Jó ideje hiába várják a magyarok a változást: még mindig csak álom a 15 nap apaszabadság

Jó ideje hiába várják a magyarok a változást: még mindig csak álom a 15 nap apaszabadság

2022. október 24. 09:44

Már augusztus eleje óta késik annak a 2019-es uniós irányelvnek a magyarországi jogrendbe történő átültetése, amely plusz szabadnapokat adna az édesapáknak és az idős, beteg szüleikről gondoskodó munkavállalóknak.

Részletes javaslatcsomagot dolgozott ki a hazai jogalkotóknak az apaszabadságról a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Szűcs Viktória alelnök arról beszélt az InfoRádióban, hogy 2022. augusztus 2-ig visszamenőlegesen kellene bevezetni Magyarországon az európai szabályozást.

Az apaszabadság a jelenlegi szabályok szerint öt nap, ikrek esetén hét nap, amelyet az európai irányelv tíz munkanapra emelne. A szakszervezet most azt javasolja, hogy ez 15 nap legyen, ikrek esetében pedig húsz munkanap. A SZEF azt is javasolja, hogy ez örökbefogadás esetén is járjon és akkor is, ha a gyermek halva születik vagy időközben hunyt el.

A szülői szabadságról azt mondta az alelnök, hogy az uniós irányelv mindkét szülő számára négy hónapban határozta ezt meg, ezzel egyetértenek. Viszont ez alól nem lehetne kivonulni, és át sem lehetne ruházni, azaz az édesapáknak is muszáj lenne elmenni két hónapnyi szülői szabadságra.

Azt is szeretnék, hogy a szülői szabadság igénybevétele rugalmas lenne a szülők részéről a gyermek 8 éves koráig és arra is van javaslat, hogy harminc nappal korábban be kell jelenteni a munkáltatónak, azt a munkáltató köteles legyen megvizsgálni, és, hogy erre az időszakra az dolgozót távolléti díj illesse meg, ez magasabb juttatási javaslat, mint amit az irányelv egyébként megfogalmaz.

Igazán úgy lehetne motiválttá tenni az édesapákat a gyermek gondozásában, ha a díjazásban nem történne hátrányos intézkedés az esetükben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazta meg a SZEF igényét Szűcs Viktória. Emellett a gondozói szabadságnapról is szó volt, az irányelvek ezt öt napban határozzák meg, míg a SZEF tíz napot javasol. A díjazásra a távolléti díj legalább 75 százalékára vonatkozó javaslatot tettek, természetesen, ha ez több lesz, annak örülni fognak. Szorgalmazzák még, hogy három szabadnapot kapjon az, akinek valamilyen vis maior helyzetet kell elhárítania, mert gondoskodik valakiről, illetve távmunkát, részmunkát biztosítsanak azoknak, akik gyermekről gondoskodnak.

Szűcs Viktória arról is beszélt, hogy az uniós irányelv tartalmazza a hátrányos megkülönböztetés tilalmát is, de Magyarországon szükséges lenne jogszabályi, jogalkotói szinten garanciákat biztosítani annak érdekében, hogy valóban meg is valósuljon az az elvárás, amelyet az irányelv megfogalmaz. Ezek közé tartozik a felmondási védelem és a bírósághoz fordulás joga is, ha a munkavállalót ilyen diszkrimináció éri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?