22 °C Budapest
Young woman mom with baby girl on hands near window at home

Minimálbér-emelés 2023 december: ennyivel nő a GYED, táppénz, álláskeresési járulék is

2023. november 16. 16:03
Frissítve: 2023. november 30. 17:25

Megszületett a megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, ami alapján már decembertől előbbi 15, míg utóbbi juttatás 10 százalékkal emelkedik. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő. Ez nem csak azoknak jó hír, akiknek a fizetése a minimálbérhez igazodik, vagy akik az emelés nyomás magasabb fizetést tudnak kiharcolni maguknak az év végi bértárgyalásokon. Számos juttatás van, melyet a törvény a minimálbér hatályos összegéhez köt, ezek is emelkednek a jövő évtől. Mutatjuk, mely juttatások esetében lehet magasabb összegekre számítani 2024-ben.

A friss megállapodás szerint 2023. decembertől a minimálbér 15 százalékkal 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 000 forintra növekedhet, közölte a Pénzcentrummal a Gazdaságfejlesztési Minisztérum. Nagy Márton miniszter az ülésen azt ígérte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. Tehát a megállapodás megszületett, a hivatalos rendeletre még várni kell. Az alapján azonban, amit eddig közöltek, arra lehet számítani, hogy már decembertől számos olyan juttatás is emelkedhet, melynek összege a minimálbérhez van kötve. Frissítés: az időközben kiadásra került államkincstári tájékoztató szerint bár a minimálbér decembertől emelkedik, számos ehhez kötött juttatás csak januártól a februári kifizetéssel.

Ahogy azt Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese korábban elmondta lapunknak: a minimálbér-emelés jelentősége nem azért nagy, mert annyian keresnének teljes állásban ilyen alacsony bért. Úgy fogalmazott:"a minimálbér az csak egy tájékoztató jellegű bér, aminél kevesebbet nem lehet fizetni. A munkáltatóknak a piaci környezetet megvizsgálva kell döntsenek arról, hogy milyen bért fizetnek az alkalmazottaknak. Abban a pillanatban, ahogy munkaerőproblémáik adódnak, nem kell megvárni a minimálbér emelését, azonnal lépni fognak, és többet fizetnek."

A minimálbér lényegében csak a depressziós övezetekben és leginkább a mikro- és kisvállalkozásoknál előforduló, tehát ez abszolút nem jellemző munkabér

- mondta a szakértő.

A minimálbér-emelés azonban fontos tárgyalási alapot jelenthet a magyar dolgozóknak, és nem pusztán a legalacsonyabb keresetűeknek, hiszen a minimálbér feletti bérsávok is ezáltal közelednek a minimum szinthez. Ez fontos bértárgyalási alap lehet, pláne így, hogy a megállapodás szerint már decemberben jön az emelés, így az év végi, vagy a jövő év eleji fizetésemelési igények benyújtásakor már erre lehet építeni.

Ezen túlmenően is van jelentősége a minimálbér emelésének, hiszen olyan fontos juttatások emelkednek ezáltal, mint pédául a táppénz, a GYED és a nagyszülői GYED, diplomás GYED felső határa, a bizonyos betegségekben szenvedők adókedvezménye, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), az álláskeresési járadék legmagasabb összege, illetve a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni járulékfizetés-elengedés felső határa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új megállapodás szerint 2024. januártól februári kifizetéssel

  • a gyermekgondozási díj (GYED), illetve a nagyszülői GYED maximális összege 373 520 forintra emelkedik (a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka),
  • a diplomás gyed összege alapképzés esetén 186 760 forintra (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 228 200 forintra (a garantált bérminimum 70 százaléka) nő,
  • a táppénz napi összege legfeljebb 17 787 forintra emelkedik (a minimálbér kétszeresének 30-ad része)
  • az adóalapkedvezmény mértéke, melyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak, 13 300 forintra nő havi szinten (a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve),
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi 266 800 forintra emelkedik (ennek összege 2022-től megegyezik a minimálbér 100 százalékával),
  • az álláskeresési járadék összege legfeljebb napi 8 893 forint lehet (a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél).

2011-ben hozták a CXCI. törvényt is, mely előírja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló rendelkezéseket. Ebben határozták meg mint fizetési kötelezettséget a cégek számára a rehabilitációs hozzájárulást, mely azt a célt szolgálta, hogy a nagyobb alkalmazotti létszámmal (25 fő felett) rendelkező vállalkozásokat ösztönözze a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására. Bár ez nem juttatás, ennek mértéke is a minimálbértől függ, ennek kilencszerese, vagyis 2 401 200 forint lesz.

Továbbá 2019-től érvényes a bővített járulékkedvezmény-rendszer is, mely arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztasson. Ezért ilyen munkaviszony esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig (2023 decemberétől 533 600 forintig) elengedi az állam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem