Ezt senki nem teszi zsebre: így nyomorog a magyar középosztály

2019. április 17. 14:04

Az OECD-térség közepes jövedelmű háztartásainak közel felének komoly anyagi nehézségei vannak hónap végére. Magyarországon azonban ennél jóval brutálisabb a helyzet, az OECD felmérése szerint a hazai középosztály 78,5 százaléka vallja azt, hogy küzdenie kell azért, hogy valahogy pluszba jöjjön ki hó végére. A környező országok közül Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában is jobb a helyzet. Utóbbival összehasonlítva ráadásul bődületes a különbség is, nyugati szomszédunknál ugyanis harmadannyi középosztálybeli szenved az anyagiakkal, mint nálunk. 

Az OECD-térség közepes jövedelmű háztartásainak közel felének komoly nehézséget okoz, hogy fedezni tudja háztartási kiadásait egy adott hónapban (2017) - derül ki az OECD jelentéséből. Európában leginkább a görög középosztály az, amelyik a legjobban szenved az anyagiakkal, a déli országban ugyanis a válaszadók 94,7 százaléka válaszolta azt, hogy nehézséget okoz számára, hogy pozitívba jöjjön ki a hónap végére.

Sajnos Magyarországon is bődületesen rossz a helyzet, az éllovas Görögországot ugyanis három posztkommunista ország követi, Litvánia és Lettország mellett hazánk. Nálunk a megkérdezett középosztálybeliek 78,5 százaléka mondta azt, hogy kiadásainak fedezése komoly gondot okoz, alig tudnak kijönni hónap végére. 

A környező országok közül Szlovákia, Szlovénia és Ausztria is előttünk jár. Sorrendben az ottani középosztálybeliek 62,5; 53,6; 27,8 százaléka mondta azt, hogy küzd a háztartásában szükséges kiadások fedezetének előteremtésével egy adott hónapban. Ebből a társaságból nyugati szomszédunk, Ausztria emelkedik ki a leginkább, ha összehasonlítjuk, ott majd harmad annyi középosztálybelinek kell küzdeni a szükséges havi kiadásokkal, mint Magyarországon.

Az európai, OECD-térség élén egyébként Norvégia áll, ott a válaszadók mindössze 7,4 százalékának okoznak gondot a havi kiadások. A norvégokat második helyen Svédország, harmadikon pedig Hollandia követik, sorrendben a válaszadók 9,9, illetve 17,2 százalékának vannak anyagi jellegű gondjai a hónap végére.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem