27 °C Budapest
Szomorú: 10-ből 2 magyar szerint oké a munkahelyi szexizmus, a nők szerint is

Szomorú: 10-ből 2 magyar szerint oké a munkahelyi szexizmus, a nők szerint is

2020. március 11. 13:55

A nemzetközi nőnap alkalmából számtalan területet vizsgáltak meg statisztikai módszerrel, hogy kiderítsék, mely területeken éri előny vagy hátrány a nőket, a munkaerőpiaci, munkahelyi helyzetet is több szempontból vizsgálták. Egy friss felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 35 százaléka szerint visszaveti a nők karrierjét a szülői feladatok ellátása, 26 százalék szerint az is, ha visszautasítják egy kollégájuk randimeghívását, és egynegyedük szerint az is, ha a család fontosabb számukra a munkánál. Az is kiderült, a magyarok mennyire tartják elfogadhatónak, a szexista vicceket a munkahelyen, vagy megölelni egy kollégát, aki sír. HR Revolution 2020 konferenciaVörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.INFÓ | RÉSZLETEK

Egy friss felmérés szerint 2018-ban a nők uniós foglalkoztatási rátája 67 százalékon állt a tagállamok átlaga alapján, 2017-hez képes 1 százalékponttal, 2008-hoz képest pedig 5 százalékponttal emelkedett a ráta. Ugyanakkor az átlagos foglalkoztatás a nők körében még mindig 12 százalékponttal marad el a férfiak foglalkoztatási számaihoz képest - közölte az Eurostat. A magyar nők hozzák az uniós átlagot, nálunk is 67 százalékos a foglalkoztatottság, azonban a férfiak és nők közti eltérés már 15 százalékpont, tehát nagyobb a különbség a két nem között.

Mit lehet és mit nem a munkahelyen?

Az Ipsos legújabb felmérésében 27 különböző országból származó nők és férfiak véleményét kérte ki arról, hogy milyen viselkedést tart elfogadhatónak a munkahelyen, milyen tényezők befolyásolhatják hátrányosan a karrierjüket. A felmérésből az derült ki, hogy a nők háromnegyede elfogadhatónak tartja a bókolást egy másik nő külsejével, ruházatával kapcsolatban, míg a férfiaknak csak kétharmada tartja ezt helyesnek. Abban is megengedőbbek a nők, hogy meg lehet-e ölelni egy kollégát, aki sír, vigasztalásképpen. A férfiak pedig abban megengedőbbek, hogy lehet-e szexista történeteket mesélni a munkahelyen, vagy újra és újra megpróbálni randira hívni egy kollégát, aki egyszer már nemet mondott.

Világviszonylatban vannak olyan kérdések, amelyben szigorúbbak a nők és a férfiak, és vannak olyan viselkedési formák, amelyet a magyar válaszadók jobban elutasítanak az átlaghoz képest. Például a világon a válaszadók 71 százaléka nem tartja elfogadhatónak a szexista viccek mesélését a munkahelyen, míg a magyarok esetében ez az arány csak 61 százalék, és 31 százalék szerint pedig elfogadható. Érdekes, hogy ha megnézzük gender szerinti bontásban, a magyar nőknek csak 22 százaléka tartja elfogadhatónak ezt, míg a férfiaknak 41 százaléka.

Magyarországon 76 százaléka a válaszadóknak úgy gondolja, elfogadható megölelni egy kollégát, aki sír, a világon ezt csak 71 százalék gondolja így. Érdekes, hogy ebben a gyengébb nem a megengedőbb: a magyar nők 81 százalékban elfogadhatónak tartják a vigasztaló ölelést, a férfiak csak 71 százalékban.

Család vs. karrier

Az Ipsos azt is felmérte, mennyire hatnak hátrányosan különböző tényezők a nők és férfiak karrierjére. Általánosságban elmondható, hogy a megkérdezettek szerint a nők akár a család előtérbe helyezéséről, részmunkaidős foglalkoztatásra, de akár a kollégáktól eltérő hobbiról legyen is szó, nagyobb eséllyel szenvednek ezért hátrányt mint a férfiak. 

A szülő feladatok ellátása miatt munka mellett pl. a válaszadók 35 százaléka szerint inkább a nőket éri hátrány, és 8 százalék szerint inkább a férfiakat. Részmunkaidős foglalkoztatás miatt is 15 százalék gondolja úgy, hogy a nőket éri inkább hátrány a karrierben, és 10 százalék szerint a férfiakat.

Ebben a kérdésben is érdemes megnézni az eltérést a világviszonylat és a magyarországi vélekedés között. Általánosságban leszűrhető, hogy a magyarok kevésbé tartják hátrányosnak a megjelölt tényezőket mindkét nem karrierjére. Egyedül azt tartják hátrányosabbnak, ha a munkavállaló nem tud, vagy nem hajlandó munkaidőn túl dolgozni, túlórát vállalni, illetve ha a családot a munka elé helyezi.

Azt is felmérték, hogy a válaszadók szerint egyenlően kezelik-e a nőket és a férfiakat az adott országban a munkáltatók. Globálisan 41 százalékban nyilatkoztak úgy a megkérdezettek, hogy teljesen, vagy inkább egyetértenek azzal, hogy egyenlően kezelik a két nemet országukban, és 56 százalék inkább vagy egyáltalán nem ért ezzel egyet. 

Magyarországon ehhez képest rosszabb a helyzet, nálunk csak 36 százalék gondolja úgy, hogy egyenlően kezelik a munkahelyeken a férfiakat és nőket, és 61 nem értett egyet az állítással. Az arány majdnem olyan rossz nálunk, mint az Egyesült Államokban, a franciák és a japánok pedig még kevésbé gondolják, hogy egyenlőség lenne náluk. Érdekes, hogy Kínában, Indiában és Oroszországban is nagyobb azoknak az aránya, akik szerint egyenlően van kezelve a két nem, Európa legtöbb - megkérdezett - országában viszont nem.

Magyarországon bár 36 százalék gondolja átlagosan, hogy egyenlően kezelik a két nemet, ebből a nők válaszai 26 százalékot mutatnak átlagban, a férfiaké pedig 46-ot. Világviszonylatban nincs ekkora eltérés a véleményekben a nemek között ott 32:49 az arány a férfiak "javára".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?