Címke: munka törvénykönyve (30 cikk)

Pénzcentrum | 2020. szeptember 13. 15:02

Ezek a home office rejtett költségei: vajon mire elég a 16 ezres hozzájárulás?

A második hullámban ismét egyre több magyar munkavállaló vonul home office-ba, azaz amíg a járvány le nem vonul otthonról dolgoznak. Ez azonban számos plusz költséggel járhat, nem csak a megfelelő eszközöket kell beszerezni, ha erről a cége nem gondoskodott, de a rezsiszámlák is megemelkedhetnek, hiszen nyakunkon a fűtésszezon. Itthon azonban már készül a jogszabálymódosítás, mely lehetőséget ad a cégeknek, hogy adómentes juttatás formájában megtérítsék ezeket a költségeket. De vajon mire elég ez a pénz?

Gosztola Judit, Nagy Bálint | 2020. június 8. 05:34

Rémesen kontrollmániás a legtöbb magyar főnök: itt a nagy home office kutatás

A járványhelyzet alatt aki csak tehette, otthonról dolgozott, ami sok cégnek, de még több munkavállalónak komoly kihívást jelentett. Nagyszabású kutatásba kezdtünk, hogy kiderüljön, mi volt a legnehezebb az elmúlt hetekben, és ami még ennél is fontosabb, hogy megtudjuk, mit várnak, mit várnak el a magyar munkavállalók ezentúl. Összesen 13 kérdés kapcsán mondták el olvasóink a véleményüket a munkajogtól, a biztonságon át egészen addig, hogy mi idegesítette őket a legjobban: a lusta kolléga, vagy a túlbuzgó főnök.

Pénzcentrum | 2019. július 8. 11:30

Rengetegen nem tudják: így váltható pénzre a ki nem vett szabadság

A munkavállaló nem dolgozhat szabadság nélkül, vagy a törvényben meghatározottnál kevesebb szabadsággal. Hogy kinek pontosan mennyi szabadság jár egy évben, legkönnyebben online kalkulátorral ellenőrizheti, melyek megbízhatóan kiszámolják és nem kell a törvényi értelmezéssel bajlódni. De mi van abban az esetben, ha a munkavállaló nem tudja, vagy nem akarja kivenni e neki járó napokat, pénzre válthatja azokat? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Pénzcentrum | 2019. április 4. 11:30

Azonnal ellenőrizd a munkaszerződésedben: nagy baj, ha ezt kihagyták

Az emberiség egy jelentős hányada nem hogy nem élvezi, de kifejezetten utálja a munkáját, és csak azért kel fel nap nap után, hogy megkeresse a napi betevőjét, esetleg hogy feljebb jusson a ranglétrán és még több pénzt keressen. Van azonban egy viszonylag szűk réteg, akik olyan szerencsések, hogy nem munkájuk, hanem hivatásuk van. Ők azok, akik hajlamosak saját elképzelésük szerint átalakítani a munkájukat, kitágítani feladatköreiket. Ám a szakértő szerint ez korántsem problémamentes.

Pénzcentrum | 2018. december 4. 13:30

Nem a 400 órás túlórával van a legnagyobb baj: több lehet a visszaélés is

A munka törvénykönyve tervezett módosításának az eddig leginkább vitatott elemein - az évi 400 órás túlóraplafonon, illetve a 36 hónapra bővített munkaidőkereten - túl van egy további olyan rendelkezése, amelyről alig esett szó, pedig visszaélésszerű alkalmazása tömegesen megfoszthatja a munkavállalókat a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőre járó bérpótléktól - hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Pénzcentrum | 2018. november 27. 18:30

Könnyen bukhatod a szabadságod: nehezen is adják ki a munkaadók

A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni. Számos cég küzd jelentős elmaradásokkal, a helyzet megoldását nehezítheti a munkaerőhiány, és a karácsony előtti csúcsidőszak.

MTI | 2018. május 18. 08:30

Diákmunkás vagy? Erről jobb, ha tudsz!

Az iskola mellett munkát vállaló, 16. életévüket betöltött tanulók munkavállalási körülményeinek is pontos törvényi előírásai vannak, melyeket a munkáltatónak be kell tartania.

Mr. Lájk | 2017. május 11. 16:41

Megroggyant a családi kassza: ennyiből élnek Gregor Bernadették

Nehéz időszakot él Gregor Bernadett és családja, ugyanis férje elvesztette állását. Tavaly azt nyilatkozta a színésznő, hogy két fizetésből is nehezen jönnek ki, most mégis azt mondta, a történtek ellenére sem tart a jövőtől.