7 °C Budapest

CSED 2020: mi a CSED, mennyi a CSED összege, CSED igénylés, CSED kalkulátor

2020. október 28. 18:03

Ennyi a CSED összege: mutatjuk, mi az a CSED, hogy működik a CSED igénylés és a CSED hány napig jár. A CSED kalkulátor kiszámolja, mennyi a CSED összege! A CSED után mi jön?

A csecsemőgondozási díj, röviden CSED a szülés után lévő, a munkaerőpiacról átmenetileg kiesett nő elengedhetetlen jövedelme. A CSED biztos jövedelemforrásként támogatja a család megélhetését, mindemellett segít az anyának, hogy teljes figyelmével a gyermek nevelésére koncentrálhasson. Cikkünkben a CSED kalkulátor segítségével segítünk megállapítani, kinél, mennyi a CSED összege. Mutatjuk, ki jogosult CSED igénybevételére, a CSED hány nap hosszúságú ideig vehető igénybe, illetve, ha a CSED időtartama lejár, a CSED után mi jön.

Mi a CSED?

A CSED a GYES és a GYED mellett a családtámogatási ellátások egyike. A CSED egy biztosítási jogviszonyhoz köthető, havi rendszerességű pénzbeli ellátás, ami a szülési szabadságnak megfelelő időintervallumra jár. A CSED követelménye, hogy a támogatást igénybe vevő szülő az elmúlt 2 év során rendelkezzen minimum 365 napnyi TB biztosított jogviszonnyal - ha ez megvan, a CSED összege naptári alapon számolva, a napi jövedelem 70 %-a lesz.

A CSED igénylés feltételei

A szülő nő jogosult a CSED igénybevételére, ha:

  • a gyermeke születését megelőző 2 év során minimum 365 napon keresztül TB-biztosított volt;
  • a gyermek a biztosítás időtartama alatt, vagy annak megszűnését követő 42 napon belül jött világra;
  • a gyermek a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl, baleseti táppénz folyósítása alatt, vagy a folyósítás megszüntetését követő 28 napon belül születik.

A szülő nő helyett más személyek is szerezhetnek jogosultságot a CSED igénybevételére, akik a következők:

  • az a nő, aki örökbefogadási szándékkal a csecsemőt nevelésébe vette;
  • az a gyám, aki jogerős végzés alapján családjába fogadja, gondozza a csecsemőt;
  • a vérszerinti apa, ha a szülő nő egészségügyi okokból kikerül a háztartásból, vagy meghal;
  • a vér szerinti apa, ha a szülő nő felügyeleti joga megszűnik;
  • az a férfi, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal magához vette, ha az örökbe fogadni szándékozó nő egészségügyi állapota miatt kikerül a háztartásból, vagy meghal;
  • az az egyedülálló férfi, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal vette magához.

Mi a TB-jogviszony a CSED esetében?

Az előző két évben a 356 napnyi biztosított jogviszony elérése kötelező, amibe beleszámítjuk a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, CSED, örökbefogadói díj és gyermekgondozási díj folyósításának az idejét is; kivétel a diplomás GYED. Tanuló esetén a TB-jogviszonyba beleszámítjuk a köznevelési intézmény / szakképző intézmény / felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, minimum 1 éve folytatott tanulmányok idejéből 180 napot. Továbbá: a CSED szempontjából biztosított időnek számít a rehabilitációs ellátás folyósításának ideje is. A biztosított időnek a CSED esetében nem kell folyamatosnak lennie; a biztosítási idő akkor folyamatos, ha nincs benne 30 napnál nagyobb megszakítás.

Mikor nem jár a CSED 2020 során?

Nem jár a CSED összege a CSED jogosultsággal rendelkező, biztosított személyrészére:

  • a szülési szabadságának arra az időtartamára, amikor teljes fizetését folyósítják a szülő számára;
  • ha bármilyen jogviszonyban keresőtevékenységet folytat; kivéve: nevelőszülői jogviszony esetén.

Ezeket a körülményeket, amennyiben bekövetkeznek, a CSED összegét igénybe vevő személynek 8 napon belül jelentenie kell. A CSED szempontjából nem minősül kereső tevékenységből származó jövedelemnek az az összeg, amelyet korábbi tevékenysége után utalnak ki a szülő részére. Ugyanígy nem számít a szerzői jogi védelem alá tartozó alkotásokból befolyt jövedelem és a tiszteletdíj sem.

A CSED hány napig jár?

A CSED időtartama megfelel a szülési szabadság (24 hét) időtartamának. A szülési szabadság 24 hetéből az anyának kötelessége legalább kettőt igénybe venni. A szabadságból 4 hetet a szülés elé is be lehet tervezni. A CSED legkorábban a várható szülés előtt 4 héttel igényelhető meg, legkésőbb pedig a születés napja az, amikor a CSED jogosultságot kérvényezhetjük. A CSED ideje legkésőbb a gyermek életének 168. napjáig jár (kivéve koraszülöttek esetében), innentől a TB-jogviszonnyal rendelkező szülő már a GYED igénybevételére lesz jogosult.

CSED kalkulátor: mennyi a CSED összege?

  • A CSED összege alapesetben a naptári napi alap, a naptári napi jövedelmünk 70%-a.
  • Mezőgazdasági őstermelők esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 92 %-a jár.
  • Ha nem lehet a CSED naptári napi alapját kiszámítani, akkor a szülő részére a minimálbér kétszeresének 1/30-ad része jár.
  • Ha a szülő álláskeresési ellátásra jogosult, az ellátást a minimálbér alapján számolják ki - az ellátás napi alapja nem haladhatja meg annak az álláskeresési támogatás alapjául szolgáló összegnek az 1/30-ad részét.
  • Egyéni és társas vállalkozók esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér jár.
  • Betegszabadságra jogosult személy esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj / az illetmény egy hónapra járó összege jár.
  • Egészségügyi szabadságra jogosult személy esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj jár.
  • A díjazás ellenében munkavégzésre irányuló (egyéb) jogviszony keretében foglalkoztatott személy esetében, 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén, az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, más esetben a jogviszony alapjául szolgáló, szerződésben meghatározott díj jár.

CSED kedvezmény

Ha a csecsemő meglévő GYES vagy GYED alatt, vagy az annak megszűnését követő 1 éven belül születik, és ez az összeg magasabb, mint az újabb gyermekre megállapított CSED összege, akkor a magasabb értékű naptári napok alapján számolják ki a CSED ellátást.

CSED adózás

A CSED összege egy bruttó összeg, amely után 15% SZJA fizetendő. A CSED után TB járulékot nem kell fizetni.

A CSED igénylés menete

A CSED a "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához" c. nyomtatvány kitöltésével lehetséges, amit a biztosított személy foglalkoztatójánál kell kezdeményezni a biztosítás fennállása alatt, és annak megszűnése után is. Ha az intézmény megszűnt, a CSED igénylése az illetékes kormányablaknál történik. Önfoglalkoztató személy (egyéni vállalkozó, őstermelő) szintén a kormányhivatalhoz kell, hogy forduljon, amelyet megtehet személyesen és elektronikus úton is. A CSED igénylés formanyomtatványa mellé csatolni kell a következő dokumentumokat:

  • "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról" c. nyomtatvány;
  • "Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához" c. nyomtatvány, ha azt nem a vérszerinti anya igényli;
  • Ha szükséges, igazolást kell kérnünk felsőoktatási intézményben végzett tanulmányainkról;
  • Szülés előtt igényelt CSED esetén csatoladnó: a gyermek anyakönyvi kivonata;
  • Szülés után igényelt CSED esetén csatolandó: a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata.

A CSED 2020 igénylés elbírálása a kérvény beérkezésétől számítva 8 napig tart, ám ha az adatok hiányosak, 60 napig is eltarthat az ügyintézés. Ha a CSED kérvényt a szülő már korábban beadta, annak elbírálása a gyermek tervezett születését megelőző 28. napig elkezdődik. A CSED összege minden hónap 10. napjáig folyósításra kerül. A CSED visszamenőleg 6 hónapra igényelhető.

A CSED után mi jön?

A CSED (csecsemőgondozási díj) után a GYED (gyermekgondozási díj) igénybevételére lesz jogosult a szülőnek minősülő személy, ami alapesetben a gyermek 2. életévének betöltéséig tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem