2 °C Budapest
Beautiful young businesswoman with hand on chin using laptop in office

Egyre nagyobb a nyomás a magyar munkahelyeken: ez most a fegyver a dolgozók kezében

2022. október 4. 13:31

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel. Ezért egyre többeknél merül fel az évközi béremelés és a négynapos munkahét gondolata, miközben a bumeránghatást is érdemes figyelembe venni. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás szakterületi vezetője szeptember 28-án, a kékgalléros toborzási trendeket körüljáró recruiTECH BLUE konferencián ismertette a vállalat vonatkozó kutatásának eredményeit.

A Jófogás nem reprezentatív munkaerőpiaci kutatásában több mint 500 kékgalléros munkavállaló és több mint 90 kékgalléros munkáltató vett részt. Az online mintavétel 2022. július és augusztus között zajlott. A kutatás eredményeiből tisztán látható, hogy a rendkívül kedvezőtlen, a munkavállalók életminőségét is negatívan érintő gazdasági tényezők felgyorsították az eddig egyáltalán nem, vagy kevésbé preferált évközi béremeléssel kapcsolatos párbeszédeket is.

A munkaerő megtartásával kapcsolatban előremutató eredménynek tekinthető, hogy a kutatásunkban részt vevő munkáltatók 27%-ánál már életbe léptek évközi béremelések. Ezek mértéke az esetek felében 8-11%-os, megközelítőleg ötödében pedig 4-7% közötti, és jellemzően inkább a 200 főnél kisebb létszámú cégekre jellemző. A kékgalléros munkáltatók 24%-a azonban biztosan nem tervez béremelést, további 35% pedig még nem hozott döntést. Ez leginkább a banki/biztosítási, a nagykereskedelmi és a biztonságtechnikai/telekommunikációs szektorokra jellemző

– hangsúlyozta Draskovits Tímea, a Jófogás apróhirdetési és ügyfélkapcsolati vezetője. A mindennapos megélhetési válság miatt értelemszerűen növekvő bérigények és a vállalatok számára is emelkedő rezsi- és üzemeltetési költségek miatt foglalkoztatotti és foglalkoztatói oldalon is alternatíva lehet a 4 napos munkahét bevezetése. A kutatásban részt vevő munkavállalók több mint kétharmada ezt jó megoldásnak tartja, amennyiben nem csökken a fizetésük (leginkább a szolgáltatási és az FMCG szektorokban). A kékgalléros munkáltatók oldalán a gyártási/termelési folyamatok átszervezésével és a technológiai rendszerek átalakításával kapcsolatos nehézségek miatt azonban sokkal nagyobb kihívást jelenthet a négynapos munkahét bevezetése: csupán a válaszadók 10%-a vette komolyan fontolóra, míg 25%-uk még alapvetően nem zárkózott el a gondolatkörtől.

Kutatásunk eredményei alapján a munkáltatóknak a bumeránghatás kezelésére és ösztönzésére sincs kialakult stratégiájuk, pedig a munkavállalók egyharmada tért már vissza korábbi munkáltatójához. 53%-uk ráadásul fél-egy éven belül. Ebben komoly potenciál lehet, különös tekintettel arra, hogy a válaszadók túlnyomó része szakmán és megyén belül szokott munkahelyet váltani

– tette hozzá Draskovits Tímea.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?