Magyar szakácsokat keresnek: nettó 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

Magyar szakácsokat keresnek: nettó 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

2018. december 19. 14:15

Az egyik álláshirdető portálon botlottunk bele két álláshirdetésbe: szakácsokat keresnek Ausztriába, illetve Németországba. Szétnéztünk a magyarországi álláshirdetések között is. Külföldön közel kétszer annyit lehet keresni, a végzettség sem feltétel, de 1-3 éves munkatapasztalat viszont elengedhetetlen.

A vendéglátóipart kiemelten sújtja a munkaerőhiány, gyakran találkozhatunk éttermek ajtajára kifüggesztett hirdetésekkel, amelyekben szakácsokat, pincéreket keresnek. Nem egyszerű a vendéglátóegységek, éttermek helyzete, ugyanis a környékbeli országokban is két kézzel kapkodnak a szektor munkavállalói iránt.

December 19-én 130 darab olyan álláshirdetést találtunk az egyik portálon, amelyben szakácsokat keresnek Magyarországon. Ugyanakkor a magyar álláshirdetési portálon külföldre is keresnek embereket ugyanebbe a munkakörbe.

Óriási a különbség a fizetéseket tekintve

Magyarországon belül is hatalmas különbségek vannak a szakácsok fizetése között. Budapesten, a 8. kerületben található japán ételeket kínáló étterembe nettó 160 ezer forintért keresnek embert, igaz, részmunkaidős munkáról van szó. A 13. kerületi, Árpád híd pesti hídfőjénél található irodaházi étterembe nettó 200 ezret fizetnének a leendő szakácsnak, akinek reggel 6-tól délután 3-ig tart a munkaideje.

Az egyik fővárosi, 3. kerületi étterem nettó 250 ezer forintot fizetne a leendő munkavállalónak, ehhez jön még az éves bónusz, és szakmai képzéseket is biztosítanak. Egy 7. kerületben most nyíló éttermben a kezdő fizetésnél nettó 300 ezer forintot tüntettek fel. Itt elvárás az 1-3 éves munkatapasztalat.

Egy szintén budapesti, az 5. kerületben található olasz étteremben nettó 360 ezer forint a havi bér, és vidéki jelentkezőket is várnak, számukra akár lakhatást is biztosítanak. A hirdetés szövege szerint tapasztalat és nyelvtudás sem szükséges a munka betöltéséhez.

Debrecenben az egyik hipermarketben lévő étkezdébe keresnek szakácsot, nettó 210 ezres fizetést kínálnak, nyelvtudás nem kell, de az 1-3 év munkatapasztalat elengedhetetlen. Szintén Debrecenben találtunk olyan éttermet is, amelyik nettó 300 ezret fizet havonta úgy, hogy mindössze 15 munkanapot várnak az új kollégától.

Móron nettó 180 ezres fizetést kínálnak, hétköznapi munkaidőre keresnek szakácsot, azonban itt a végzettség és a tapasztalat is elvárás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Külföldön a fenti fizetések többszörösét lehet megkeresni. Ausztrián belül Tirolba és Salzburgba, Németországon belül pedig Konstanzba és Münchenbe keresnek szakácsokat alapfokú vagy társalgási szintű német nyelvtudással és 1-3 éves releváns szakmai tapasztalattal, 1700-2200 eurós havi nettó fizetésért.

Vagyis legrosszabb esetben havonta nettó 549 ezret fizetnek, a legjobb esetben pedig 710 ezer forintnak megfelelő összeget lehet keresni.

A cég a szállást és étkezést biztosítja, így a leendő dolgozónak ezekre sem kell költenie.

Egy másik hirdetésben Ausztrián belül Bad Kleinkirchheimbe keresnek szakácsot, nettó 1720 eurós fizetésért, vagyis 555 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnének. Ebből viszont lejön még 400 euró, ez a szállás és az étkezés költsége, így összesen havi nettó 426 ezer forint marad a munkavállaló zsebében. Azt is elárulják, hogy napi 9 órában, heti hat napon kell dolgozni, a nyelvtudás nem feltétel, de a szakmai tapasztalat fontos.

Ausztriában ráadásul a leendő munkavállaló számolhat a 13. és 14. havi fizetéssel is - már ha az illető legalább fél évig dolgozott az adott munkahelyen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?