27 °C Budapest
Orbán Viktor: teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

Orbán Viktor: teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

2021. január 15. 08:25

Teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál - jelentette be Orbán Viktor 2021. január 15-én a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A miniszterelnöki interjúban a járványhelyzet mellett szó volt a magyar gazdaság állapotáról is.

Megtartotta szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor; amelyben a miniszterelnök értékelte a járvány jelenlegi állását és elárulta azt is, várhatóan mikor oldhatják fel itthon a korlátozásokat. Erről itt olvashatsz részletesen:

Orbán Viktor a magyar gazdaság állapotáról

A miniszterelnök meglátása szerint három oka van a járvány mellett is javuló gazdasági folyamatoknak Egyrészt az, hogy az emberek dolgozni akarnak, másrészt az, hogy javul a cégek termelési hatékonysága, harmadrészt pedig az, hogy a magyar kormány által teremtett üzleti környezet (pl. adócsökkentések, beruházni akaró vállalatok támogatása) jól működik.

Felidézte, hogy tavaly jelentős, 430 milliárd forintos adócsökkentéseket hajtottak végre a központi adók terén, amire a műsorvezető közbevetette, hogy az önkormányzatok szívják is a fogukat miatta. Erre Orbán úgy reagált: "ne az intézményi érdekeiket nézzék az önkormányzatok", hanem segítsék a közös célokat, másrészt szerinte a Budapesten csökkentett helyi iparűzési adó egyébként is Budapesten maradt pénztömegként (a cégek itt gazdálkodnak, a náluk maradó pénz bekerül a gazdaságba, csak máshogy). Emellett szerinte hatékonyabban kell működtetni az önkormányzatokat is és akkor enyhülnek a gazdálkodási nehézségek.

Műsorvezetői kérdésre, miszerint számíthatnak-e kompenzációra az önkormányzatok a hipa felezése miatt (mint ismert, legfeljebb 1%-os árbevétel alapú adót vethetnek ki 2021-ben az önkormányzatok a 4 milliárd forint alatti éves árbevételű cégekre), Orbán elmondta: a nagyobb települések ne nagyon számítsanak erre, mert a kompenzáció kifejezés egyébként is arra utalna, hogy valamit elvett a kormány, amit vissza kell adni, márpedig az ő logikája szerint a hipa felezéssel a cégeknél maradó pénzt valójában más csatornán keresztül úgyis az adott településen költik el a cégek.

Elismerte, hogy a hipa "elég kegyetlen adófajta, mert nincs tekintettel a vállalkozás eredményére" és felhívta a figyelmet arra, hogy csak a 4 milliárdos árbevétel feletti cégeknél írták elő a hipa felezést, hogy a kisebb cégeket védjék. Hozzátette: mivel a hipa felezés a kisebb településeket hatványozottabban érinti, ezért a 25 ezer fő alattiaknál született döntés egyelőre a kompenzálásról,

afelett majd meglátjuk, hogy ki hogyan gazdálkodik, hogyan szervezi át a dolgait.

Mi lesz a munkahelyekkel?

Egyes szakértők szerint "túlzottan optimista a magyar miniszterelnök" az idei gazdasági növekedést illetően (3,5%) - szegezték a kérdést a miniszterlnöknek. Orbán szerint viszont a számok azt mutatják, hogy a lezárások ellenére is 2020 decemberében már picit többen dolgoztak, mint a válság előtti év decemberében (2019). Ez szerinte egyértelműen azt jelzi, hogy van lendület a magyar gazdaságban. Azt viszont ismét leszögezte, hogy tartja magát azon vállalásához, miszerint:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több munkahelyet fogunk létrehozni, mint amennyit a vírus tönkretett.

Adó- és járulékmentesség jön

A miniszterelnök meglátása szerint a javuló gazdasági eredményekhez mindamellett az is hozzájárult, hogy "lefogtam 3000 milliárdot a bankoktól, moratóriumot rendeltem el". Ezzel a tavaly tavasz óta érvényben lévő hiteltörlesztési moratóriumra utalt, ami egyelőre az embereknél és vállalkozásoknál maradt likviditásként. Ezek a lépések így együtt meg fogják hozni az eredményt - vetítette előre.

Orbán Viktor szerint a javuló gazdasági adatok nyomán három dolgot kell kiemelni: Egyrészt megkezdte a kormány a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén februárban a szokásos folyósítás mellett plusz egy heti nyugdíj is érkezik, majd 4 év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi juttatást. Másrészt, elindult "a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program". Viszont Orbán azt is elmondta, hogy

egy kocka hiányzik még és nehéz tárgyalásaim vannak a pénzügyminiszterrel, de legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk.

Az utóbbi lépés teljesen új bejelentés (teljes szja és járulékfizetési mentességet jelent) és a munkába lépés támogatását, a foglalkoztathatóság javítását is célozza és Orbán szerint "130-150 milliárd forintba fog ez kerülni". Leszögezte: "ezt legkésőbb január elsejével szeretném elindítani". Hozzátette:

ha ez sikerül, akkor az egész válságkezelési program sikeres lesz.

.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54