21 °C Budapest
Budapest, 2023. november 22.Tûzoltók a katasztrófavédelem új tûzoltóautóinak bemutatóján a szervezet óbudai oktatási központjában 2023. november 22-én. A gépjármûprojekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásában valósult meg.MTI/Mónus Márton

Óriási túlóraper indul Magyarországon: milliókat követelnek az államtól ezek a dolgozók

2024. január 27. 11:03

A tűzoltók többsége ma heti 48 órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti 40 órának felel meg. A plusz 8 óra viszont nem számít túlórának, azt csak efölötti munkaidő után kapnak. A szakszervezet perre megy, fejenként kb. 5 millió forintot követelnek a dolgozóknak.

A tűzoltó-szakszervezet számításai szerint összesen havi 228 órát dolgoznak a kollégák, ezért átlagosan havi bruttó 456 ezer forintot kapnak 614 ezer forint helyett. Évekig tartó pereskedésre készülnek az általuk diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt. A 24.hu szerint ügy lényege, hogy a tűzoltók többsége ma heti 48 órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti 40 órának felel meg - a túlóráikat is csak heti 48 óra munka felett fizetik ki.

Ez a nyolc óra különbözet sehol nem jelenik meg: sem túlórában, sem egyéb más kedvezmény formájában

- fogalmazott Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki szerint a tűzoltók lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók. Átlagosan személyenként 5 millió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évre vetítve, ezért mennek bíróságra.

A Belügyminisztérium szerint a vitatott heti 8 óra nem túlszolgálat, a szakszervezet által indított perről "tudomásuk van", és a szolgálati panaszokat is azok rendje szerint bírálják el - azt ugyanakkor nem tervezik, hogy változtatnak a rendszeren. A vitatott szolgálatszervezési kérdések vizsgálatára egy munkacsoport alakult, a szakszervezet képviselőinek bevonásával vizsgálták az ügyet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Mónus Márton, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem