6 °C Budapest
Már rég nem csak pénzzel lehet motiválni a magyarokat: ők már többet akarnak

Már rég nem csak pénzzel lehet motiválni a magyarokat: ők már többet akarnak

2020. december 4. 18:33

A tanulás melletti pénzkereset, a 13. havi juttatás és a stabil nyugdíjkiegészítés az atipikus foglalkoztatás legmotiválóbb munkaerő-megtartó eszközei, de - az anyagiakon túl - korosztály szerint más és más szempontok is számítanak munkavállaláskor - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) közös felméréséből.


A vállalkozások életében a következő időszakban óriási segítséget nyújtanak az atipikus foglalkoztatási lehetőségek a munkaerőigények és a munkát keresők szinkronizálásában. Majzik Nándor, a DiákÉSZ főtitkára kiemelte, hogy a diákok esetén továbbra is érvényes, hogy a rugalmasság számukra a legfontosabb, "ugyanakkor a világjárvány okozta munkakínálat csökkenés miatt átmenetileg a konkrét órabér fontossága kevésbé egyértelmű, sokkal inkább szempont, hogy legyen munka, ahol stabilan, folyamatosan tudnak dolgozni, ezáltal pénzt keresni". Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke üdvözölte, hogy a munkaerő-kölcsönzés melletti érvek fókuszában ma már az azonnali problémamegoldás, a könnyen elérhető projektvezető, a stabilitás, kiszámíthatóság állnak. A jelenlegi helyzetben, rendkívül felértékelődött a biztonságos munkalehetőségek megléte. Dolgos Attila KÖZÉSZ alelnök úgy fogalmazott, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és partnereik a legjobb utat választották, mert minden szempontból biztonságos, stabil teljesítési helyeket alakítanak ki. "A megváltozott munkaerő-piaci helyzetben, ahol folyamatosan rendeződnek át a teljesítések, munkalehetőségek, kiemelt prioritás a nyugdíjasok számára egy biztos pont, amely segíti őket a legoptimálisabb megoldás megtalálásában - tette hozzá.

A versenyképes fizetés és a rugalmasság mellett a legtöbb voksot a diákoknál a nyelvi, szakmai fejlődés; a karrier, cégen belüli pozícióváltás, illetve az új kompetenciák elsajátítása, a meglévők fejlesztése kapta. A kölcsönzés esetén prioritás a 13. havi juttatás, az azonnali problémamegoldás, a stabilitás, kiszámíthatóság, a különböző - jelenléti, lojalitás - bónuszok és a könnyen elérhető projektvezető. A nyugdíjas foglalkoztatás melletti érvek a stabil nyugdíjkiegészítés, a közösségbe tartozás élménye és a megbecsültség érzése, az aktivitás megőrzése szellemi és fizikai téren egyaránt, a könnyű megközelíthetőség, valamint a társas kapcsolatok megtartása, újak kialakítása.

Említve lett még a diákfoglalkoztatásban a szakmai gyakorlat igazolási-, szakdolgozat írás lehetősége, a kapcsolati tőke bővítése, az önismereti fejlődés, az új területek kipróbálása, az üzleti kommunikáció és etika elsajátítása, adott cégen belül a külföldi munkavállalás lehetősége, a CSR tevékenységekben és vezetőképző programokban való részvétel, a telco eszközökhöz jutás, a XXI. századi munkakörnyezet, valamint a munkaidőn kívüli csapatépítés, kikapcsolódás, szórakozás. A munkaerkölcsönzésnél a jövőkép, a home office lehetőség, a beépített orvosi-, ingyenes szűrővizsgálatok, a cafeteria, a családi- és gyümölcsnapok, a sportlétesítmények használata és a megfelelő on-boarding tevékenység, vagyis az atipikus keretek között foglalkoztatottak integrálása a saját állományú, tipikus jogviszony keretein belül foglalkoztatott dolgozók közé. A nyugdíjasok esetén az alakítható munkarend, az egészségmegőrzés, helyreállítás, a motiváció a mindennapokhoz és a tapasztalatátadás a fiatalabb generációknak, egyfajta mentor szerep.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01