32 °C Budapest
dirty and dusty coin on black background,hungary money.

Az ág is húzza a magyar minimálbéreseket: rengeteg pénzt von le tőlük az állam

2021. július 8. 14:02

Hazánkban terhelik a legnagyobb adók és járulékok a legkisebb fizetéseket a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által vizsgált államok közül. A szervezet javaslatokat is emgfogalmazott a minimálbéres dolgozók megélhetésének könnyítésére. Noha a magyar kormány nagyvolumenű emelést tervez, jelenleg a magyarországi minimálbér sereghajtó Európában.

Magyarországon terhelik a legmagasabb adók és járulékok a minimálbért a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tagállamai között - derült ki a szervezet friss jelentéséből (a vonatkozó rész a 100. oldalon kezdődik), amiben a gyermek nélküli minimálbéres keresőket vizsgálták. Ugyanis a hazai legalacsonyabb fizetésből összesen 34 százalékot vonnak le szja, illetve tb-járulék címen (15+19 százalékot).

Ezzel szemben még a második helyezett Németországban is csak összességében 25 százaléknyi adó és járulék terheli a legalacsonyabb fizetéseket. Az európai tagországok között Hollandia sarcolja meg a legkevésbé a minimálbért: ott mindösszesen 6 százalék tb-járulékot és 2 százalék jövedelemadót vonnak le belőle.

A szervezet arra a következtetésre jutott a tanulmányban, hogy a minimálbért keresők megélhetésének javítására a jövedelemadó- és társadalombiztosítási politikák révén jelentős lehetőség van. Míg a jövedelemadó kapcsán progresszívebb adókulcsokat vezethetnének be az országok, elkerve az átalányadókat, addig a társadalombiztosítási hozzájárulásokat csökkenthetnék a kormányok a minimálbért keresők esetében.

Az ilyen intézkedések az ILO szerint a munkaadók számára is előnyösek lehetnek. Az ilyen intézkedésekből eredő bevételkiesést a társadalombiztosítási járulékok kiszámításához használt felső határértékek emelésével lehetne kompenzálni, olyan megközelítést követve, amely biztosítja, hogy a magas keresetűek termelékenysége se szenvedjen csorbát - foglalták össze javaslatukat.

Nagy emelés jöhet itthon

Ugyan a magyar kormány a minimálbérek adóztatásáról nem beszélt, de Orbán Viktor nemrégiben bejelentette, hogy 200 ezer forintra emelnék a hazai legalacsonyabb fizetéseket. "Ugyanakkor, ha ezt rázúdítjuk a KKV-kre, szerinte tömegesen fognak csődbe menni" - tette hozzá. Ezért az ilyen vállalkozásokat terhelő adókat csökkenteni kell, ezzel kell majd elérni a kívánt célt egy vagy két lépésben. Erről még tárgyalások folynak. Bizonyos minimálbér emelés vállalása esetén tehát csökkentenék a kis- és középvállalkozások terheit.

Idén egyébként viszonylag későn, január legvégén született megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról: előbbi bruttó 167 400 forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nőtt – ez szerény, mindössze 4 százalékos emelést jelentett februártól. Viszont adózás után csak 111 300 forint marad a legkisebb fizetést keresők zsebében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azonban hiába emelkedik bő 20 éve töretlenül a minimálbér összege Magyarországon, európai viszonylatban így is elhanyagolható a mértéke. Nemcsak a cseheknél, és a szlovákoknál, de még Romániában is többet kapnak a minimálbérre bejelentett dolgozók.

Mint az az alábbi ábrán is látható, olyan országok is előznek minket az EU-ban, mint például Románia (458,07 euró/hó), Csehország (579,22 euró/hó), és Szlovákia (623 euró/hó). Az EU-s toplistát amúgy Luxemburg vezeti, ott 2201,93 eurót kap egy minimálbérre bejelentett dolgozó.

Oké, nem szabad megfeledkezni a vásárlóerő-paritásról (ez méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat), ugyanakkor a nyers adatok így is elgondolkodtatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?