Nem lehetetlen az álomfizetés: így harcolhatod ki a főnöködnél

Nem lehetetlen az álomfizetés: így harcolhatod ki a főnöködnél

2019. december 6. 16:30

Az ünnepek mellett a bértárgyalások időszaka is elérkezett: ilyenkor érdemes leülni a vezetőséggel megbeszélni a továbbiakat, és esetleg némi emelést is kérni. Egyeseknek ez könnyen megy, de másoknak rengeteg stresszel, kellemetlenséggel jár leülni, és több pénzt kérni a főnöktől. Az alábbi cikkben szakértők tanácsait szedtük össze, hogy minél sikeresebben letudd a bértárgyalást - illetve arra is van ötlet, mit kell tenned, ha esetleg elutasítanak.

Közeleg az év vége, ami a céges karácsonyi bulik és köszöntések mellett a bértárgyalások időszaka is - ilyenkor szokás leülni a főnökséggel, és megbeszélni a merre továbbot. Ez egyeseknek egyszerűen megy, ám vannak olyanok, akiknek hatalmas stresszt és kellemetlenséget jelent fizetésemelést kérni a felettesétől. Pedig ha úgy érzed, nem fizetnek meg eléggé, akkor bizonyos részben rajtad is múlik, hogy mit tudsz kiharcolni magadnak, elő tudsz-e rukkolni olyan meggyőző érvvel, amelynek hatására elérheted, amit akarsz - ez után hosszasan kell kutakodni, tapogatózni, de végső soron célravezető lehet.

Fontos az időzítés

Mielőtt kezdeményeznél egy bértárgyalást a munkahelyeden, állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy megfelelő-e az időzítés: ha mondjuk a cég éppen nincs a legjobb anyagi helyzetben, vagy esetleg átszervezés van folyamatban, akkor bizony nem sok esélyed van a béremelésre - jelentették ki a CNN-nek nyilatkozó szakemberek, akik szerint érdemes ilyenkor inkább kivárni.

Olivia Jaras, a Salarycoaching.com alapítója arról beszélt, hogy érdemes kivárni, ameddig egy kicsit rendeződnek a dolgok: az új fejlemények pedig meghatározhatják a te bértárgyalásod menetét is, akár a kedvezőbb irányba.

Készülj fel

Rengeteg tényezőn múlik, hogy kapsz-e emelést, némi utánajárással sokat tudsz javítani az esélyeiden: például nézz utána, hogy mások hasonló munkakörben mennyi fizetést kapnak - és ez hogyan aránylik a te béredhez. Ha pedig több régóta vagy a szakmában, az is sokat nyom a latba, úgyhogy a szakértők azt tanácsolják, hogy az elbeszélgetés előtt érdemes egy kicsit összegezned magadban a karrieredet, és felvázolod a beszélgetésen az utat, amit eddig bejártál. Főképen, ha a rád rótt felelősség is megnőtt, amióta a vállalatnál vagy, de a béred nem ezzel arányosan változott.

Ha mindezzel megvagy, akkor sem ért véget a felkészülés a nagy beszélgetésre! Az érem másik oldalát is meg kell vizsgálni: milyen okból mondhatnak nemet a kérésre: a HR-szakemberek szerint érdemes legalább öt okot összeszedni, amikre hivatkozva visszautasíthatnak, és készülni az ezekre adott válaszokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy a bértárgyaláson mindig ésszerűen érvelj, és kerüld a személyeskedést: nem jó ötlet például azzal kezdeni, hogy azért járna neked a magasabb fizetés, mert megtudtat, hogy valamelyik másik kollégád többet keres nálad. A hozzáértők szerint a gyerekeket sem jó ötlet belekeverni az ilyen beszélgetésekbe - és úgy általában semmit, aminek nincs köze a saját munkahelyi teljesítményedhez.

Ne csüggedj, ha nemleges a válasz

Megvan az esély rá, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem kapod meg a várt béremelést, ám ekkor sem kell letörni! Hiszen akár még előnyt is tudsz kovácsolni a helyzetből a jövőben, legalábbis a szakemberek szerint az elutasítással egy újabb "ütőkártyára" teszel szert, hiszen legközelebb elmondhatod még azt is, hogy a legutóbbi bértárgyaláson nem kapták emelést.

Úgyhogy semmi esetre sem szabad rossz szájízzel elhagyni a tárgyalót, még akkor sem, ha nem értél célt! Ha látja a vezetőség, hogy ugyanolyan lelkesen dolgozol tovább, mint addig. Sőt, egy bértárgyalás lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapj a munkáltatótól, és elgondolkodhass a jövődön, illetve azon, hogy mely területeken kellhet még fejlődnöd.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08