Magyarok, akik tarolnak a munkaerőpiacon: ezért nincs félnivalójuk

Magyarok, akik tarolnak a munkaerőpiacon: ezért nincs félnivalójuk

2019. február 7. 17:29

A diploma jó befektetés, az egyetemet végzettek fizetése rendszerint magasabb, mint az alacsonyabban képzetteké. A munkanélküliség is kevésbé sújtja a felsőfokú végzettségűeket, a foglalkoztatottság a diplomások körében például közel 85 százalék. De hol is vagyunk ezzel a nemzetközi mezőnyben, és mennyit ér a diploma a régiós országokban?

Magyarországon nagy probléma a munkaerőhiány, ez pedig nem csak a képzett munkavállalókat érinti, de egyes szektorokban már a végzettség és képesítés nélküliekért is két kézzel kapkodnak a munkaadók. Az egyetemi képzés azonban jellemzően megtérül, főleg ezeken a szakokon. Az Eurostat adatsora is megerősíti ezt, mely szerint Magyarországon, a 20-34 éves korosztályban 85 százalékos a foglalkoztatottság az egyetemet végzettek körében.

Ezzel pedig bőven az EU-s átlag fölött vagyunk, ami 80,2 százalék, és a magas munkanélküliséggel sújtott déli államok húzzák azt le. Olaszországban például csak 55 százalék az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatottsági rátája, de Görögországban minden második diplomás fiatal munkanélküli. A legjobb számot a németek hozzák: náluk 10-ből 9 fiatal diplomás dolgozik. De jól teljesítettek a hollandok és a csehek is.

Ha megnézzük a régiót, és azon belül azt, hogy miképp alakult 11 éves távlatban a mutató, akkor kijelenthető, az elmúlt 10 évben rendre Ausztria végzett az élen, 2017-ben a csehek azonban megelőzték őket. A mi helyezésünk is előkelő, a harmadik helyen vagyunk - tavalyról idénre azonban nem történt növekedés.

De visszaesés sem, nem úgy a horvátoknál, akik 2006-ban még a lengyelekkel azonos szinten voltak, 2013-ra azonban kb. 55 százalékos szintre süllyedt a foglalkoztatottság a fiatal korosztályban. Ma is a horvátok állnak a legrosszabbul, a fiatal diplomások foglalkoztatottsági aránya 66 százalékos, őket követik a Románok, majd őket megelőzve jönnek a szlovákok és lengyelek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adatsorról meg kell jegyezni, hogy az csupán a fiatal diplomások foglalkoztatottsági rátáját mutatja meg, nem pedig azt, hogy a diplomás fiatalok felsőfokú végzettséget igénylő pozícióban dolgoznak-e, vagy saját szakterületükön. Nem mondd el semmit az adatsor a fizetésekről sem, így aztán teljes képet nem alkothatunk a fiatal diplomások munkaerő-piaci helyzetéről.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?