9 °C Budapest
Technology, Appliance, E-Commerce, Sale, Shopping

Durván rákaptak a magyarok erre a munkára a járvány alatt: már főállásban is egyre többen csinálják

2021. december 2. 17:25

A koronavírus válság évében is bővült a hazai közvetlen értékesítési piac: összesen 61,3 milliárd forint volt a szektor összforgalma 2020-ban, ami 2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A globális eladások 179,3 milliárd dollárt, az európai eladások pedig 32 milliárd eurót értek el, ami ugyancsak 2-2%-os növedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A közvetlen értékesítés összforgalma világszinten 2%-kal, 179,3 milliárd dollárra nőtt az elmúlt évhez képest. A legnagyobb piac egyértelműen az USA (22%), melyet Kína (11%), és holtversenyben Németország illetve Dél-Korea (10-10%) követ. Európában az összforgalom 2020-ban 32 milliárd eurót ért el. 

Nemcsak világszerte, Magyarországon is bővült a közvetlen értékesítési piac. Az etikusan működő cégeket és a fogyasztók érdekeit is képviselő Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA Hungary) adatai szerint tavaly 61,3 milliárd forintért vásároltunk közvetlen értékesítőkön keresztül Magyarországon.

Jelenleg összesen mintegy 150 közvetlen értékesítő cég működik Magyarországon. A hazai összforgalom felét a DSA 11 tagcége adja, amelyek a piac meghatározó vállalatai. Ez a 11 cég vállalja a DSA szigorú etikai normáit, a hazai és nemzetközi, írott és íratlan, szakmai és jogi szabályoknak való maradéktalan megfelelést. Mindez a fogyasztók számára is garanciát jelent a biztonságos vásárlásra

- mondta el Endrédi László, a DSA Hungary elnöke.

Alapvető közvetlen értékesítési módszerek:

  • Személyes eladás (personal selling): többnyire előzetes egyeztetés vagy bemutatkozás után a közvetlen értékesítő elmagyarázza vagy bemutatja a terméket a vásárlónak és annak családjának;
  • Csoportos találkozó (party plan): egy házigazdánál szervezett csoportos termékbemutató, ahova a házigazda hívja meg a lehetséges vásárlók csoportját és a termékeket a bemutató során értékesítik.
  • Többszintű marketing (MLM): Sok közvetlen értékesítéssel foglalkozó cég, akár személyes eladás (personal selling), akár csoportos találkozón (party plan) értékesíti termékeit, ma már MLM (többszintű marketing) elvei szerint szerveződik. Ilyenkor a közvetlen értékesítőnek amellett, hogy saját személyes értékesítéséért jutalékot kap, megvan a lehetősége arra is, hogy felépítse a saját értékesítői csapatát. Ha így tesz, akkor további jutalékokat kap azoknak a személyeknek az értékesítései után, akiket ő szervezett, illetve tanított be, segített és motivált.

A közvetlen értékesítésben mind fogyasztási cikkeket, mind szolgáltatásokat kínálnak.

A vitaminok és étrend-kiegészítők a legkelendőbbek világszerte és hazánkban is

A legkeresettebbek a wellness termékek és étrend-kiegészítők világszerte (36%) és Európában is (30%), második helyen a szépségápolási termékek állnak (globális: 26%, Európa: 27%), a harmadik legnépszerűbb kategóriát pedig a háztartási eszközök adják (globális: 14%, Európa: 16%).

A TOP 3 termékkategória a globális és európai tendenciákhoz hasonlóan alakul hazánkban is, de az arányok itthon jelentősen eltérnek. Az adatok szerint mi, magyarok is wellness termékeket és étrend-kiegészítőket vásárolunk leggyakrabban közvetlen értékesítő cégektől, de itthon ez az eladások közel kétharmadát teszi ki (65%). Második helyen ugyanúgy a szépségápolási, kozmetikai termékek (20%), harmadik helyen pedig a háztartási termékek (11%) állnak - ez utóbbi kategóriába tartoznak többek között a bútorok, porszívók, a konyhafelszerelési cikkek és a víztisztítók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

650 ezren kapcsolódnak a közvetlen értékesítéshez hazánkban

Az értékesítők összlétszáma világszerte 125,4 millió fő, ebből Európában 16 millióan foglalkoznak közvetlen értékesítéssel. A Közvetlen Értékesítők Szövetségének hazai felmérése alapján mintegy 650 ezren kapcsolódnak a szektorhoz Magyarországon, ez 30%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez az összlétszám egyaránt tartalmazza a fogyasztókat, illetve az értékesítőként működő vállalkozókat, a két kategória között ugyanis lehetséges az átjárás a közvetlen értékesítést jellemző szabad vállalkozási forma miatt. 

A növekedés hátterében egyrészt vélhetően az áll, hogy a digitális csatornák előretörésével párhuzamosan a fiatalabb generációk is egyre nyitottabbá válnak a közvetlen értékesítés mint lehetséges jövedelemforrás iránt. A másik fontos tényező, hogy a járvány miatt sokan elvesztették állásukat, vagy csökkent a jövedelmük, emiatt nyitottabban fordulnak az új, rugalmas, otthon is végezhető megélhetési lehetőségek felé, mint amilyen a közvetlen értékesítés

– mondta el Endrédi László, a Közvetlen Értékesítők Szövetségének elnöke. A közvetlen értékesítés a hölgyek körében népszerűbb, a teljes létszám közel háromnegyede nő (72%), negyede (28%) férfi Magyarországon, hasonlóan a globális adatokhoz (74% és 26%). Európai szinten a legmagasabb a nők aránya (nők: 85%, férfiak: 15%). A közvetlen értékesítés a középgenerációkban a legnépszerűbb, de a fiatalabb és idősebb gerenációkból is sokan foglalkoznak ezzel a területtel.

A közvetlen értékesítéshez kapcsolódóak életkori megoszlása Magyarországon

18-24 év 8%
25-34 év 17%
35-44 év 20%
45-54 év 22%
55-64 év 17%
65 év felett 15%

Hazánkban a szakmában dolgozók 8%-a főállásban, heti több mint 30 órát foglalkozik vállalkozóként közvetlen értékesítéssel, 35%-uk részmunkaidőben, kiegészítő jövedelemforrásként tekint erre a munkára. A legnagyobb pedig az újonnan csatlakozott, vagy vásárlói regisztrációval rendelkező forgalmazók aránya (56%), akik elsősorban saját háztartásuk számára szerzik be a termékeket, jelentős kedvezménnyel.

Miről szól a közvetlen értékesítés?

A közvetlen értékesítési modellben a független értékesítők közvetlen kapcsolatban állnak a gyártó céggel, ugyanakkor kellő szabadsággal rendelkeznek ahhoz, hogy saját időbeosztásuk és feltételeik szerint működtessék vállalkozásukat. Sokan azért csatlakoznak, mert szeretik egy adott cég termékeit vagy szolgáltatásait, és kedvezménnyel szeretnék megvásárolni, míg mások barátaiknak, ismerőseiknek vagy egy tágabb közösségnek értékesítenek, mellyel jutalékot keresnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm