A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!

2018. március 21. 11:30

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Háromszáz, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készült interjú, hogy kiderítsék, igaz-e a HR-esek körében közismert mondás: "a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el".

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Ezt a trendet igazolja az is, hogy az elmúlt években sok hazai vállalatnál megháromszorozódott a fluktuáció. Iparági visszajelzések pedig azt is igazolják, hogy a fluktuáció egyre magasabb arányszámát nem a már jól bevált kollégák pótlása okozza.

Tavaly megvizsgáltuk, hogy a fluktuáció mely területeket, és konkrétan melyik munkavállalói réteget érinti leginkább, és azzal szembesültünk, hogy az elvándorlók nagy része, közel 50 százaléka, egy éve sem dolgozott a cégnél. Ez nagyon magas szám

- fogalmazott a Pénzcentrumnak adott interjújában Urbán Anita. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes elvándorlás 14,8 százalékos volt a Grundfosnál 2017-ben; tavaly több mint 600 embert vettek fel a 480 elvándorlóval szemben.

A jelenség kapcsán a Pénzcentrumnak adott interjújában Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezetője leszögezte: "Egyre több cég veszi komolyan a toborzást, és a beillesztési folyamatot is, amelyek meglátásom szerint elválaszthatatlanok egymástól. Nemcsak az a fontos, hogy a jelölt megfeleljen az adott kiírásoknak, hanem egyre többen figyelnek arra, hogy a jelölt és a leendő vezetője között legyen meg az a bizonyos "kémia"."

Több kell annál, mint hogy megfeleljen az adott kritériumoknak, hiszen ha nincs meg az összhang a vezető és a beosztott között, akkor ez előbb-utóbb ismét fluktuációhoz vezet

- tette hozzá Hujber Tibor.

Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője ezért is tartja hasznosnak a beillesztési folyamat során alkalmazott mentorprogramokat, de azt is hozzáteszi, hogy csak abban az esetben működhet, ha a mentorok megfelelő felkészítést kaptak. Mint azt a Pénzcentrumnak adott interjújában kiemelte, ugyan egyre több cég foglalkozik mentorprogrammal, viszont azt nem látja, hogy a mentorok valamilyen formalizált vagy kevésbé formalizált tudást vagy tanácsot kapnának arról a cégvezetéstől, hogy mit is várnak tőlük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány cégnél nagyon jó gyakorlatok, mentoringra való felkészítés van, de ez sok esetben hiányzik

- fogalmazott Tóth Tamara.

Hujber Tibor szerint ezért is nagyon fontos, hogy lehetőséget teremtsenek a vállalatok arra, hogy a munkavállalók nyíltan kommunikálhassanak a vezetőikkel, őszintén tehessenek fel kérdéseket, javaslataikra nyitott legyen a szervezet. Ahogy arra "A Te főnöködre sem jellemző ez a 7 tulajdonság? Menekülj!" c. cikkünkben is felhívtuk nemrég a figyelmet, egy hatékony vezető feladata az, hogy ösztönözze kollégáit arra, hogy elhiggyék, együttműködve képesek elérni céljaikat, és beteljesíteni mindazt, amire hivatottak.

Egy elkötelezett vezető valódi csapatot épít, inspirál, együtt gondolkodva halad a közös sikerek irányába.

"Azt mondják, hogy a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el" - fogalmaz a LinkedIn-en megjelent posztjában Rozsovits Edit. A Staff Solution Consulting ügyvezetője szerint ennek fényében tehát az az egyik legfontosabb kérdés napjainkban, hogy milyen vezető az, akiért hajlandóak maradni a kollégák? Nos, a HR szakember 300, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készített interjút, és az említési gyakoriság szerinti kiderült, az alábbi vezetői tényezők bírják leginkább maradásra a munkavállalókat:

  • 1. Szakmailag felkészült, tudjak rá felnézni, tőle tanulni.
  • 2. Bízzon bennem, a szakmai tudásomban, a szorgalmamban.
  • 3. Legyen döntésképes, és döntsön megalapozottan és gyorsan, hogy haladjunk.
  • 4. Legyenek tiszták az elvárások.
  • 5. Legyen nyitott az ötleteimre, mert akkor érzem, hogy nemcsak egy robot vagyok.
  • 6. Az ajtaja ne csak nyitva legyen, hanem jöjjön is ki rajta, és pár mondatot váltson a csapatával naponta.
  • 7. Mutasson példát a munkájával, viselkedésével.
  • 8. Az erősségeimre fókuszáljon, ha jól teljesítettem dicsérjen meg, a bónusz nem minden.
  • 9. Legyen magánélete, és tartsa tiszteletben, hogy nekem is van.
  • 10. Álljon ki a csapatért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?