7 °C Budapest

Változás jön a SZÉP kártyánál: mutatjuk, hogy mi a teendő

Pénzcentrum
2018. december 21. 10:45

Az idei év egyik legnagyobb híre, hogy 2019-től jelentősen átalakul a cafeteria rendszer Magyarországon: a legtöbb cafeteria elem úgy fog adózni, mint a munkabér. Gyakorlatilag egyedül a Széchenyi Pihenő Kártya, ismertebb nevén a SZÉP-kártya marad a kedvező adózási kategóriában. Ahhoz, hogy a juttatást a jövőben is igénybe tudják venni a munkavállalók, nekik és a munkaadónak is tenniük kell. Mutatjuk, mit kell elintézni és tippeket adunk, mire érdemes idén télen felhasználni a SZÉP-kártyán található összeget.

Idén júliusban robbant a hír, hogy megváltozik a cafeteria-rendszer Magyarországon: 2019-től a SZÉP- kártya kivételével a legtöbb cafeteria elem bérként adózik. A változás egyik legfontosabb eredménye, hogy a jövőben a SZÉP kártyákat kibocsátó vállalatok közvetlenül a kártyabirtokosokkal állnak majd szerződésben, nem a munkaadó cégekkel, mint eddig.

Ezért idén ősszel az OTP Pénztárszolgáltató valamennyi SZÉP-kártya birtokosnak elküldte a szerződését elektronikus vagy postai úton.

A dokumentumot azért érdemes átvenni, mert 2019. január 5. után a munkáltatók csak azoknak a dolgozóiknak tudnak SZÉP-kártya-juttatást utalni, akik átvették a szerződésüket.

Az OTP Pénztárszolgáltató a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a SZÉP-kártya-szerződéseket tértivevényes levélben postázták, de azon ügyfelek számára, akik korábban az OTP Portálokon, vagy egyéb csatornákon regisztráltak, e-mailben érkezett a szerződéses ajánlat.

Aki már megkapta a postai tértivevényes levélben küldött szerződését, vagy megnyitotta az e-mailben kapott linken lévő OTP SZÉP kártya szerződését, nincs további teendője, mert a szerződése 2019. január 6-án hatályba lép.

Aki még nem kapta meg az OTP SZÉP kártya szerződését postai vagy elektronikus úton, akkor az OTP Portálok felületen a belépést vagy a regisztrációt követően megtekintheti azt. A szerződést nem kell kinyomtatnia, aláírnia vagy beküldenie, mivel az a megtekintéstől számított 15 nap elteltével automatikusan elfogadottnak minősül. OTP csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy a kártyabirtokosok átvehessék a szerződéseiket, ezért december elejétől új csatornát nyitott. Azok a kártyabirtokosok, akik eddig nem kapták meg a szerződésüket, bármelyik OTP Bank fiókban átvehetik azt.

Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank cafeteria üzletág vezetője lapunknak elmondta:

A 2019. január 5. előtt töltött egyenlegek továbbra is felhasználhatók maradnak a korábbi szabályok szerint, de új feltöltést már csak a szerződéssel rendelkező ügyfelek kaphatnak a SZÉP-kártyáikra a jövő év elejétől.


Fontos tudni azt is, hogy a 2019-es változások nem érintik az elfogadóhelyeket, a fizetési folyamatokat és a felhasználási lehetőségeket, tehát a kártyabirtokosok a meglévő kártyáikkal a megszokott módon fizethetnek a több tízezer elfogadóhelyen" - tette hozzá az üzletágvezető.

A kártyára érkező juttatás a legfrissebb SZÉP-kártyát érintő rendeletmódosítás után már nem évül el: ez nagyon jó hír a munkavállalóknak, és azt jelenti, hogy az utalás évét követő második naptári év május 31-ig fel nem használt összegek mostantól nem vesznek el, de havidíjat von le utánuk a kibocsátó, ami a megmaradt összeg 3 százaléka.

Ennyit a jogszabályváltozásról, most nézzük, hogy hogyan dobhatjuk fel az előttünk álló téli hónapokat néhány jó programmal a SZÉP-kártya segítségével.

Hétvégi kiruccanás a családdal, barátokkal

Se szeri, se száma a téli szállás és wellness ajánlatoknak, így egészen biztosan találhatsz kedvedre való ajánlatot, ha idén még utazást tervezel. Sőt, ha a munkahelyeden engedélyezik, hogy átvidd a szabadságod a jövő évre, akár hétköznapra is szervezheted a wellness-szel egybekötött pihenésed, ezzel pedig sok pénzt spórolhatsz. Ráadásul sok hely kedvezményes ajánlatokkal várja a SZÉP-kártyával fizető vendégeket, ezért érdemes rászánni az időt és végignézni az elfogadóhelyek listáját: találtunk olyan helyet, ahol akár 25 százalékkal kell kevesebbet fizetni SZÉP-kártyásként.

Viszont arra figyelni kell, hogy ugyan fizetheted a belföldi utazás teljes összegét, vagy annak csak egy részét a kártyával, de az IFA, vagyis az idegenforgalmi adó nem fizethető SZÉP kártyával!

Ebéd vagy vacsora egy népszerű helyen

A szálláshelyekhez hasonlóan sok olyan étterem van országszerte, ahol a SZÉP-kártyával fizetőket különböző kedvezményekkel várják. Sőt, most, hogy közeleg a karácsony, és rengeteg a teendő, érdemes akár a SZÉP-kártyával rendezni a karácsonyi ebédet is, több étterem is várja akár szenteste a vendégeket különleges menüvel.

Örülhetnek a téli sportok szerelmesei

Sok helyen, például a Mátraszentistván Síparkban SZÉP-kártyával is lehet fizetni a napi jegyekért/bérletekért, a kölcsönzésért, sőt, akár még a hüttében is rendezhetjük a számlát a kártyával. Az eplényi Síarénában szintén SZÉP kártyával lehet fizetni a síbérletekért, sőt, a síoktatásért is, valamint a pálya éttermének szolgáltatásaiért is.

A hazai jégpályák többsége is elfogad SZÉP- kártyát, így a korcsolyázók is széles kínálattal találkozhatnak.

Szépülj meg a SZÉP-kártyával

Országszerte rengeteg szépségszalonban fogadják el a SZÉP kártyát, így a karácsonyi időszakban például befizethetünk egy frissítő masszázsra is.

Edzés, tánc és jóga

Szilveszterkor sokan fogadalmat tesznek: január 1-től egészségesebben élnek, edzeni kezdenek. Ha te is szívesen sportolnál, érdemes szétnézned, sok edzőteremben, jóga- és táncstúdióban is elfogadják ugyanis a SZÉP-kártyát.

Köhögés, asztma, allergia gyötör? Irány a sóbarlang

Országszerte több sóbarlangban fizethetünk SZÉP kártyával, ezért ha asztmás vagy, csak megfázás, köhögés esetén érdemes elmenni egy sóbarlangba. Annak sós levegője ugyanis segít a köhögés csillapításában és jótékony hatással van számos légúti és más egészségügyi problémára.

Hétvégi program: kalandpark vagy szabadulószoba

Ha kimozdulnánk a barátokkal vagy a családdal, jó program lehet egy kalandpark, de akár egy szabadulós játék is. Akár karácsonyi ajándéknak is kiváló egy szabadulós ajándékutalvány, amit fizethetünk SZÉP-kártyával is.

Irány a színház vagy koncert

Akár saját magunknak, akár valamelyik szerettünket lepnénk meg valamilyen koncert-vagy színházjeggyel, azt is rendezhetjük a kártyával. Sőt, már a jövő évi fesztiválokra is beszerezhető a jegy, vagy bérlet, legyen szó akár a Szigetről, a VOLT-ról, a Fezenről, vagy például a Művészetek Völgyéről. Sőt, egy fesztivál vagy színházjegy karácsonyi ajándékként is sikert arathat.

Bowling vagy tenisz a családdal

Több bowling és teniszpályán is elfogadják a SZÉP-kártyát, ezért egy hideg őszi vagy téli napon, amikor kint zuhog az eső vagy havazik, jó program lehet lazítani kicsit a teremben.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem