz (karantén táppénz kód), nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.
  • 8-as táppénz kód 2024 – egyéb betegségre járó táppénz: 50-60%-os táppénz, van előtte betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz.
  • 9-es táppénz kód 2024 – veszélyeztetett terhességi táppénz: 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem