15 °C Budapest

Ennyit kereshet óránként egy diák idén nyáron a Mekiben, KFC-ben, DM-ben

2020. július 20. 16:55

Nincs mese, a koronavírus-járvány diákmunka szektorra is hatással volt, piaci körképünk szerint azonban mostanra már némileg normalizálódott a helyzet. A Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, mi a helyzet a gyorséttermi pozícióknál.

Mint arról a Pénzcentrumon beszámoltunk, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a diákmunka szektort is érintik. Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "azok a vállalatok, amelyek kitettek a gazdasági problémáknak, kevesebb lehetőséget tudnak a diákoknak biztosítani- ami lényegében azt jelenti, hogy kevesebb helyen tudnak a diákok elhelyezkedni."

A munkák száma bár kevesebb, de a kijárási korlátozás eltörlése óta egyértelműen érződik, hogy fokozatosa ugyan, de egyre nagyobb számban hirdetik meg, a nyáron hagyományosan diákokra építő cégek, a betöltésre váró pozíciókat. Egyre több hirdetést találni az áruházaknál, és a logisztikai igények is már-már a reneszánszukat élik, és természetesen a gyorséttermi pozíciókra is folyamatos a toborzás.

Annak kapcsán, hogy a válság a bérekben tükröződni fog-e, a szakértők korábban egyetértettek: azoknál, akiknek sikerül munkát találniuk, nem történt idén visszaesés a bérszintekben. Itt érdemes megjegyezni, hogy a törvény szerint diákokat 15 éves kortól lehet foglalkoztatni,és bérük nem lehet alacsonyabb, mint a minimálbér, azaz órabérben bruttó 960 forint. Hogy ehhez képest most mi is a trend, azt a Pénzcentrum néhány nagyobb iskolaszövetkezet adatbázisában csekkolta, kifejezetten a gyorséttermi pozíciókat górcső alá véve.

Nos, a két nagy étteremlánc, a McDonald's és a KFC több nyitott pozícióval van fent a Meló-Diák, a Mind-Diák, illetve a Fürge Diák iskolaszövetkezetek honlapján. A KFC-nél például akad komolyabb, "Junior Műszakvezető" pozíció is Budaörsön, amelyért 1980 forintot fizetnek óránként, de egy mezei éttermi dolgozó is megkaphat a fővárosban óránként 1690 forintot, már ha hajlandó 18 óra után munkába állni. Érdekesség, de a KFC vidéki éttermeinél ennél szűkebb a keret, a miskolci egységben például csak a minimumot, azaz óránként 960 forintot fizetnek az éttermi dolgozóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a Meki kecskeméti egységében 1100 forintot vihetnek haza az éttermi dolgozók, este 6 és reggel 6között pedig 1430 forintot fizetnek óránként. Bábolnán pedig 1250 forintos órabérről 1625 forintra ugrik fel a 6 utáni órabér, míg Mosonmagyaróváron az 1800 Ft/órás alapbér 2340 forintra emelkedik a 30 százalékos esti/éjszakai pótlékkal. Ez nem is olyan rossz; csak összehasonlításként, a gödöllői DM-ben 1296 Ft/óra + pótlékokért kasszázhatnak a diákok, míg a Novartis HR gyakornoki programjában 1300 forintot kereshet óránként egy HR-gyakornok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?