Nem lehetetlen az álomfizetés: így harcolhatod ki a főnöködnél

Nem lehetetlen az álomfizetés: így harcolhatod ki a főnöködnél

2019. december 6. 16:30

Az ünnepek mellett a bértárgyalások időszaka is elérkezett: ilyenkor érdemes leülni a vezetőséggel megbeszélni a továbbiakat, és esetleg némi emelést is kérni. Egyeseknek ez könnyen megy, de másoknak rengeteg stresszel, kellemetlenséggel jár leülni, és több pénzt kérni a főnöktől. Az alábbi cikkben szakértők tanácsait szedtük össze, hogy minél sikeresebben letudd a bértárgyalást - illetve arra is van ötlet, mit kell tenned, ha esetleg elutasítanak.

Közeleg az év vége, ami a céges karácsonyi bulik és köszöntések mellett a bértárgyalások időszaka is - ilyenkor szokás leülni a főnökséggel, és megbeszélni a merre továbbot. Ez egyeseknek egyszerűen megy, ám vannak olyanok, akiknek hatalmas stresszt és kellemetlenséget jelent fizetésemelést kérni a felettesétől. Pedig ha úgy érzed, nem fizetnek meg eléggé, akkor bizonyos részben rajtad is múlik, hogy mit tudsz kiharcolni magadnak, elő tudsz-e rukkolni olyan meggyőző érvvel, amelynek hatására elérheted, amit akarsz - ez után hosszasan kell kutakodni, tapogatózni, de végső soron célravezető lehet.

Fontos az időzítés

Mielőtt kezdeményeznél egy bértárgyalást a munkahelyeden, állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy megfelelő-e az időzítés: ha mondjuk a cég éppen nincs a legjobb anyagi helyzetben, vagy esetleg átszervezés van folyamatban, akkor bizony nem sok esélyed van a béremelésre - jelentették ki a CNN-nek nyilatkozó szakemberek, akik szerint érdemes ilyenkor inkább kivárni.

Olivia Jaras, a Salarycoaching.com alapítója arról beszélt, hogy érdemes kivárni, ameddig egy kicsit rendeződnek a dolgok: az új fejlemények pedig meghatározhatják a te bértárgyalásod menetét is, akár a kedvezőbb irányba.

Készülj fel

Rengeteg tényezőn múlik, hogy kapsz-e emelést, némi utánajárással sokat tudsz javítani az esélyeiden: például nézz utána, hogy mások hasonló munkakörben mennyi fizetést kapnak - és ez hogyan aránylik a te béredhez. Ha pedig több régóta vagy a szakmában, az is sokat nyom a latba, úgyhogy a szakértők azt tanácsolják, hogy az elbeszélgetés előtt érdemes egy kicsit összegezned magadban a karrieredet, és felvázolod a beszélgetésen az utat, amit eddig bejártál. Főképen, ha a rád rótt felelősség is megnőtt, amióta a vállalatnál vagy, de a béred nem ezzel arányosan változott.

Ha mindezzel megvagy, akkor sem ért véget a felkészülés a nagy beszélgetésre! Az érem másik oldalát is meg kell vizsgálni: milyen okból mondhatnak nemet a kérésre: a HR-szakemberek szerint érdemes legalább öt okot összeszedni, amikre hivatkozva visszautasíthatnak, és készülni az ezekre adott válaszokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy a bértárgyaláson mindig ésszerűen érvelj, és kerüld a személyeskedést: nem jó ötlet például azzal kezdeni, hogy azért járna neked a magasabb fizetés, mert megtudtat, hogy valamelyik másik kollégád többet keres nálad. A hozzáértők szerint a gyerekeket sem jó ötlet belekeverni az ilyen beszélgetésekbe - és úgy általában semmit, aminek nincs köze a saját munkahelyi teljesítményedhez.

Ne csüggedj, ha nemleges a válasz

Megvan az esély rá, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem kapod meg a várt béremelést, ám ekkor sem kell letörni! Hiszen akár még előnyt is tudsz kovácsolni a helyzetből a jövőben, legalábbis a szakemberek szerint az elutasítással egy újabb "ütőkártyára" teszel szert, hiszen legközelebb elmondhatod még azt is, hogy a legutóbbi bértárgyaláson nem kapták emelést.

Úgyhogy semmi esetre sem szabad rossz szájízzel elhagyni a tárgyalót, még akkor sem, ha nem értél célt! Ha látja a vezetőség, hogy ugyanolyan lelkesen dolgozol tovább, mint addig. Sőt, egy bértárgyalás lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapj a munkáltatótól, és elgondolkodhass a jövődön, illetve azon, hogy mely területeken kellhet még fejlődnöd.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?