0 °C Budapest

Kényszerpályán a magyar melósok: nincs választásuk, jöhet a fizetés nélküli szabi

2020. szeptember 17. 14:05

A veszélyhelyzet március 11. hetében, 11-én került kihirdetésre Magyarországon, ez pedig a legfrissebb uniós adatok szerint jelentősen megemelte a munkahelyi hiányzások számát mintha nyár közepén vagy karácsony után lettünk volna. Akár szabadságra, táppénzre, betegszabadságra vagy fizetés nélküli szabadságra mentek a magyar dolgozók ebben az időszakban, ez a kényszertávollét később az egész évre kihatott. Elvett napokat, vagy akár heteket a nyári vagy téli pihenésből, és sokan már csak a fizetésük 50-60 százalékára számíthatnak betegség esetén is. Az Unióban sem volt ez másként.

A munkahelyi távollétek számát áttekintve - amelybe beletartozik bármilyen távollét a fizetett szabaságtól a táppénzig - az látható, hogy az Európai Unió országaiban kiugróan sokan nem dolgoztak március 12-13. hetében, amikor a koronavírus világjárvány már a legtöbb országban jelen volt, és mindenhl védekező, korlátozó intézkedéseket kezdtek bevezetni a kormányok. Magyarországon március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet, és a 12. héttől tértek át az iskolák digitális tanrendre.

Úgy tűnik ez volt az Unión belül és Magyarországon is az a kritikus hét, amikor hirtelen annyian estek ki a munkából, mint a korábbi években nyár közepén a nyaralási időszakban, vagy a két ünnep közötti/utáni időszakban, derült ki az Eurostat adataiból. Ahogy látható, a legtöbben az év utolsó és első hetében, illetve a nyáron: a 27. és 34. hét között vannak távol a munkahelyüktől. Az EU-ban a nyári szabadság "szezon" közepén csaknem annyian nem dolgoznak jellemzően, mint karácsony környékén:

A grafikonról leolvasható, hogy Magyarországon más a helyzet: a karácsonyi időszakot nem tudja ütni semmi, a nyári szabik alatt is egyszerre maximum fele annyian esnek ki a munkából, mint az ünnepek alatt. A veszélyhelyzet elrendelését követően pedig itthon (és az EU-ban is) megközelítette a munkától távollévők száma a nyári szezon számait. Azonban ez a "szabadságolási hullám" nem volt tervezett, kényszer szülte, így akik ezekben a hetekben otthon kényszerűltek maradni, azoknak feltehetően borultak az egész éves terveik a pihenésüket illetően.

És még nincs vége az évnek...

Most, hogy a járvány második hulláma is megérkezett Magyarországra, sokan ismét tartanak attól, hogy megismétlődnek az iskolabezárások, munkahelyi leállások, fizetés nélküli szabadságolás, vagy felmondási hullám indulhat el. Júniusban egy felmérés szerint még 800 ezer magyar dolgozott távmunkában és a hazai munkavállalók közül kb. 20 ezren töltötték éppen a felmondási idejüket, 60 ezren pedig fizetés nélküli szabadságon voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok idő pedig nem is jutott arra, hogy visszarázódjanak a dolgozók a "megszokott kerékvágásba", már itt is a második hullám, és megkezdődtek a home office-ba küldések. Kérdés, mennyien vágnak neki úgy az ősznek és a második hullámnak, hogy fizetett szabadságaikat elhasználták, és már betegszabadságra sem jogosultak - a betegség miatti keresőképtelenség esetén első 15 napot jelenti, a fizetés 70 százaléka kerül kifizetésre, tehát ha lebetegszenek már csak táppénzre lesznek jogosultak (60, egyes esetekben 50%).

Rengeteg dolgozó esetében nem is jöhet szóba más, csak a fizetés nélküli szabadság igénylése, ha nem tudná ellátni a feladatait a járvány köveetkezményeként. Korábban - még márciusban - lapunk összegyűjtötte, mi a teendő, ha valaki tart attól: fizetés nélküli szabadságra kell mennie.sfdfsÉrdemes anyagilag és lelkileg is úgy felkészülni az őszi-téli időszakra, hogy ne érje az embert totálisan váratlanul, ha kiesik a munkából, nem kapja a fizetését egy ideig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?