8 °C Budapest

Bölcsődei támogatás 2020: ki jogosult, hogyan kell igényelni, mekkora összeg jár

2020. augusztus 21. 18:31

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez az egyik legfontosabb kitétel: a támogatást akkor vehetik fel, hogyha az állami bölcsődébe nem tudták beíratni a gyermeket. Nem minden esetben kell azonban csatolni a bölcsődei elutasító határozatot: vannak települések, ahol e-nélkül is igényelhető az összeg. Itt vannak a részletek, hol és mi szükséges az igényléshez.

Bölcsődei támogatás 2020 részletei

A bölcsődei támogatásként emlegetett GINOP-5.3.11-18 - Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása elnevezésű pályázatot 2019. július 31-én nyitották meg, és a keretösszeg kimerüléséig, a benyújtás lehetőségének felfüggesztésééig, de legkésőbb 2021. december 31-ig lehet benyújtani az Államkincstár tájékoztatója szerint.

A támogatásra olyan szülő pályázhat, akinek gyermeke bölcsődés korú, és a munkába való visszatérést úgy tudja megoldani, ha bölcsődében helyezi el. Azonban hogyha az állami bölcsődében nincs hely, és a szülő kénytelen magánbölcsődébe íratni a gyermeket, akkor igényelheti a támogatást a bölcsődei havidíj összegében, de akkor is maximum 40 ezer forintig.

A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Azonban nagyon fontos, hogy

bárki pályázhat, aki nem tudja gyermekét állami bölcsődébe íratni és magánbölcsődébe kényszerül. Egyes esetekben szükséges elutasító határozatot csatolni az állami böcsődétől a kérvényhez, más helyeken - amelyek szerepelnek ebben a listában - enélkül is igényelhető a támogatás. Tehát az nem előfeltétel, hogy a település szerepeljen a listában, hanem csak "könnyítés".

Cikkünk végén található térképen is lehet böngészni a települések között, ahol a beadványhoz nem szükséges elutasító határozatot csatolni. Az igénylés a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül nyújtható be.

Pontosan kik és hogyan igényelhetik?

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Szükség lesz az igénylés benyújtásához:

  • ügyfélkapu regisztrációra,
  • és bankszámlára is.
A kérelmeket kizárólag elektronikus űrlapon lehet benyújtani, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ).

A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján, ugyanis a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybevett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető. Fontos, hogy a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet. A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbi adatokra, dokumentumokra lesz még szükség:

  • Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
  • Első kifizetési kérelem esetén a munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről - másolatát csatolni kell a kérelemhez.
  • A bölcsődei térítési díjról szóló számla - másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.
  • Az állami bölcsőde által kiállított elutasító határozat férőhelyhiány indokkal abban az esetben, ha a kérelmező települése nem szerepelt a tájékoztató mellékletében felsorolt települések között.

A nem elektronikus dokumentumok esetén azok szkennelt (vagy fényképezett) képét kell feltölteni. Elfogadott formátumok: bmp, png, jpg, pdf, docx, xlsx, doc, xls.

Mekkora összeg lehet a támogatás havonta?

A bölcsődei támogatással kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg. Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható.

Mutatjuk a térképen, hol igényhető a bölcsődei támogatás elutasító határozat nélkül is:


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem