Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Itt a bejelentés: komoly minimálbér-emelés jön, így változik vele a GYED, táppénz is

2021. június 21. 11:04

A miniszterelnök június elején jelentette be, hogy a kormány szándékai szerint egy masszív, közel 20 százalékos minimálbér-emelést szeretnének megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy ezzel együtt a garantált bérminimum is nőne, ahogy a magasabb keresetűek fizetése is, sőt a minimálbérhez kapcsolódó juttatások összege is. A Pénzcentrum kiszámolta, egészen pontosan mennyi lenne a GYED, a táppénz vagy éppen az álláskeresési járadék a 200 ezres minimálbér bevezetését követően.

Idén viszonylag későn, január legvégén született meg a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról: a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nőtt – ez szerény, mindössze 4 százalékos emelést jelentett februártól.

Azonban hiába emelkedik bő 20 éve töretlenül a minimálbér összege Magyarországon, európai viszonylatban így is elhanyagolható a mértéke. Nemcsak a cseheknél, és a szlovákoknál, de még Romániában is többet kapnak a minimálbérre bejelentett dolgozók. Erről részletesebben ebben a cikkben számoltunk be.

 

Ám az év közepén Orbán Viktor egy gazdasági konferencián arról beszélt, hogy a cél a gazdasági „poszt-covid szindróma legyűrése és a teljes foglalkoztatás, a miniszterelnök a 200 ezer forintos minimálbért is belengette. Ennek bevezetése persze csak megfelelő lépések után történhet meg, például csökkenteni kell a kkv-k terheit, de a miniszterelnök arra célzott beszédében, hogy ez sokkal inkább rövid, mintsem hosszú távú terve a kormánynak.

Azóta már tudjuk azt is, hogy legkorábban az ősszel kezdődő bértárgyalásokon rajzolódhat ki, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett cél, vagyis a kétszázezer forintos minimálbér hány lépésben érhető el, és a jelentős emeléshez milyen egyéb, elsősorban a kis- és középvállalkozásokat támogató intézkedések társulhatnak.

Nem mellesleg, ha a minimálbér emelkedik, akkor a garantált bérminimum is, sőt a magasabb keresetű munkavállalók bérfelzárkózása is gyorsul a szakértők szerint. A minimálbér emelkedését nem csak a dolgozók érzik meg: hiszen

több juttatás is a minimálbér összegéhez igazodik, így azok is nőnek.

Alább kiszámoltuk, mekkora összeget fognak kapnának a nagyjából 20 százalékos emelés után az érintett ellátásokban részesülők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagyszülői GYED által a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A sima GYED és a nagyszülői GYED mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70 százaléka, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70 százalékát át. A bruttó minimálbér 2021 duplájának 70 százaléka 234.360 Ft/hó, 200 ezer forint duplájának a 70 százaléka pedig 280 ezer forint. A GYED is jövedelemnek számít, így 15 százalék SZJA és 10 százalék nyugdíjjáradék levonásával adózunk.

A GYED a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik (plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka). A minimálbér emelkedésével 280 ezer forintra nőne a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj - csed -, gyermekgondozási segély - gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort. Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek.

A táppénz alatt a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50%), ám ebből még levonásra kerül a személyi jövedelemadót. A táppénz napi összege maximalizálva van, ez a minimálbér kétszeresének 30-ad része, jelenleg legfeljebb napi 11 160 forint, mely 13 333 forintra emelkedhet.

Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért - a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett - munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor járadék számításának alapja a fentiek szerint [1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 26. § (1) és (3)-(4) szerint] számított összeg 60 százaléka.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?