22 °C Budapest

Megszólaltak a melósok: tényleg vagyonokat buksz, ha sokáig ugyanott dolgozol?

2018. március 26. 12:05

Változhat a munkavállalói lojalitás a jövőben. A fiatalok már most gyakrabban mérlegelik munkaerő-piaci lehetőségeiket, mint az idősebb generáció, de a változás irányába mutathat ezen felül az is, hogy azok a munkavállalók, akik több mint öt éve dolgoznak ugyanannál a munkáltatónál, kevésbé gondolják, hogy bármilyen pénzügyi vagy egyéb előnnyel járna a lojalitás, mint azok, akik frissen csatlakoztak egy vállalathoz. Mutatjuk, mit gondolnak a nemzetközi és a magyar munkavállalók a kérdésben.

Megéri-e sokáig ugyanannál a munkáltatónál dolgozni? Ez a kérdése sokak fejében motoszkál, erre kereste a választ 2018. január-februárban készült felmérésében A Paylab Compensation Monitor 57729 munkavállalónak tett fel kérdéseket a munkavállalói lojalitással kapcsolatban.

A válaszadók legnagyobb csoportja (39%) szerint 3 és 5 év között van az az időszak, amelyet érdemes ugyanazon a munkahelyen tölteni, a 25 és 34 évesek körében pedig még ennél is többen (48%) értenek egyet ezzel az állítással. Az összes válaszadó negyede (26%) gondolja, hogy ennél több időt, 6 és 9 év közötti tartamot érdemes ugyanannál a munkáltatónál tölteni, az idősebb (45 és 55 év közötti) munkavállalók között viszont magasabb ez az arány, 35 százalékos.

A kutatásból szépen kirajzolódott az a kép is, hogy a munkaerőpiacra most kilépő Z-generáció és a már egy ideje dolgozó századfordulósok gyakrabban mérik fel karrierlehetőségeiket, és kevesebb időt terveznek ugyanannál a munkáltatónál tölteni. A fejlődési, előrelépési lehetőség valószínűleg növeli azt az időtartamot, amelyet ugyanannál a munkáltatónál tölt el valaki, mivel az összes válaszadóhoz viszonyítva, jóval magasabb arányban dolgoztak több mint 5 éve ugyanannál a vállalatnál a vezető pozícióban lévők.

A kérdésekre válaszolók 28,5 százaléka dolgozott az adott munkáltatójánál kevesebb, mint egy éve, 21,8 százalék dolgozott helyben 1-2 éve, 22,1 százalék 3-5 éve, 11,6 százalék 6-9 éve, és 15,9 százalék pedig több mint 10 éve.

A 6424 magyar válaszadó körülbelül 15 százaléka dolgozott jelenlegi munkáltatójánál több mint 10 éve, 13 százalékuk 6-9 éve, megegyezően 22 százalékuk 3-5 éve illetve 1-2 éve, a maradék körülbelül 28 százalék pedig kevesebb, mint egy éve dolgozott jelenlegi munkahelyén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes különbség rajzolódik ki azok között, akik kevesebb, mint egy éve, és azok között, akik több mint 5 éve dolgoztak ugyanannál a munkáltatónál, amikor azt kérdezték, hogy megéri-e pénzügyi vagy más szempontból hűségesnek lenni a munkáltatójukhoz. Jóval többen gondolták ugyanis azt az új belépők közül, hogy pénzügyileg (tehát a fizetés miatt) is megéri sokáig maradni egy munkáltatónál, mint azok, akik már eleve hosszabb ideje dolgoztak ugyanazon a helyen.

Ennek az eredménynek persze több oka is lehet, de felmerül a kérdés, hogy nincs-e veszélyben a munkavállalói hűség, ha a régebb óta ugyanott dolgozók jelentősen kisebb része látja a lojalitás előnyeit azoknál, akik épp, hogy csatlakoztak egy adott vállalathoz.

(via Alma Career)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?