7 °C Budapest
Delivery man checking number of costumer on his phone

600 ezerért itthonra, 800 ezerért külföldre toboroznak sofőröket: még csak nyelvtudás sem kell

2022. július 6. 16:15

Az utóbbi időben keményen drágultak a szállítási költségek: nem csak a benzinárak emelkedése miatt, de a nemzetközi szinten tapasztalható sofőrhiány is komoly gondokat okoz. Ezt jól tükrözi az is, milyen fizetésekkel toboroznak most a nemzetközi szállítmányozási cégek: egy friss álláshirdetés szerint a legalacsonyabb belépő fizetés is nettó 480 ezer forint, de akár 800 ezret is kereshet havonta valaki nemzetközi kamionsofőrként. Megnéztük, valóban megéri-e fuvarosnak állni ez alapján. 

A koronavírus-járvány keményen érintette a szállítókat, többek között ennek is köszönhető, hogy az ellátási láncokban folyamatosan fennakadásokat tapasztalunk, ugyanis Európában mindenhol sofőrhiányról beszélhetünk. Ez is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi időben emelkedtek a szállítási költségek, ráadásul a fuvaroshiány az általános drágulásba is begyűrűzhik.  A durva sofőrhiány pedig már az álláshirdetésekből is jól látszik: a Pénzcentrum most olyan toborzási felhívást szúrt ki, melyben egy cég nettó 800 ezer forintos fizetést is kínál a nemzetközi kamionosoknak.

A hirdetést a Trans-Sped Container Logisitic Kft. oldalán találtuk; összesen 4 különböző munkakörbe keresnek most sofőröket. A legalacsonyabb belépő fizetés is havi nettó 484 és 530 ezer forint között van, ennyit ígérnek azoknak, akik belföldi gépjárművezető munkakörben vállalnának náluk munkát. Szintén Magyarországon belül dolgozhatnak az állandó váltósofőrök, ezzel viszont már bőven havi nettó félmilliót lehet hazavinni, ugyanis a hirdetésben ígért fizetés 530 és 580 ezer forint között van. Ráadásul minkét munkakörnél az szerepel, hogy a sofőröknek hétvégén nem kell dolgozni.

Az igazán komoly fizetéseket viszont a nemzetközi szállításban résztvevő kamionsofőrök vihetik haza: a kis nemzetközi gépjárművezetőként munkát vállalóknak már havi 600-650 ezer forintot ígérnek, ráadásul nekik is adott, hogy a hétvégéket otthon tölthessék. Nincs ez így az negyedik az utolsó munkakörnél, melyre toboroznak: a nagy nemzetközi gépjárművezetők csak minden második hétvégén szabadok, cserébe viszont 750 és 800 ezer forintos nettó bért vihetnek haza havonta.

Valóban megéri?

Természetesen a fizetés még nem minden, szintén fontos megnézni, milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki ilyen álomfizetésért sofőrködne. A következőkkel kell rendelkezni a jelentkezőknek mindegyik említett munkakörhüz:

  • C+E kategóriás jogosítvány,
  • PÁV igazolás,
  • GKI kártya,
  • sofőrkártya,
  • erkölcsi bizonyítvány,
  • legalább egy év aktív tapasztalat C+E kategóriában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Általános sofőrhiány

Nem csak a belföldi és nemzetközi szállításban van komoly sofőrhiány: korábban már írtunk arról, hogy Budapesten a buszok hátuljára kihelyezett figyelemfelkeltő álláshirdetés 430 ezres nettó bérrel kerestek buszsofőröket. Szintén hiány van az autóvezetőkből a szemétszállításban: korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy vidéken már nettő 450 ezret is ígérnek a tehergépjármű-vezetőknek. A szállítási szektorban pedig nemzetközileg komoly emberhiány van: csak tavaly 40% volt a betöltetlen állások aránya a fuvarosoknál.

A szakma árnyoldalai

Ha viszont ilyen magas fizetéseket kínálnak a sofőröknek, akkor felmerül a kérdés, hogy miért van ekkora emberhiány a szállítmányozásban? Úgy tűnik, nem csak a toborzás jelent nehézséget ezen a területen, de az emberek megtartása is: egy fizikailag nagyon megterhelő munkáról van szó, az ellátási láncok fenntartását pedig a kamionsofőrök egészsége sínyli meg. Nem határozhatják meg, hogy mikor és hol dolgozzanak, ezen kívül pedig sokszor szörnyű körülmények között kell tisztálkodniuk, denem ritkák a különböző szervezési vagy egyéb hiányosságok miatti napos várakozások sem. Részben pont ezek miatt a körülmények miatt fizikailag és mentálisan is megterhelő a sofőrök munkája.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm