Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáid

Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáid

2020. január 18. 13:01

Nem csak a jó képességek, kemény munka, és a vállalatnál töltött idő határozza meg, hogy milyen hamar léptetnek elő. Elsőre banálisnak tűnő dolgokkal is rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a vezetőnk úgy gondolja, nálunk nincs alkalmasabb munkavállaló a meghirdetett pozícióra. Ha az alábbi 10 pontot betartod, akkor ugyan az előléptetésed nem lesz garantált, de mindenképp jobb helyzetből indulsz majd a versenytársakhoz képest.

A jó munkamorálnál semmi sem tehet jobb benyomást a főnökünkre, így ha előléptetést akarunk, akkor a mindenképp azt a benyomást kell keltenünk, hogy minden ránkbízott feladattal meg fogunk bírkózni. A korán érkezés, kései távozás például szintén jó példája lehet a megfelelő munkamorálnak. A legtöbbször minden újonc azon gondolkodik, hogy miképp érje el az előléptetést, ez azonban nem egyszerű, hiszen a magasabb pozícióért egy csomó másik emberrel versenyzünk a vállalaton belül. Az önmagában általában nem elegendő, ha kiúgróan jók a képességeink, sokkal fontosabb az, hogy olyan személyiségünk legyen, akivel szívesen dolgoznak együtt az emberek.

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a magas emocionális intelligenciával rendelkező munkavállalók nagyobb eséllyel reménykedhetnek előléptetésben, mint a magas intelligenciahányadosú társaik. A csapatmunkára való hajlam szintén fontos, akárcsak az egyéb individuális készségek. Vicky Oliver munkaerőpiaci szakértő a Lifehack portálon szedte össze, mik azok a lépések, amellyel szerinte könnyebben előléptetést érhetünk el.

Első lépés: legyen egy terved

Ahhoz, hogy össze tudd állítani a stratégiád a gyors előrelépéshez, első lépésként mindenképp egy tervre van szükség. A tanácsadó szerint érdemes lehet megkérdezned valakit a szakterületedről, akit már korábban előléptetek, hogy mit tettek ennek érdekében, és azt is érdemes megkérdezned, hogy ez mennyi időt vett igénybe. Ezután készíts egy saját tervet arról, hogy miben és hogyan szeretnél fejlődni. Gondolj arra, hogy hol szeretnél lenni 5 év múlva.
Második lépésként vesd papírra a terved

Aki papírra veti a terveit és álmait, az bizonyítottan sokkal könnyebben el is éri azokat. Ez ugyan eltarthat egy kis ideig, a szakértő szerint mégis érdemes néhány órát rászánni, hogy időnként papírra vessük a terveinket, és azokat a lépéseket, amit meg akarunk tenni ennek elérése érdekében. A terveink között szerepelhet például az, hogy megnyerek egy díjat ebben az évben, vagy új fontos üzletet kötsz a vállalat számára.

Beszéld meg a terveid a főnököddel, vagy a közvetlen feletteseddel

A teljesítményértékelő beszélgetés egyértelműen a legalkalmasabb időpont, amikor megkérdezheted a főnököd a lehetséges előléptetésről. Érdemes észben tartanod, hogy a visszajelzések mellett a fizetésemelés mértéke is egy fontos feedback, ami segít eldönteni, hogy valójában milyen elégedettek veled, és ezáltal mennyire vagy közel az előléptetéshez. Ha tudni akarod például, hogy mennyivel tartasz a munkatársaid előtt, vesd össze a te fizetésemelésed mértékét az övékkel - persze ehhez tudnod kell annak mértékét.

Ha úgy érzed, hogy a megfelelő úton vagy, akkor csak tartsd fenn a formád, ha pedig esetleg azt érzed, hogy nem elégedettek veled, akkor beszéld meg a főnököd, hogy mit kéne tenned annak érdekében, hogy később előléptessenek.

Kérj tanácsot e-mailben

A szakértő azt javasolja, hogy amennyiben elégedett visszajelzést kapsz egy ügyféltől, vagy egy munkatárstól valamilyen teljesítmény, segítség után, ne félj az illetőtől e-mailes ajánlást kérni, úgy, hogy a főnöködet is becsatolja a levelezésbe. Sőt, érdemes lehet ezeket az e-maileket magaddal vinni a teljesítményértékelő mítingekre is.

Kérd, hogy adják írásba minden ideiglenes vezetői megbízásod

Ha esetleg a főnököd azzal bízz meg, hogy vezess egy projektet, vagy töltsd be ideiglenes a vezetői szerepet valamely feladat kapcsán, akkor kérd meg őt, hogy adja írásba ezt, ezzel formalizálva a megbízást, és mások számára is kijelölve a konkrét teendőket. Ezzel segítheted, hogy ne legyen félreértés közted és a munkatársaid között. Érdemes lehet inkább az emberek, semmint a tevékenység menedzselésére fókuszálnod.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egyeztess gyakran a főnököddel

Ha olyan főnököd van, aki gyakran ad neked visszajelzéseket, akkor szerencsés vagy. Ebben az esetben te már a teljesítményértékelő beszélgetés előtt tudni fogod, hogy mennyire elégedettek veled. Ha esetleg negatív visszajelzéseket kapsz, akkor időt nyersz, hogy megoldd a problémát, mielőtt a hivatalos kiértékelésre sor kerül.

Ha esetleg olyan főnököd van, aki nem szeret visszajelzéseket adni, akkor kezdeményezz vele beszélgetéseket, hogy megtudd, mit is gondol a teljesítményedről. Amikor épp ráérsz, és ő sem szakad meg a munkától, kérd meg, hogy két három percben értékelje, mennyire elégedett a teljesítményeddel. De vigyázz, azért ne túl gyakran használd ezt a módszert, mert akkor a főnököd azt gondolhatja, hogy esetleg paranoiás vagy.

Fogadd megfelelően a visszajelzéseket, akkor is, ha negatívak

Általában ha visszajelzést kérsz a főnöködtől, meg is kapod azt. Ez azt jelenti, hogy nem minden esetben fogsz örülni annak, amit hallasz. Könnyen lehet, hogy amit te sikerként értékelsz, attól még a főnököd nem épp pozitívan értékeli. Azok, akik gyors kitüntetést kaptak, jellemzően hajlamosak a pozitív és a negatív kritikákat egyaránt pozitívan fogadni. Köszönd meg a visszajelzést, akkor is, ha nem tetszik, amit mond, és vállald, hogy az adott területen fejlődni fogsz. Ezután célszerű lehet egy akciótervet lefektetni, amit majd követni fogsz, hogy javíts a dolgon.

Ne feledd el: azért vagy ott, hogy problémákat oldj meg, nem azért, hogy okozd őket

Próbálj meg laza és flexibilis lenni. Próbáld meg a legjobb feladatokat megkapni, de ne feledd el, hogy másik is a legjobb feladatokra vágynak. Szóval kezeld a helyén, ha esetleg egy számodra nem a legjobb feladatot osztják ki rád, és próbáld meg a lehető legjobban elvégezni azt. Ha esetleg épp azon kapod magad, hogy rengeteg a szabadidőt, jelentkezz némi extra munkáért, és azt is a legjobb szakértelmed szerint végezd el. Bizonyítsd be, hogy alkalmas vagy az előléptetésre, ahelyett, hogy a körülötted levőket faggatod, hogy miképp léphetsz előre.

Dolgozz keményen

Na igen, az sem árt, ha mindent beleadsz a munkába. Megeshet, hogy kiegészítő képzéseket kell részt venned, hogy haladni tudj a technológiai fejlődéssel. Légy az, aki együtt fejlődik a szervezettel, és ne próbálj meg kitérni előle. Fektess minél több energiát a tanulásba, hogy jobban megismerd a szakterületed, az ügyfeleket és a vállalatot, hogy hamarabb elérd a vágyott előléptetést.

Légy jóban a főnökkel és a többiekkel

Természetesen az előléptetéshez nem csak az kell, hogy megfelelő képességekkel rendelkezz, de az sem árt, hogy jóban légy a feletteseddel. Ezen kívül célszerű, hogy a többi kollága is kedveljen, hiszen mindenki szívesebben dolgozik együtt veled ebben az esetben. Légy kedves azokkal is, akiket esetleg nem kedvelsz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18