17 °C Budapest
Óriási az egyenlőtlenség: nagyon kevés magyar kezében van az ország vagyona

Óriási az egyenlőtlenség: nagyon kevés magyar kezében van az ország vagyona

2019. április 4. 16:33

Az OECD frissen kiadott jelentése szerint Magyarországon a leggazdagabb 10 százaléknyi háztartása birtokolja az összes vagyon 48 százalékát. Miközben a leggazdagabbak jövedelme csak az összes bevétel 22 százalékát fölözi. Ezzel az eredménnyel az OECD 27-ek átlaga alatt vagyunk, de például a vagyoni szempontból legegyenlőbb Szlovákiától fényévekre vagyunk mi is.

Az OECD országokban a vagyoni egyenlőtlenség több mint kétszerese a jövedelmi egyenlőtlenségek szintjének - mutatott rá márciusi végi kiadványában az OECD. Az adatok alapján mindez azt jelenti, hogy a leggazdagabb háztartások 10 százaléka rendelkezik az összes nettó vagyon 52 százalékával, szemben azzal, hogy a leggazdagabb 10 százalékban lévők csupán az összes bevétel 24 százalékát fölözik le. 

A helyzet egyébként az USA-ban, Hollandiában és Dániában a legdurvább, ezekben az országokban ugyanis a leggazdagabb háztartások 10 százaléka rendelkezik az összes nettó vagyon - sorrendben - 79, 68 és 64 százalékával. Miközben az összes bevételből mindössze 29, 23 és 22 százalékot szakítanak ki. 

Ahogy az a grafikonokon is látszik, Magyarországon nem annyira drasztikus a helyzet, mint az élbolyban, sőt az OECD 27 átlagától is elmaradunk, ennek ellenére hazánkban is elég deformált a helyzet. A leggazdagabb 10 százaléknyi háztartása birtokolja ugyanis az összes vagyon majdnem felét, 48 százalékát. Miközben a leggazdagabbak jövedelme csak az összes bevétel 22 százalékát fölözi. 

Ezekkel az arányokkal Szlovéniához és Luxemburghoz hasonlítunk leginkább, de Ausztráliában és Spanyolországban is hasonló a megoszlás. Ezzel szemben érdemes megnézni a lista végét is, amit toronymagasan vezet északi szomszédunk, Szlovákia.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ott ugyanis a leggazdagabbak csak az összes vagyon 34 százalékát birtokolja, ezzel Szlovákia az egyetlen ország, ami 40 százalék alatt tudott maradni ebben a tekintetben. Ehhez hozzájön még az is, hogy a bevételeknek is csupán a 20 százalékát tudhatja magáénak a leggazdagabb 10 százalék, ez szintén a legalacsonyabb arány az OECD 27-ek közül. Szlovákiához egyébként Japán és Lengyelország áll a legközelebb.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?