20 °C Budapest
Sick female lying on bed in ICU. Mid adult patient is looking away while wearing protective face mask. She is in hospital during COVID-19 pandemic.

Táppénz 2024: mit mond a nettó táppénz kalkulátor 2024 évében?

2024. február 17. 12:06

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy akár saját betegségéből kifolyólag, akár egyéb körülménynek köszönhetően keresőképtelenné válik – az ilyen esetekre biztosítja a Munka Törvénykönyve minden magyar dolgozó részére a betegszabadság és a táppénz juttatásait. Na de mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, mi a táppénz lényege és mennyi a táppénz összege, avagy a táppénz hány százalék juttatást takar? Mit mond a nettó táppénz kalkulátor 2024 évében: mennyi táppénz jár a dolgozónak, kinek a költsége a táppénz kifizetése?

Cikkünkben minden, a táppénz 2024 évi juttatásához kötődő fontos kérdésre megkerestük a választ: tudd meg, milyen juttatással számol a táppénz kalkulátor 2024 évében, mennyi a táppénz összege, hány százalék a táppénz 2024 évében! Milyen táppénz kódok vannak, milyen juttatást számolt ki a terhességi táppénz kalkulátor 2024 évében, vagy a veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2024 évére vonatkozóan? Amellett, hogy megtudhatod, a nettó táppénz kalkulátor 2024 évében milyen juttatásokat jelöl, azt is eláruljuk, hogy a táppénz kifizetése mennyi idő, mikor várható a táppénz összege!

Mi a táppénz lényege? Miben különbözik a betegszabadságtól?

Minden magyar dolgozó alanyi jogon elmehet betegszabadságra, táppénzre, azonban jó, ha tudjuk, hogy mi a különbség a két juttatás között! Évente minden dolgozónak jár 15 munkanapnyi betegszabadság, amelyet saját betegsége okán igényelhet meg – ezt a munkáltató költségére fizetik, összege a dolgozó távolléti díjának a 70%-át jelenti. A betegszabadság letelte után a dolgozó táppénzre lesz jogosult – azonban táppénzre már nem csak saját betegségünk okán, hanem a keresőképtelenség egyéb eseteiben is elmehetünk.

A táppénz 2024 évében nem változik: egy olyan juttatásról van szó, amelynek összegét a táppénz kódok határozzák meg – mindez azt jelenti, hogy az, hogy mennyi táppénz jár egy dolgozónak, avagy mennyi a táppénz összege, attól függ, hogy melyik táppénz kódon jelentik be a keresőképtelenségét. A keresőképtelenségnek számos esete van, nem feltétlenül a dolgozó egészségügyi problémája áll a háttérben (ide soroljuk például a beteg gyermek ápolását, a terhességet vagy a hatósági elkülönítést is).

Mennyi a táppénz összege 2024 évében?

A táppénz összegének kiszámítása egy összetettebb folyamat: alapvetően meghatározza a táppénz mértékét az, hogy mennyit keresünk, illetve az sem mindegy, hogy melyik táppénz kód alapján jelentenek be minket keresőképtelen állományba.  A táppénz mértéke a legtöbb esetben a napi átlagkereset 50-60%, azonban bizonyos esetekben a dolgozó 100%-os táppénzre is elmehet. Nézzük, mik a táppénz feltételei, hogyan mehetünk el táppénzre és mit jelentenek a táppénz kódok!

Mi kell ahhoz, hogy táppénzre mehessünk?

Fontos tudnunk, hogy táppénzre csak az mehet el, akinek hivatalos, bejelentett állása van, hiszen csak a törvényeket betartó dolgozókat védi a Munka Törvénykönyve! A táppénz igénylés feltétele, hogy igazolni tudjuk a keresőképtelenség fennállását – ezzel az üggyel forduljunk háziorvosunkhoz. A táppénz utólag is megigényelhető, az orvosi vizsgálatra való jelentkezéstől 5 napra visszamenőleg. Indokolt esetekben a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napra visszamenőleg is igazolhatja a keresőképtelenséget, kivételes esetben pedig 6 hónapra visszamenőleg is lehet táppénzt igényelni.

A táppénzre irányuló igényünket jelezni kell a munkáltatónál is, aki a kérelmünket 5 napon belül továbbítja a kormányhivatal irányába. A táppénz ügyintézési határideje alapesetben 8, ritkábban 21 nap. Ne éljünk vissza a táppénz juttatásával, ugyanis gyanús esetekben a munkáltató kérheti a táppénz felülvizsgálatát a járási hivataltól. Táppénz mellett nem lehet kereső tevékenységet végezni és nem lehet a táppénz összegét fizetett szabadság módjára használni!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így, hogy tudjuk, mennyi a táppénz összege és hogy a táppénz hány százalék, nézzük, milyen táppénz kódok léteznek, a táppénz kifizetése mennyi idő és mit mond a táppénz kalkulátor 2024 évében, mennyi juttatás marad a keresőképtelen dolgozó zsebében!

Táppénz kódok 2024

  1. táppénz kód - Üzemi baleseti táppénz: 100%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz 2024 összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, az egész költség a munkáltatót terhelheti;
  2. táppénz kód - Foglalkoztatási megbetegedési táppénz: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, az egész költség a munkáltatót terhelheti;
  3. táppénz kód - Közúti baleseti táppénz: betegszabadság előzi meg, azt követően jár a táppénz összege, amelyből 1/3 munkáltatói táppénz;
  4. táppénz kód - Egyéb baleseti táppénz: betegszabadság előzi meg, azt követően jár a táppénz 2024 évében; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
  5. táppénz kód - Beteg gyermek ápolása: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  6. táppénz kód - Szülési táppénz: nem előzi meg betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  7. táppénz kód - Hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból: nincs betegszabadság ebben az esetben sem; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
  8. táppénz kód – Táppénz egyéb betegség okán: betegszabadság előzi meg, ezt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz;
  9. táppénz kód - Veszélyeztetett terhességi táppénz 2024: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Nettó táppénz kalkulátor 2024: mennyi táppénz jár?

A táppénz kódok esetében meghatározott juttatások mind bruttó összegek (az esetek többségében 50-60%-os táppénz jár a dolgozó részére, azonban speciális esetekben, mint például az üzemi baleseti táppénz, a dolgozó 100%-os juttatásra is jogosulttá válhat), vagyis ebből a keresőképtelen dolgozó még adózik. A táppénz összege után 15% személyi jövedelemadó befizetésére vagyunk kötelezettek. Így már láthatjuk, hogy a táppénz összege jelentősen kisebb összegű juttatás a munkabérünknél, vagyis a legtöbb magyar munkavállalónak komolyabb kiesést jelent az, ha huzamosabb ideig keresőképtelen.

Terhességi és veszélyeztetett terhesség táppénz kalkulátor 2024

A keresőképtelenség szempontjából a dolgozók speciális kategóriáját képzik a kismamák, akik a magzat biztonsága érdekében sajnos gyakran keresőképtelenné válnak. A veszélyeztetett terhességnek külön táppénz kódja van (9-es táppénz kód), 50-60%-os táppénzt foglal magában, 1/3-ad munkáltatói táppénzzel.

A táppénz kifizetése mennyi idő 2024-ben?

A táppénz folyósítása ugyanúgy történik, mint a munkabér kifizetése. Amennyiben a papírmunkát sikeresen elvégeztük, 8 napos ügyintézési határidővel (ritkábban 21 nap alatt) feldolgozzák az igényt. Amennyiben 8 napon túlmenően fennáll a keresőképtelenségünk, a táppénz folyósítása is 8 naptári naponta történik – amennyiben viszont inkább a munkabérrel együtt szeretnénk a juttatást folyósíttatni, természetesen ezt egy külön nyilatkozattal kérvényezhetjük (a táppénz okozta kieséssel csökkentett összegű munkabér érkezik).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm