21 °C Budapest
Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáid

Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáid

2020. január 18. 13:01

Nem csak a jó képességek, kemény munka, és a vállalatnál töltött idő határozza meg, hogy milyen hamar léptetnek elő. Elsőre banálisnak tűnő dolgokkal is rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a vezetőnk úgy gondolja, nálunk nincs alkalmasabb munkavállaló a meghirdetett pozícióra. Ha az alábbi 10 pontot betartod, akkor ugyan az előléptetésed nem lesz garantált, de mindenképp jobb helyzetből indulsz majd a versenytársakhoz képest.

A jó munkamorálnál semmi sem tehet jobb benyomást a főnökünkre, így ha előléptetést akarunk, akkor a mindenképp azt a benyomást kell keltenünk, hogy minden ránkbízott feladattal meg fogunk bírkózni. A korán érkezés, kései távozás például szintén jó példája lehet a megfelelő munkamorálnak. A legtöbbször minden újonc azon gondolkodik, hogy miképp érje el az előléptetést, ez azonban nem egyszerű, hiszen a magasabb pozícióért egy csomó másik emberrel versenyzünk a vállalaton belül. Az önmagában általában nem elegendő, ha kiúgróan jók a képességeink, sokkal fontosabb az, hogy olyan személyiségünk legyen, akivel szívesen dolgoznak együtt az emberek.

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a magas emocionális intelligenciával rendelkező munkavállalók nagyobb eséllyel reménykedhetnek előléptetésben, mint a magas intelligenciahányadosú társaik. A csapatmunkára való hajlam szintén fontos, akárcsak az egyéb individuális készségek. Vicky Oliver munkaerőpiaci szakértő a Lifehack portálon szedte össze, mik azok a lépések, amellyel szerinte könnyebben előléptetést érhetünk el.

Első lépés: legyen egy terved

Ahhoz, hogy össze tudd állítani a stratégiád a gyors előrelépéshez, első lépésként mindenképp egy tervre van szükség. A tanácsadó szerint érdemes lehet megkérdezned valakit a szakterületedről, akit már korábban előléptetek, hogy mit tettek ennek érdekében, és azt is érdemes megkérdezned, hogy ez mennyi időt vett igénybe. Ezután készíts egy saját tervet arról, hogy miben és hogyan szeretnél fejlődni. Gondolj arra, hogy hol szeretnél lenni 5 év múlva.
Második lépésként vesd papírra a terved

Aki papírra veti a terveit és álmait, az bizonyítottan sokkal könnyebben el is éri azokat. Ez ugyan eltarthat egy kis ideig, a szakértő szerint mégis érdemes néhány órát rászánni, hogy időnként papírra vessük a terveinket, és azokat a lépéseket, amit meg akarunk tenni ennek elérése érdekében. A terveink között szerepelhet például az, hogy megnyerek egy díjat ebben az évben, vagy új fontos üzletet kötsz a vállalat számára.

Beszéld meg a terveid a főnököddel, vagy a közvetlen feletteseddel

A teljesítményértékelő beszélgetés egyértelműen a legalkalmasabb időpont, amikor megkérdezheted a főnököd a lehetséges előléptetésről. Érdemes észben tartanod, hogy a visszajelzések mellett a fizetésemelés mértéke is egy fontos feedback, ami segít eldönteni, hogy valójában milyen elégedettek veled, és ezáltal mennyire vagy közel az előléptetéshez. Ha tudni akarod például, hogy mennyivel tartasz a munkatársaid előtt, vesd össze a te fizetésemelésed mértékét az övékkel - persze ehhez tudnod kell annak mértékét.

Ha úgy érzed, hogy a megfelelő úton vagy, akkor csak tartsd fenn a formád, ha pedig esetleg azt érzed, hogy nem elégedettek veled, akkor beszéld meg a főnököd, hogy mit kéne tenned annak érdekében, hogy később előléptessenek.

Kérj tanácsot e-mailben

A szakértő azt javasolja, hogy amennyiben elégedett visszajelzést kapsz egy ügyféltől, vagy egy munkatárstól valamilyen teljesítmény, segítség után, ne félj az illetőtől e-mailes ajánlást kérni, úgy, hogy a főnöködet is becsatolja a levelezésbe. Sőt, érdemes lehet ezeket az e-maileket magaddal vinni a teljesítményértékelő mítingekre is.

Kérd, hogy adják írásba minden ideiglenes vezetői megbízásod

Ha esetleg a főnököd azzal bízz meg, hogy vezess egy projektet, vagy töltsd be ideiglenes a vezetői szerepet valamely feladat kapcsán, akkor kérd meg őt, hogy adja írásba ezt, ezzel formalizálva a megbízást, és mások számára is kijelölve a konkrét teendőket. Ezzel segítheted, hogy ne legyen félreértés közted és a munkatársaid között. Érdemes lehet inkább az emberek, semmint a tevékenység menedzselésére fókuszálnod.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyeztess gyakran a főnököddel

Ha olyan főnököd van, aki gyakran ad neked visszajelzéseket, akkor szerencsés vagy. Ebben az esetben te már a teljesítményértékelő beszélgetés előtt tudni fogod, hogy mennyire elégedettek veled. Ha esetleg negatív visszajelzéseket kapsz, akkor időt nyersz, hogy megoldd a problémát, mielőtt a hivatalos kiértékelésre sor kerül.

Ha esetleg olyan főnököd van, aki nem szeret visszajelzéseket adni, akkor kezdeményezz vele beszélgetéseket, hogy megtudd, mit is gondol a teljesítményedről. Amikor épp ráérsz, és ő sem szakad meg a munkától, kérd meg, hogy két három percben értékelje, mennyire elégedett a teljesítményeddel. De vigyázz, azért ne túl gyakran használd ezt a módszert, mert akkor a főnököd azt gondolhatja, hogy esetleg paranoiás vagy.

Fogadd megfelelően a visszajelzéseket, akkor is, ha negatívak

Általában ha visszajelzést kérsz a főnöködtől, meg is kapod azt. Ez azt jelenti, hogy nem minden esetben fogsz örülni annak, amit hallasz. Könnyen lehet, hogy amit te sikerként értékelsz, attól még a főnököd nem épp pozitívan értékeli. Azok, akik gyors kitüntetést kaptak, jellemzően hajlamosak a pozitív és a negatív kritikákat egyaránt pozitívan fogadni. Köszönd meg a visszajelzést, akkor is, ha nem tetszik, amit mond, és vállald, hogy az adott területen fejlődni fogsz. Ezután célszerű lehet egy akciótervet lefektetni, amit majd követni fogsz, hogy javíts a dolgon.

Ne feledd el: azért vagy ott, hogy problémákat oldj meg, nem azért, hogy okozd őket

Próbálj meg laza és flexibilis lenni. Próbáld meg a legjobb feladatokat megkapni, de ne feledd el, hogy másik is a legjobb feladatokra vágynak. Szóval kezeld a helyén, ha esetleg egy számodra nem a legjobb feladatot osztják ki rád, és próbáld meg a lehető legjobban elvégezni azt. Ha esetleg épp azon kapod magad, hogy rengeteg a szabadidőt, jelentkezz némi extra munkáért, és azt is a legjobb szakértelmed szerint végezd el. Bizonyítsd be, hogy alkalmas vagy az előléptetésre, ahelyett, hogy a körülötted levőket faggatod, hogy miképp léphetsz előre.

Dolgozz keményen

Na igen, az sem árt, ha mindent beleadsz a munkába. Megeshet, hogy kiegészítő képzéseket kell részt venned, hogy haladni tudj a technológiai fejlődéssel. Légy az, aki együtt fejlődik a szervezettel, és ne próbálj meg kitérni előle. Fektess minél több energiát a tanulásba, hogy jobban megismerd a szakterületed, az ügyfeleket és a vállalatot, hogy hamarabb elérd a vágyott előléptetést.

Légy jóban a főnökkel és a többiekkel

Természetesen az előléptetéshez nem csak az kell, hogy megfelelő képességekkel rendelkezz, de az sem árt, hogy jóban légy a feletteseddel. Ezen kívül célszerű, hogy a többi kollága is kedveljen, hiszen mindenki szívesebben dolgozik együtt veled ebben az esetben. Légy kedves azokkal is, akiket esetleg nem kedvelsz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?