Kirúgásáról vallott Jakupcsek: tisztességtelen módszert emleget

Kirúgásáról vallott Jakupcsek: tisztességtelen módszert emleget

2018. augusztus 26. 14:30

Hálás a köztévének a 2015-ös kirúgásáért a tévés műsorvezető, aki most az ATV-n kap újabb lehetőséget. Azt mondja, bátorságot, önállóságot kapott, amikor elváltak útjaik az MTVA-val. A módszert mindenesetre továbbra is tisztességtelennek tartja. Azt is mutatjuk, hogy honnan tudod, ha már nagyon rezeg a léc a munkahelyeden.

Nagy bátorságot kaptam 2015. december 21-én. Bátorságot és önállóságot adtak a kirúgásommal [a köztévétől - a szerk]. Hálás vagyok, mert kimozdítottak a komfortzónámból, felnyitották a szememet, ám azért nem, ahogyan tették. Az tisztességtelen volt

- árulta el a Blikk Vasárnapnak Jakupcsek Gabriella, aki hamarosan visszatér a képernyőre, az ATV-n kap egy talkshow-t.

Lehet-e előre látni, hogy nagyon rezeg a léc?

Korábbi cikkünkben a Times és a Forbes magazinok írásai alapján sorra vettük azt a nyolc jelet, amelyekből arra lehet következtetni, hogy hamarosan kirúgnak. Mutatjuk őket:

1. A korábbi stratégiai konfliktusok eltűnnek

Főleg a tudásalapú munkát végzők (mint amilyen a mérnököké, ügyvédeké, orvosoké, tanároké) hajlamosak érzelmileg és filozófiailag elköteleződni a munkájuk iránt. Éppen ezért a stratégiai, szakmai nézeteltérések igen keménnyé és személyessé is válhatnak néha. Ha valakivel szakmai vitád volt, de egyszer csak az egész elfelejtődik anélkül, hogy megbeszéltétek volna a problémákat, lehet, hogy már döntés született a távozásodról.

Ugyanígy gyanús lehet, ha a kisebb hibákkal már nem foglalkoznak. A vezetőség a kirúgásod előtt már úgy lehet vele, hogy akármit csinálsz, már úgysem számít. 

2. Hirtelen elkezdik "értékelni" a tudásodat

Kezdhetsz gyanakodni akkor is, ha kollégáid hirtelen rendkívül érdeklődőek lesznek a munkáddal kapcsolatosan. Például egy nap megkérdezik, hogy nem tanítanád-e meg az új munkatársnak, hogyan is készíted a hírleveleket? Még gyanúsabb lehet, ha olyasvalakit vettek fel, aki ugyanazokkal a kompetenciákkal rendelkezik, mint te, és ugyanazokat a feladatokat kell neki megmutatni és elmagyarázni, amikkel eddig foglalkoztál. A cégek általában költséghatékonyságra törekednek, ezért nem jellemző, hogy egy pozícióra feleslegesen két embert alkalmaznának.

3. Nem tudsz előre tervezni

Ha nem tudsz a főnököddel a cég céljairól vagy a te jövődről beszélgetni, az rossz jel lehet. Mindenki szeretne ugyanis előre tervezni, és tisztában lenni azzal, hogy a cég merre tart. Ha esetleg rákérdezel, és csak mellébeszélést kapsz a jövőddel kapcsolatosan. Se a középtávú, se a hosszabb távú tervekről nem kapsz tájékoztatást már.

4. Lehetetlen feladatokat kapsz

Egy korábbi HR-vezető könyvében írta le, hogy ha valakit nem szerettek volna tovább a cégnél látni, akkor a legrosszabb feladatokat adták neki tarthatatlan határidőkkel, amelyekbe csak belebukni lehet. Így néhány hónap múlva megvolt az indok is, amiért kirúghatták az illetőt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. Kevesebb felelősség és feladat

Ha már magasabb pozíciót töltesz be a cégnél, és hirtelen egy különleges projektre állítanak rá, miközben korábbi (felelősségteljes) feladataid közül többet elvesznek tőled, akkor is a kirúgásodon gondolkozhatnak. Esetleg arra kérnek meg, hogy azokat a feladatokat, amelyeken eddig dolgoztál, fejezd be és add át más munkatársadnak.

6. Nem illesz bele a céges kultúrába

Számos cégről közismert, hogy milyen céges kultúrával rendelkezik. Amikor azonban állásinterjúkra jársz, leginkább az lebeg a szemed előtt, hogy munkát szerezz végre. A felvételiztetők ugyan rákérdeznek, hogy a leendő munkavállaló személyisége beillik-e a munkahelyi környezetbe, a legtöbben ilyenkor az állás megszerzése érdekében akár árnyaltabb képet adnak a tulajdonságaikról. Munkába állás után kis idővel azonban rájönnek, hogy egyáltalán nem tudnak azonosulni a munkahelyi értékekkel, az új kollégákkal képtelenek kijönni, a céges bulikat pedig rendre kihagyják. 

7. Elkerülnek téged

Nemcsak a főnökeid, hanem akár a kollégáid is. Próbáltál már eltitkolni valaki elől valami nagyon fontosat, akit minden nap látsz? Nem könnyű feladat, főleg nem a megszokott viselkedést is fenntartani. Ha a főnökeid, munkatársaid már tudnak valamit, kényelmetlen lehet számukra veled kommunikálni. Próbálnak elkerülni, a következő céges buliba véletlenül nem hívnak meg, ahogy "figyelmetlenségből" egy fontos levelezőlistáról is lemaradsz.

8. Új vezetőség/felvásárlás/összeolvadások

Akár a céget vásárolják fel vagy olvasztják egybe egy másikkal, akár a vezetőséget cserélték le, ilyenkor szinte mindig nagy a bizonytalanság a vállalkozás jövőjével kapcsolatosan. Nem ritka ezekben az esetekben ugyanis, hogy az új főnökök teljes újítást terveznek a munkatársak között, és inkább olyanokkal töltenék fel akár az alacsonyabb pozíciókat, akiket ők ismernek korábbról.

Borítókép forrása: MTVA Fotó / Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55