3 °C Budapest
Caucasian ethnicity Food delivery man getting ready for work

Kitálalt a bringafutár: ennyit keres most egy kata-károsult ételfutár a fővárosban

2022. szeptember 30. 19:02

A kormány a nyáron változtatta meg a katás adózás szabályait, ami nagyban érintette az ételfutárokat, ugyanis ők legtöbbször így dolgoztak. De valóban ennyire rosszul érintette a kata részleges beszántása az ételkiszállítókat? Most egy olyan TikTok videóra akadtunk, ahol egy volt katás futár elmeséli, mennyit lehet keresni idén ősszel, ha valaki ételkiszállítással foglalkozik.

A kormány a nyáron változtatta meg a katás adózás szabályait, ami nagyban érintette az ételfutárokat, ugyanis ők legtöbbször így dolgoztak. Szeptember 1-től viszont más megoldást kellett találniuk, így ősztől jóval többet kell adóznia annak, aki továbbra is futárként - továbbra is vállalkozóként beszámlázva - szeretne dolgozni.

De ne szaladjunk ennyire előre. Idén szeptemberig ugyanis nagyn megérte futárkodni itthon: A Pénzcentrum is beszámoltunk róla, hogy 2022 tavaszán egy woltos futár akár 656 ezer forintot is összeszedhet egy hónapban.

Szeptember elsejétől azonban életbe lépett a kata módosítása, ami nagyban érintette az ételfutárokat, ugyanis a legtöbben közülük így adóztak. Így ősztől nagy kérdés volt, hogy mennyit keresnek majd a futárok, ha más adózási formát kell választaniuk.

Nos, a Pénzcentrum most egy olyan TikTok-videóra akadt, amiben egy ételfutár elmondja, mennyit lehet most keresni, hogy már nem katázhatnak a futárok. Íme a két részes poszt:

@bringasfutarbp

♬ Mission Impossible (Main Theme) - Favorite Movie Songs
@bringasfutarbp

♬ eredeti hang - BringásfutárBp

Ennyit kereshet most egy futár

A videóban a "bringasfutarbp" néven posztoló felhasználó egyrész elmagyarázza, hogy milyen adózási formában is tudnak jelenleg működni a futárok, illetve három lehetőséget is bemutat, hogy ezen adózási kategóriák mellett mennyit lehet hazavinni az ételkiszállításban dolgozóknak.

Ha valaki másik munka mellett mellékállásban futárkodik, akkor bruttó 200 ezres jövedelemnél nettó 198 850 forintot vihet haza, ami alapján összesen 1 250 forintot kell csak adóznia.

A második lehetőség, hogy valaki főállásban dolgozik, itt pedig a futár azt veszi alapul, hogy ha a mellékállás dupláját, vagyi bruttó 400 ezer forintot keres valaki, akkor abból nettó 330 810 forint kap kézhez, ami 69 190 forintos adóköltséget jelent. Itt ugyan a bruttó jövedelem a duplája, mint az első esetben taglalt "mellékállásnál", viszont az adóteher jóval magasabb. Ennek az oka az lehet, hogy főállásban ebből a bruttó bérből vonják le a futár különböző járulékait is az adó mellett.

A harmadik opció, hogy valaki szintén főállású adózóként futárkodik, de bruttó 600 ezer forintot keres. Ilyenkor nettó 530 ezer forintot kap kézhez, ami 70 ezres adó- és járulékterhet jelent. Ez pedig pontosan annyi, mint a bruttó 400 ezret kereső futároknál, így ez a költség nem csökken, legalábbis bruttó 600 ezer forintig ugyanannyi adót és járulékot kell fizetni egy futárnak, mint annak, aki bruttó 200 ezer forinttal kevesebbet szed össze ebben a munkakörben.

Valóban olyan rossz a kata nélkül?

A katánál előnyt jelentett az így, hogy bevételtől függetlenül fixen havi 50 ezer forintot kellett befizetniük, és ezzel ugyan rendezték az adóterheiket, viszont nem kapták meg ugyanazokat az előnyöket, mint egy alkalmazotti jogviszonynál, mint például a fizetett szabadságot vagy a betegszabadságot. Az viszont ebből a videóból sem derült ki, hogy a futárok most milyen adózási forma (vagy formák) szerint keresnek ennyit. Volt róla szó, hogy a katások az átalányadózásra térhetnek rá, de ennek az összege is jóval magasabb lenne havonta, mint 50 ezer forint.

Szintén nem tudjuk meg, hogy mennyi kell dolgozni ahhoz, hogy valaki bruttó 200-, 400- vagy 600 ezer forintot megkeressen futárként egy hónapban. A futárok általában teljesített címenként keresnek, és az sem mindegy, hogy mekkora a rendelések száma egy nap. Például egy csendesebb időszakban lehet, hogy emiatt nincs is lehetőség annyi címre kiszállítani, hogy abból aztán összejöjjön adott esetben akár 600 ezer forint egy hónapban.

Ha pedig azt hasonlítjuk össze, hogy a kata 50 ezer forintos havi költséget jelentett, akkor egyértelműen mellékállásban éri meg dolgozni: itt  csa 1 250 forintot kell adózni, míg a két másik esetben 70 ezer forint ez az összeg. Más kérdés viszont, hogy mellékállásban futárkodni megterhelő, hiszen egy másik, akár teljes munkaidős helyen is dolgozni kell azért, hogy valaki ilyen keveset adózzon a rendelések után.

Mégsem keresnek akkor olyan rosszul a futárok?

Ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk, idén tavasszal woltos futárként egy sűrű nap meg lehetett keresni majdnem 30 ezer forintot, egy hónapban pedig akár 656 ezer forintot. A fenti videóban a futár viszont arról beszél, hogy bruttó 600 ezer forintból nettó 530 ezret lehet megkapni, míg a tavaszi videónál nem volt szó arról, hogy ez bruttó bér-e. Ha feltétezzük, hoyg akkor a 656 ezer forintos havi keresetéből valaki befizette katásként az 50 ezer adót, akkor 606 ezer forintja maradt, most viszont bruttó 600 ezer forintból 530 ezret vihet haza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?