9 °C Budapest
Delivery man checking number of costumer on his phone

600 ezerért itthonra, 800 ezerért külföldre toboroznak sofőröket: még csak nyelvtudás sem kell

2022. július 6. 16:15

Az utóbbi időben keményen drágultak a szállítási költségek: nem csak a benzinárak emelkedése miatt, de a nemzetközi szinten tapasztalható sofőrhiány is komoly gondokat okoz. Ezt jól tükrözi az is, milyen fizetésekkel toboroznak most a nemzetközi szállítmányozási cégek: egy friss álláshirdetés szerint a legalacsonyabb belépő fizetés is nettó 480 ezer forint, de akár 800 ezret is kereshet havonta valaki nemzetközi kamionsofőrként. Megnéztük, valóban megéri-e fuvarosnak állni ez alapján. 

A koronavírus-járvány keményen érintette a szállítókat, többek között ennek is köszönhető, hogy az ellátási láncokban folyamatosan fennakadásokat tapasztalunk, ugyanis Európában mindenhol sofőrhiányról beszélhetünk. Ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi időben emelkedtek a szállítási költségek, ráadásul a fuvaroshiány az általános drágulásba is begyűrűzhik.  A durva sofőrhiány pedig már az álláshirdetésekből is jól látszik: a Pénzcentrum most olyan toborzási felhívást szúrt ki, melyben egy cég nettó 800 ezer forintos fizetést is kínál a nemzetközi kamionosoknak.

A hirdetést a Trans-Sped Container Logisitic Kft. oldalán találtuk; összesen 4 különböző munkakörbe keresnek most sofőröket. A legalacsonyabb belépő fizetés is havi nettó 484 és 530 ezer forint között van, ennyit ígérnek azoknak, akik belföldi gépjárművezető munkakörben vállalnának náluk munkát. Szintén Magyarországon belül dolgozhatnak az állandó váltósofőrök, ezzel viszont már bőven havi nettó félmilliót lehet hazavinni, ugyanis a hirdetésben ígért fizetés 530 és 580 ezer forint között van. Ráadásul minkét munkakörnél az szerepel, hogy a sofőröknek hétvégén nem kell dolgozni.

Az igazán komoly fizetéseket viszont a nemzetközi szállításban résztvevő kamionsofőrök vihetik haza: a kis nemzetközi gépjárművezetőként munkát vállalóknak már havi 600-650 ezer forintot ígérnek, ráadásul nekik is adott, hogy a hétvégéket otthon tölthessék. Nincs ez így az negyedik az utolsó munkakörnél, melyre toboroznak: a nagy nemzetközi gépjárművezetők csak minden második hétvégén szabadok, cserébe viszont 750 és 800 ezer forintos nettó bért vihetnek haza havonta.

Valóban megéri?

Természetesen a fizetés még nem minden, szintén fontos megnézni, milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki ilyen álomfizetésért sofőrködne. A következőkkel kell rendelkezni a jelentkezőknek mindegyik említett munkakörhüz:

  • C+E kategóriás jogosítvány,
  • PÁV igazolás,
  • GKI kártya,
  • sofőrkártya,
  • erkölcsi bizonyítvány,
  • legalább egy év aktív tapasztalat C+E kategóriában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általános sofőrhiány

Nem csak a belföldi és nemzetközi szállításban van komoly sofőrhiány: korábban már írtunk arról, hogy Budapesten a buszok hátuljára kihelyezett figyelemfelkeltő álláshirdetés 430 ezres nettó bérrel kerestek buszsofőröket. Szintén hiány van az autóvezetőkből a szemétszállításban: korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy vidéken már nettő 450 ezret is ígérnek a tehergépjármű-vezetőknek. A szállítási szektorban pedig nemzetközileg komoly emberhiány van: csak tavaly 40% volt a betöltetlen állások aránya a fuvarosoknál.

A szakma árnyoldalai

Ha viszont ilyen magas fizetéseket kínálnak a sofőröknek, akkor felmerül a kérdés, hogy miért van ekkora emberhiány a szállítmányozásban? Úgy tűnik, nem csak a toborzás jelent nehézséget ezen a területen, de az emberek megtartása is: egy fizikailag nagyon megterhelő munkáról van szó, az ellátási láncok fenntartását pedig a kamionsofőrök egészsége sínyli meg. Nem határozhatják meg, hogy mikor és hol dolgozzanak, ezen kívül pedig sokszor szörnyű körülmények között kell tisztálkodniuk, denem ritkák a különböző szervezési vagy egyéb hiányosságok miatti napos várakozások sem. Részben pont ezek miatt a körülmények miatt fizikailag és mentálisan is megterhelő a sofőrök munkája.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem