36 °C Budapest
Megszólaltak a melósok: tényleg vagyonokat buksz, ha sokáig ugyanott dolgozol?

Megszólaltak a melósok: tényleg vagyonokat buksz, ha sokáig ugyanott dolgozol?

2018. március 26. 12:05

Változhat a munkavállalói lojalitás a jövőben. A fiatalok már most gyakrabban mérlegelik munkaerő-piaci lehetőségeiket, mint az idősebb generáció, de a változás irányába mutathat ezen felül az is, hogy azok a munkavállalók, akik több mint öt éve dolgoznak ugyanannál a munkáltatónál, kevésbé gondolják, hogy bármilyen pénzügyi vagy egyéb előnnyel járna a lojalitás, mint azok, akik frissen csatlakoztak egy vállalathoz. Mutatjuk, mit gondolnak a nemzetközi és a magyar munkavállalók a kérdésben.

Megéri-e sokáig ugyanannál a munkáltatónál dolgozni? Ez a kérdése sokak fejében motoszkál, erre kereste a választ 2018. január-februárban készült felmérésében A Paylab Compensation Monitor 57729 munkavállalónak tett fel kérdéseket a munkavállalói lojalitással kapcsolatban.

A válaszadók legnagyobb csoportja (39%) szerint 3 és 5 év között van az az időszak, amelyet érdemes ugyanazon a munkahelyen tölteni, a 25 és 34 évesek körében pedig még ennél is többen (48%) értenek egyet ezzel az állítással. Az összes válaszadó negyede (26%) gondolja, hogy ennél több időt, 6 és 9 év közötti tartamot érdemes ugyanannál a munkáltatónál tölteni, az idősebb (45 és 55 év közötti) munkavállalók között viszont magasabb ez az arány, 35 százalékos.

A kutatásból szépen kirajzolódott az a kép is, hogy a munkaerőpiacra most kilépő Z-generáció és a már egy ideje dolgozó századfordulósok gyakrabban mérik fel karrierlehetőségeiket, és kevesebb időt terveznek ugyanannál a munkáltatónál tölteni. A fejlődési, előrelépési lehetőség valószínűleg növeli azt az időtartamot, amelyet ugyanannál a munkáltatónál tölt el valaki, mivel az összes válaszadóhoz viszonyítva, jóval magasabb arányban dolgoztak több mint 5 éve ugyanannál a vállalatnál a vezető pozícióban lévők.

A kérdésekre válaszolók 28,5 százaléka dolgozott az adott munkáltatójánál kevesebb, mint egy éve, 21,8 százalék dolgozott helyben 1-2 éve, 22,1 százalék 3-5 éve, 11,6 százalék 6-9 éve, és 15,9 százalék pedig több mint 10 éve.

A 6424 magyar válaszadó körülbelül 15 százaléka dolgozott jelenlegi munkáltatójánál több mint 10 éve, 13 százalékuk 6-9 éve, megegyezően 22 százalékuk 3-5 éve illetve 1-2 éve, a maradék körülbelül 28 százalék pedig kevesebb, mint egy éve dolgozott jelenlegi munkahelyén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes különbség rajzolódik ki azok között, akik kevesebb, mint egy éve, és azok között, akik több mint 5 éve dolgoztak ugyanannál a munkáltatónál, amikor azt kérdezték, hogy megéri-e pénzügyi vagy más szempontból hűségesnek lenni a munkáltatójukhoz. Jóval többen gondolták ugyanis azt az új belépők közül, hogy pénzügyileg (tehát a fizetés miatt) is megéri sokáig maradni egy munkáltatónál, mint azok, akik már eleve hosszabb ideje dolgoztak ugyanazon a helyen.

Ennek az eredménynek persze több oka is lehet, de felmerül a kérdés, hogy nincs-e veszélyben a munkavállalói hűség, ha a régebb óta ugyanott dolgozók jelentősen kisebb része látja a lojalitás előnyeit azoknál, akik épp, hogy csatlakoztak egy adott vállalathoz.

(via Alma Career)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?