Szomorú: 10-ből 2 magyar szerint oké a munkahelyi szexizmus, a nők szerint is

2020. március 11. 13:55

A nemzetközi nőnap alkalmából számtalan területet vizsgáltak meg statisztikai módszerrel, hogy kiderítsék, mely területeken éri előny vagy hátrány a nőket, a munkaerőpiaci, munkahelyi helyzetet is több szempontból vizsgálták. Egy friss felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 35 százaléka szerint visszaveti a nők karrierjét a szülői feladatok ellátása, 26 százalék szerint az is, ha visszautasítják egy kollégájuk randimeghívását, és egynegyedük szerint az is, ha a család fontosabb számukra a munkánál. Az is kiderült, a magyarok mennyire tartják elfogadhatónak, a szexista vicceket a munkahelyen, vagy megölelni egy kollégát, aki sír. HR Revolution 2020 konferenciaVörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.INFÓ | RÉSZLETEK

Egy friss felmérés szerint 2018-ban a nők uniós foglalkoztatási rátája 67 százalékon állt a tagállamok átlaga alapján, 2017-hez képes 1 százalékponttal, 2008-hoz képest pedig 5 százalékponttal emelkedett a ráta. Ugyanakkor az átlagos foglalkoztatás a nők körében még mindig 12 százalékponttal marad el a férfiak foglalkoztatási számaihoz képest - közölte az Eurostat. A magyar nők hozzák az uniós átlagot, nálunk is 67 százalékos a foglalkoztatottság, azonban a férfiak és nők közti eltérés már 15 százalékpont, tehát nagyobb a különbség a két nem között.

Mit lehet és mit nem a munkahelyen?

Az Ipsos legújabb felmérésében 27 különböző országból származó nők és férfiak véleményét kérte ki arról, hogy milyen viselkedést tart elfogadhatónak a munkahelyen, milyen tényezők befolyásolhatják hátrányosan a karrierjüket. A felmérésből az derült ki, hogy a nők háromnegyede elfogadhatónak tartja a bókolást egy másik nő külsejével, ruházatával kapcsolatban, míg a férfiaknak csak kétharmada tartja ezt helyesnek. Abban is megengedőbbek a nők, hogy meg lehet-e ölelni egy kollégát, aki sír, vigasztalásképpen. A férfiak pedig abban megengedőbbek, hogy lehet-e szexista történeteket mesélni a munkahelyen, vagy újra és újra megpróbálni randira hívni egy kollégát, aki egyszer már nemet mondott.

Világviszonylatban vannak olyan kérdések, amelyben szigorúbbak a nők és a férfiak, és vannak olyan viselkedési formák, amelyet a magyar válaszadók jobban elutasítanak az átlaghoz képest. Például a világon a válaszadók 71 százaléka nem tartja elfogadhatónak a szexista viccek mesélését a munkahelyen, míg a magyarok esetében ez az arány csak 61 százalék, és 31 százalék szerint pedig elfogadható. Érdekes, hogy ha megnézzük gender szerinti bontásban, a magyar nőknek csak 22 százaléka tartja elfogadhatónak ezt, míg a férfiaknak 41 százaléka.

Magyarországon 76 százaléka a válaszadóknak úgy gondolja, elfogadható megölelni egy kollégát, aki sír, a világon ezt csak 71 százalék gondolja így. Érdekes, hogy ebben a gyengébb nem a megengedőbb: a magyar nők 81 százalékban elfogadhatónak tartják a vigasztaló ölelést, a férfiak csak 71 százalékban.

Család vs. karrier

Az Ipsos azt is felmérte, mennyire hatnak hátrányosan különböző tényezők a nők és férfiak karrierjére. Általánosságban elmondható, hogy a megkérdezettek szerint a nők akár a család előtérbe helyezéséről, részmunkaidős foglalkoztatásra, de akár a kollégáktól eltérő hobbiról legyen is szó, nagyobb eséllyel szenvednek ezért hátrányt mint a férfiak. 

A szülő feladatok ellátása miatt munka mellett pl. a válaszadók 35 százaléka szerint inkább a nőket éri hátrány, és 8 százalék szerint inkább a férfiakat. Részmunkaidős foglalkoztatás miatt is 15 százalék gondolja úgy, hogy a nőket éri inkább hátrány a karrierben, és 10 százalék szerint a férfiakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebben a kérdésben is érdemes megnézni az eltérést a világviszonylat és a magyarországi vélekedés között. Általánosságban leszűrhető, hogy a magyarok kevésbé tartják hátrányosnak a megjelölt tényezőket mindkét nem karrierjére. Egyedül azt tartják hátrányosabbnak, ha a munkavállaló nem tud, vagy nem hajlandó munkaidőn túl dolgozni, túlórát vállalni, illetve ha a családot a munka elé helyezi.

Azt is felmérték, hogy a válaszadók szerint egyenlően kezelik-e a nőket és a férfiakat az adott országban a munkáltatók. Globálisan 41 százalékban nyilatkoztak úgy a megkérdezettek, hogy teljesen, vagy inkább egyetértenek azzal, hogy egyenlően kezelik a két nemet országukban, és 56 százalék inkább vagy egyáltalán nem ért ezzel egyet. 

Magyarországon ehhez képest rosszabb a helyzet, nálunk csak 36 százalék gondolja úgy, hogy egyenlően kezelik a munkahelyeken a férfiakat és nőket, és 61 nem értett egyet az állítással. Az arány majdnem olyan rossz nálunk, mint az Egyesült Államokban, a franciák és a japánok pedig még kevésbé gondolják, hogy egyenlőség lenne náluk. Érdekes, hogy Kínában, Indiában és Oroszországban is nagyobb azoknak az aránya, akik szerint egyenlően van kezelve a két nem, Európa legtöbb - megkérdezett - országában viszont nem.

Magyarországon bár 36 százalék gondolja átlagosan, hogy egyenlően kezelik a két nemet, ebből a nők válaszai 26 százalékot mutatnak átlagban, a férfiaké pedig 46-ot. Világviszonylatban nincs ekkora eltérés a véleményekben a nemek között ott 32:49 az arány a férfiak "javára".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm