12 °C Budapest

Borzasztó önsorsrontás a magyar munkahelyeken: így válsz te is mártírrá

2020. március 10. 14:28

Szinte biztos, hogy mindenkinek volt olyan kollégája, aki hajnalban már bent ült az irodában, este pedig ő kapcsolta le a villanyt. Sokan összekeverik a jó hozzáállást a teljesítménnyel, ami hosszabb távon felettébb káros lehet mind a munkahelynek, mind a munkavállalónak. Vélhetően nálatok is van legalább egy mártír. Lehet, hogy te? Íme öt jel, amiből kiderítheted!HR Revolution 2020 konferenciaVörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.INFÓ | RÉSZLETEK

A jó hozzáállás, a munkaszeretet dícsérendő dolog, de sokan összekeverik ezeket a tejesítménnyel - ha te is beleesel ebbe a csapdába akkor nagyon könnyen munkahelyi mártírrá válhatsz.

A munkahelyi mártír hasonlít a munkamániásra, a különbség annyi, hogy az előbbi megtiszteltetésnek veszi, ha szétdolgozhatja magát. Aki büszke arra, ha sokáig bent marad dolgozni, mert sok feladatot vállalt be

- mondta a HuffPostnak Melody Wilding coach, szociológus. A szakértő szerint a munkahelyi mártírok mindig a melót helyezik elsőbbségbe, még akkor is ha saját vakációjuk kárára történik mindez, vagy hatással van a magánéletükre, mentális egészségükre.

Lehet, hogy páran panaszkodnak, hogy sok a munka, szinte áldozatként tekintenek magukra, innen is az elnevezés

- vázolta Wilding. A munkahelyi mártírok tehát saját érdekeiket áldozzák be a munkahelyük igényei kedvéért. A lap szakértők segítségével összeszedett öt figyelmeztető jelet, amelyek alapján te is leellenőrizheted, hogy munkahelyi mártír vagy-e.

Túlvállalod magad

Lisa Orbé-Austin karrier-pszichológus a lapnak megjegyeze, hogy a munkahelyi mártírság lehet imposztor-szindróma jele is: a mentális zavar tünete többek között az, hogy az ember negatív hatású gondolatokkal színezi a valóságot, és csak a 100 százalék elfogadható neki.

Az a gondolat, hogy valakire odafigyelünk, valamilyen módon különlegessé válik

mondta a szakértő. Orbé-Austin szerint azzal, hogy a munkahelyi mártír túlterheli magát mások munkájának átvételével, úgy érzi, hogy értékes:

Olyan helyzetet teremt, ahol már nem tud törődni magával. Előfordulhat, hogy betegendolgozik, vagy elhalaszthatja az amúgy nagyonis szükséges vakációkat. Ha valaki nem érzi értékesnek magát a munkahelyén, akkor több feladatot vállal.

"Senki nem tudja megoldani, csak én"

A munkahelyi mártírok a kéréseket nem lehetőségként, hanem igényként fogják fel, "úgy érzik mindent kérdés nélkül meg kell tenniük, amit kérnek tőlük" - mondta Wilding, aki szerint ez a gondolkodásmód pusztító, főképpen ha egy vezető a munkahelyi mártír, aki több feladatot is elvállal, amit aztán a beosztottjaival csináltat meg.

Tehát a munkahelyi mártír viselkedése nem csak önmagára, de a kollégáira is kihatással van, hiszen az illető nem tudja másra átruházni a feladatokat. A túlzott működésével a kollégáitól veszi el a fejlődés lehetőségét, a kihívásokat, amelyek teljesítésével akár jutalmat, vagy előléptetést is lehet kapni. Ez pedig fizikailag is kimeríti a munkahelyi mártírt, és felborítja a csapatdinamikát is.

Elsőnek jössz, utolsóként mész

A munkahelyi mártírok számára a hosszú munkaidő a legtöbb esetben egyenlő a jól elvégzett munkával, csak akkor elégedettek, ha már hajnalok hajnalán bent vannak, és és ők mennek el legkésőbb. Gyakorlatilag azzal tekintik egyeneértékűnek a munkahelyi önértéküket, hogy mennyi időt töltenek az irodában.

Ennek egy idő után fizikai jelei is lehetnek, mint a fáradékonyság és a kiégés, de Wilding szerint akár súlyosabbra is fordulhat a helyzet: hiszen akár a magánéleted, a kapcsolataid is dugába dőlhetnek, mivel a munkát mindenek elé helyezed.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elvakít a meló

A munkahelyi mártírok gyakran pozitív visszajelzéseket kapnak a főnökeiktől, ami tévesen azt sugallhatja, hogy a mártírság jót tehet a karrierjüknek. Holott Orbé-Austin szerint egyáltalán nem ez a sikerhez vezető út: ugyanis ezek a dícséretek elvakíthatják a munkásmártírt, aki így nem is figyel arra, hogy milyen más lehetőségek vannak - esetleg egy másik vállalatnál.

A mennyiség pedig a minőség rovására is mehet, ami hosszú távon nem túl jó a karrier szempontjából: a munkahelyi mártírok pedig sokszor hajlamosak arra, hogy olyan feladatokkal töltsék el az idejüket, amelyek nem, vagy kevéssé fontosak, vagy hatnak ki a munkahely életére.

Vörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.

Ha úgy gondolod, hogy ennyi munkát kell elvégezned ahhoz, hogy továbbléphess, akkot nem érted túlzottan, hogy miképpen is működik az előléptetési rendszer. Ahelyett, hogy abban reménykednél, hogy a befektetett energiát a munkahelyed vissza fogja neked idővel fizetni, alkoss egy stratégiát az előrelépéshez - építs ki kapcsolatokat, ismeretségeket például.

Nem mész pihenni

A mukahelyi mártírok úgy érzik, hogy az ő dolgukat senki nem tudja elvégezni a munkahelyen, így jellemzően nem is nagyon mennek szabadságra. Sokan félelmükben nem veszik ki a szabit, tartanak attól, hogy mialatt ők pihennek, a cégnél találnak majd mást, aki el tudja végezni a munkájukat.

Wilding azt tanácsolja mindazoknak, akik rettegnek kiszállni pár napra, hétre a melóból, hogy a szabadságot tekintsék egyfajta rekreációnak, gyógyulásnak - hiszen egyáltalán nem gyengeség kivenni a jogosan járó szabit.

Ezzel a jövődbe fektetsz: önmagadba, az energiáidba. Az akkumulátorok feltöltéséhez pedig időre van szükség, erre is jó a szabadság

- jelezte a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem