33 °C Budapest
Capital city of Hungary

430 ezres fizetéssel vadásznak buszvezetőket Budapesten: jogosítvány, végzettség sem kell

2022. június 21. 13:02

A legjobban fizetők munkáknál ritkán gondolunk a buszsofőrökre, azonban a Pénzcentrum most egy olyan álláshirdetést szúrt ki, melyben havi nettó 434 ezret ígérnek a leendő buszvezetőknek Budapesten. Megnéztük, hogy valóban ennyit keres-e egy buszsofőrnek, és hogy megéri-e most a BKK-nál dolgozni nem csak buszvezetőként, de akár jegyellenőrként vagy utaskoordinátorként.

Bizonyára kevesen gondolnánk a buszsofőrre, ha arról van szó, milyen munkakörben lehet a legjobban keresni, azonban a Pénzcentrum egyik szerkesztője most olyan hirdetést szúrt ki, ami erre bőven rácáfol. Havi nettó 434 308 forintos bérrel keresnek most új sofőröket Budapestre, ezt pedig a BKK buszok hátulján reklámozzák.

a képet készítette: Pénzcentrum
Forrás: Pénzcentrum

Mégis mennyi az annyi?

Azért a nettó 434 ezres álomfizetést valószínűleg nem kapná meg senki kezdő buszsofőrként: a hirdetés alján is szerepel, hogy ez az összeg az átlagos havi bér, melyet az autóbuszvezetőknek utalnak. Ebbe  ugyanúgy beletartozik a pályakezdők bére, mint azoké, akik már 25 éves tapasztalattal rendelkeznek. Arról viszont nincs semmilyen információ, hogy pontosan mennyit keres az, aki most kezd náluk buszsofőrként. Az állást egyébként az Arriva hirdette meg, mely a budapesti buszok nagyjából harmadát üzemelteti a BKK-nál. 

Megnéztük az álláshirdetést a cég honlapján is: itt az szerepel még, hogy a szolgálati idővel a kezdő bér emelkedik, valamint félévente prémiumot, illetve egyéb pénzbeli jutalmakat ígérnek. Ezen kívül ők állják a buszvezetői képzést is, ehhez viszont már kell rendelkezni B-kategóriás jogosítvánnyal, 2 éves vezetési tapasztalattal, és legalább 21 évesnek kell lenni, ugyanakkor nem követelmény az érettségi.

Természetesen meg kell felelni az egészségügyi alkalmassági vizsgán is, és tanulmányi szerződést kell kötni a céggel, ami könnyen lehet, hogy magában foglal valamilyen pénzfizetési kötelezettséget, ha valaki a szerződésben foglaltaknál korábban felmond.

Ha részletesen végignézzük a hirdetést, akkor kiderül, hogy sem a valós fizetést nem tudjuk meg belőle, sem az alkalmazás pontos feltételeit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennyit lehet keresni most a BKK-nál

Megnéztük, milyen pozíciókba keresnek most embert a BKK-nál, illetve ezért milyen fizetést ajánl a budapesti cég. A kezdő jegyellenőröknek most bruttó 270 ezer forintos fizetés jár, ami a tanulóidő és a sikeres vizsga letétele után bruttó 330 ezer forintra emelkedik. Az utaskoordinátori munkakörben pedig bruttó 320 ezres kezdőbért lehet kapni

Mindkét állásnál szerepel, hogy a fizetésen felül lehet járnak különböző juttatások, mint a cafeteria, a BKK-bérlet vagy a teljesítménybér. Ha viszont az Arrivánál az buszsofőröknek ajánlott kezdő fizetéssel hasonlítjuk össze ezeket a béreket, akkor attól azért jócskán elmaradnak.

Álláshirdetés konkrét fizetéssel

A tömegközlekedést rendszeresen használók már hozzászokhattak, hogy a BKK álláshirdetései ott vannak a metrón, a HÉV-en, a villamoson, vagy mint ebben az esetben a buszokon, de MÁV is szívesen reklámozza a frissen meghirdetett munkaköröket a vonatokon. Az viszont egy viszonylag új trend, hogy ezeken már a konkrét fizetést is feltüntetik. Korábban már írtunk arról, hogy az 1-es villamoson kiragasztott hirdetésben kerestek villamosvezetőt, amiért 2018-ban bruttó 217 500 Ft ajánlottak pályakezdőknek. Jól látszik, hogy a fizetések azóta közel megduplázódtak, már ha a nettó 434 ezer forintos buszvezetői átlagbérrel számolunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?