28 °C Budapest
Delivery man checking number of costumer on his phone

600 ezerért itthonra, 800 ezerért külföldre toboroznak sofőröket: még csak nyelvtudás sem kell

2022. július 6. 16:15

Az utóbbi időben keményen drágultak a szállítási költségek: nem csak a benzinárak emelkedése miatt, de a nemzetközi szinten tapasztalható sofőrhiány is komoly gondokat okoz. Ezt jól tükrözi az is, milyen fizetésekkel toboroznak most a nemzetközi szállítmányozási cégek: egy friss álláshirdetés szerint a legalacsonyabb belépő fizetés is nettó 480 ezer forint, de akár 800 ezret is kereshet havonta valaki nemzetközi kamionsofőrként. Megnéztük, valóban megéri-e fuvarosnak állni ez alapján. 

A koronavírus-járvány keményen érintette a szállítókat, többek között ennek is köszönhető, hogy az ellátási láncokban folyamatosan fennakadásokat tapasztalunk, ugyanis Európában mindenhol sofőrhiányról beszélhetünk. Ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi időben emelkedtek a szállítási költségek, ráadásul a fuvaroshiány az általános drágulásba is begyűrűzhik.  A durva sofőrhiány pedig már az álláshirdetésekből is jól látszik: a Pénzcentrum most olyan toborzási felhívást szúrt ki, melyben egy cég nettó 800 ezer forintos fizetést is kínál a nemzetközi kamionosoknak.

A hirdetést a Trans-Sped Container Logisitic Kft. oldalán találtuk; összesen 4 különböző munkakörbe keresnek most sofőröket. A legalacsonyabb belépő fizetés is havi nettó 484 és 530 ezer forint között van, ennyit ígérnek azoknak, akik belföldi gépjárművezető munkakörben vállalnának náluk munkát. Szintén Magyarországon belül dolgozhatnak az állandó váltósofőrök, ezzel viszont már bőven havi nettó félmilliót lehet hazavinni, ugyanis a hirdetésben ígért fizetés 530 és 580 ezer forint között van. Ráadásul minkét munkakörnél az szerepel, hogy a sofőröknek hétvégén nem kell dolgozni.

Az igazán komoly fizetéseket viszont a nemzetközi szállításban résztvevő kamionsofőrök vihetik haza: a kis nemzetközi gépjárművezetőként munkát vállalóknak már havi 600-650 ezer forintot ígérnek, ráadásul nekik is adott, hogy a hétvégéket otthon tölthessék. Nincs ez így az negyedik az utolsó munkakörnél, melyre toboroznak: a nagy nemzetközi gépjárművezetők csak minden második hétvégén szabadok, cserébe viszont 750 és 800 ezer forintos nettó bért vihetnek haza havonta.

Valóban megéri?

Természetesen a fizetés még nem minden, szintén fontos megnézni, milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki ilyen álomfizetésért sofőrködne. A következőkkel kell rendelkezni a jelentkezőknek mindegyik említett munkakörhüz:

  • C+E kategóriás jogosítvány,
  • PÁV igazolás,
  • GKI kártya,
  • sofőrkártya,
  • erkölcsi bizonyítvány,
  • legalább egy év aktív tapasztalat C+E kategóriában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Általános sofőrhiány

Nem csak a belföldi és nemzetközi szállításban van komoly sofőrhiány: korábban már írtunk arról, hogy Budapesten a buszok hátuljára kihelyezett figyelemfelkeltő álláshirdetés 430 ezres nettó bérrel kerestek buszsofőröket. Szintén hiány van az autóvezetőkből a szemétszállításban: korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy vidéken már nettő 450 ezret is ígérnek a tehergépjármű-vezetőknek. A szállítási szektorban pedig nemzetközileg komoly emberhiány van: csak tavaly 40% volt a betöltetlen állások aránya a fuvarosoknál.

A szakma árnyoldalai

Ha viszont ilyen magas fizetéseket kínálnak a sofőröknek, akkor felmerül a kérdés, hogy miért van ekkora emberhiány a szállítmányozásban? Úgy tűnik, nem csak a toborzás jelent nehézséget ezen a területen, de az emberek megtartása is: egy fizikailag nagyon megterhelő munkáról van szó, az ellátási láncok fenntartását pedig a kamionsofőrök egészsége sínyli meg. Nem határozhatják meg, hogy mikor és hol dolgozzanak, ezen kívül pedig sokszor szörnyű körülmények között kell tisztálkodniuk, denem ritkák a különböző szervezési vagy egyéb hiányosságok miatti napos várakozások sem. Részben pont ezek miatt a körülmények miatt fizikailag és mentálisan is megterhelő a sofőrök munkája.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08