35 °C Budapest
Truck Driver Ready For Trip

Óriási a kamionoshiány Európában: a magyar vásárlók is megfizetik ennek az árát

2022. június 21. 09:45

Eddig ismert probléma volt, hogy Európában nincs elég kamionsofőr, a pandémia ezt a szektort is keményen érintette. A Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesületének (IRU) legfrissebb felmérése szerint viszont már 40% felett van a sofőrhiány az európai utakon – írja a Vezess.hu.

Az IRU nemzetközi kutatásában 25 országban kérdeztek meg összesen 1500 fuvarozási céget arról, mekkora náluk jelenleg a munkaerőhiány. A felmérés alapján elmondható, hogy a koronavírus-járványt nagyon megszenvedte a szállítási szektor, amit jól bizonyít, hogy tavaly 42% volt a betöltetlen kamionsofőri állások aránya. Ez a szám 2019-ben még 24% volt. A legrosszabb helyzetben egyébként Románia és Lengyelország van a munkaerő-elvándorlás miatt, de meglepő módon Németországban is sok, 80 ezer kamionsofőr hiányzik.

A közeljövőben sem fog javulni a helyzet, ugyanis a 25 év alatti sofőrök aránya csupán 6–7%, Európában pedig minden harmadik kamionvezető az idősebb generáció tagjának mondható. Szintén nálunk a legmagasabb az átlagéletkor ezen a területen, 47 év. Az IRU főtitkára, Umberto de Pretto a nemzeti kormányokat és hatóságokat sürgette, hogy javítsák a kamionsofőrök munkakörülményeit, valamint bátorítsál a nőket és a fiatalokat, hogy válasszák ezt a pályát. Az IRU szerint idén nem fog enyhülni a hiány, ráadásul a kulcsfontosságú Törökországban is 25%-kal kevesebb hivatásos sofőr lesz a kelleténél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?