26 °C Budapest
Rear view of a food delivery boy on a bike in city. Courier person riding bicycle with thermal backpack on city street for food delivery..

Ennyit erről: komoly drágulás jön a házhozszállításnál a KATA beszántása miatt

2022. július 25. 08:14

A kormány a KATA kivezetésével több százezer embert hozott nehéz helyzetbe. A döntés óta mindennapi tüntetések zajlanak a fővárosban. A HelloVidék kíváncsi volt rá, hogy a futárok, akik többnyire fő vagy mellékállású vállalkozóként dolgoznak, hogyan látják a kialakult helyzetet.

A kormány 2022. július 11-én jelentette be, hogy 2022. szeptember elsejével eltörlik a Kata adófizetési formát azok számára, akik cégek felé számláznak, kivéve a taxisokat. Az Országgyűlési képviselők a KATA-törvény módosítását a javaslattal megegyezősen 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el. Az intézkedés nyomán többszázezer vállalkozás, család megélhetése szorul újratervezésre. A szórásból nem maradhattak ki a mellékállású katások sem, így azok, akik főállás mellett akár futárként dolgoztak, azoknak más adózási formát kell választaniuk.

A HelloVidék kérdésére a Foodpanda közölte, hogy a velük szerződésben álló futárpartnereik nagy többsége KATA-s egyéni vállalkozó, ezért a Foodpanda is szorosan követte és jelenleg is követi az új KATA-törvénnyel kapcsolatos, gyorsan változó fejleményeket. Megértik minden érintett frusztrációját és aggodalmát a jövőjükkel kapcsolatban, akár vidéken élnek, akár a fővárosban. A futárokra azonban a jövőben is szükség lesz. Jelenleg értékelik a kialakult helyzetet, a lehetőségeket, az esetleges változásokat pedig először futárpartnereik felé fogják majd kommunikálni.

A Wolt későbbre ígért tájékoztatást, de a portálnak több futár is nyilatkozott, hogy mit terveznek a jövőben - részletek a cikkben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?