15 °C Budapest
A legrosszabb brexitre készül az EU: vésztervvel mentenék a kinti magyar diákokat

A legrosszabb brexitre készül az EU: vésztervvel mentenék a kinti magyar diákokat

2019. február 5. 16:30

A legrosszabbra számítva vészhelyzeti Erasmus-javaslatot nyújt be a törvényhozásnak az Európai Bizottság. A cél az, hogy az érintettek egy esetleges megegyezés nélküli brexit után is Nagy-Britanniában maradhassanak. Illetve rendeznék a brit résztvevők helyzetét is.

Egy vészhelyzeti Erasmus-javaslatot nyújtott be az Európai Bizottság a törvényhozóknak arra az esetre, ha Nagy-Britannia egyezség nélkül zuhanna ki az EU-ból. Ez arról szól, hogy mindenki, aki a kilépés előtt elkezdte a programját Nagy-Britanniában, az be is fejezheti, azokkal a feltételekkel, amelyekre szerződött. Ugyanez vonatkozna a többi országban ilyen formában tanuló és dolgozó britekre is - írta az Index.

Jelenleg nagyjából 14 ezren vannak az Egyesült Királyságban a program keretein belül, és nagyjából hétezer brit tölti most a tanulmányi félévét, gyakornokságát, szakképzését valamelyik másik Erasmus-országban. Sophia Eriksson Waterschoot, a bizottság Erasmus+-ért felelős igazgatója kijelentette: tudják, hogy milyen durván érintené a rendezetlen kilépés a programban résztvevőket, ezért adták be ezt a javaslatot, amely megvéd mindenkit, akit külföldön érne a brit kilépés. Kiemelte, hogy a javaslat az Erasmus+ összes mobilitási programjára vonatkozna, tehát nemcsak az egyetemi-főiskolai hallgatókat védené, hanem például a gyakornokokat, önkénteseket, szakmai látogatást töltőket, ifjúságsegítőket is.

Hozzátette, ha életbe kell léptetni az intézkedéseket, akkor az intézményeken keresztül fogják értesíteni az érintetteket. A javaslatot villámgyorsan kell elfogadnia az európai törvényhozásnak, hiszen közeleg a kilépés jelen állás szerinti dátuma, március 29-e.

Ha sikerül megegyezni, akkor nem kell az intézkedés

Amennyiben mégis sikerül a briteknek megegyezéssel kilépni az EU-ból, akkor egy 21 hónapos átmeneti időszak kezdődik, minden marad ezalatt a "régiben". Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az átmeneti időszak után is lehet-e majd menni Nagy-Britanniába a programmal. Ennek elvi akadálya nincs, hiszen Norvégia, Izland, Macedónia, Szerbia, Törökország és Liechtenstein is tagjai az Erasmus+-nak, holott egyik sem EU-s ország. A részletekről Londonnak kell megállaponia Brüsszellel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25