27 °C Budapest
Capital city of Hungary

430 ezres fizetéssel vadásznak buszvezetőket Budapesten: jogosítvány, végzettség sem kell

2022. június 21. 13:02

A legjobban fizetők munkáknál ritkán gondolunk a buszsofőrökre, azonban a Pénzcentrum most egy olyan álláshirdetést szúrt ki, melyben havi nettó 434 ezret ígérnek a leendő buszvezetőknek Budapesten. Megnéztük, hogy valóban ennyit keres-e egy buszsofőrnek, és hogy megéri-e most a BKK-nál dolgozni nem csak buszvezetőként, de akár jegyellenőrként vagy utaskoordinátorként.

Bizonyára kevesen gondolnánk a buszsofőrre, ha arról van szó, milyen munkakörben lehet a legjobban keresni, azonban a Pénzcentrum egyik szerkesztője most olyan hirdetést szúrt ki, ami erre bőven rácáfol. Havi nettó 434 308 forintos bérrel keresnek most új sofőröket Budapestre, ezt pedig a BKK buszok hátulján reklámozzák.

a képet készítette: Pénzcentrum
Forrás: Pénzcentrum

Mégis mennyi az annyi?

Azért a nettó 434 ezres álomfizetést valószínűleg nem kapná meg senki kezdő buszsofőrként: a hirdetés alján is szerepel, hogy ez az összeg az átlagos havi bér, melyet az autóbuszvezetőknek utalnak. Ebbe  ugyanúgy beletartozik a pályakezdők bére, mint azoké, akik már 25 éves tapasztalattal rendelkeznek. Arról viszont nincs semmilyen információ, hogy pontosan mennyit keres az, aki most kezd náluk buszsofőrként. Az állást egyébként az Arriva hirdette meg, mely a budapesti buszok nagyjából harmadát üzemelteti a BKK-nál. 

Megnéztük az álláshirdetést a cég honlapján is: itt az szerepel még, hogy a szolgálati idővel a kezdő bér emelkedik, valamint félévente prémiumot, illetve egyéb pénzbeli jutalmakat ígérnek. Ezen kívül ők állják a buszvezetői képzést is, ehhez viszont már kell rendelkezni B-kategóriás jogosítvánnyal, 2 éves vezetési tapasztalattal, és legalább 21 évesnek kell lenni, ugyanakkor nem követelmény az érettségi.

Természetesen meg kell felelni az egészségügyi alkalmassági vizsgán is, és tanulmányi szerződést kell kötni a céggel, ami könnyen lehet, hogy magában foglal valamilyen pénzfizetési kötelezettséget, ha valaki a szerződésben foglaltaknál korábban felmond.

Ha részletesen végignézzük a hirdetést, akkor kiderül, hogy sem a valós fizetést nem tudjuk meg belőle, sem az alkalmazás pontos feltételeit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennyit lehet keresni most a BKK-nál

Megnéztük, milyen pozíciókba keresnek most embert a BKK-nál, illetve ezért milyen fizetést ajánl a budapesti cég. A kezdő jegyellenőröknek most bruttó 270 ezer forintos fizetés jár, ami a tanulóidő és a sikeres vizsga letétele után bruttó 330 ezer forintra emelkedik. Az utaskoordinátori munkakörben pedig bruttó 320 ezres kezdőbért lehet kapni

Mindkét állásnál szerepel, hogy a fizetésen felül lehet járnak különböző juttatások, mint a cafeteria, a BKK-bérlet vagy a teljesítménybér. Ha viszont az Arrivánál az buszsofőröknek ajánlott kezdő fizetéssel hasonlítjuk össze ezeket a béreket, akkor attól azért jócskán elmaradnak.

Álláshirdetés konkrét fizetéssel

A tömegközlekedést rendszeresen használók már hozzászokhattak, hogy a BKK álláshirdetései ott vannak a metrón, a HÉV-en, a villamoson, vagy mint ebben az esetben a buszokon, de MÁV is szívesen reklámozza a frissen meghirdetett munkaköröket a vonatokon. Az viszont egy viszonylag új trend, hogy ezeken már a konkrét fizetést is feltüntetik. Korábban már írtunk arról, hogy az 1-es villamoson kiragasztott hirdetésben kerestek villamosvezetőt, amiért 2018-ban bruttó 217 500 Ft ajánlottak pályakezdőknek. Jól látszik, hogy a fizetések azóta közel megduplázódtak, már ha a nettó 434 ezer forintos buszvezetői átlagbérrel számolunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem