13 °C Budapest
A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!

2018. március 21. 11:30

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Háromszáz, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készült interjú, hogy kiderítsék, igaz-e a HR-esek körében közismert mondás: "a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el".

Ma egyre inkább jellemző, ha egy munkatárs úgy érzi, nem kap megfelelő támogatást, figyelmet, könnyen elbizonytalanodhat, és záros határidőn belül búcsút inthet a cégnek. Ezt a trendet igazolja az is, hogy az elmúlt években sok hazai vállalatnál megháromszorozódott a fluktuáció. Iparági visszajelzések pedig azt is igazolják, hogy a fluktuáció egyre magasabb arányszámát nem a már jól bevált kollégák pótlása okozza.

Tavaly megvizsgáltuk, hogy a fluktuáció mely területeket, és konkrétan melyik munkavállalói réteget érinti leginkább, és azzal szembesültünk, hogy az elvándorlók nagy része, közel 50 százaléka, egy éve sem dolgozott a cégnél. Ez nagyon magas szám

- fogalmazott a Pénzcentrumnak adott interjújában Urbán Anita. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes elvándorlás 14,8 százalékos volt a Grundfosnál 2017-ben; tavaly több mint 600 embert vettek fel a 480 elvándorlóval szemben.

A jelenség kapcsán a Pénzcentrumnak adott interjújában Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezetője leszögezte: "Egyre több cég veszi komolyan a toborzást, és a beillesztési folyamatot is, amelyek meglátásom szerint elválaszthatatlanok egymástól. Nemcsak az a fontos, hogy a jelölt megfeleljen az adott kiírásoknak, hanem egyre többen figyelnek arra, hogy a jelölt és a leendő vezetője között legyen meg az a bizonyos "kémia"."

Több kell annál, mint hogy megfeleljen az adott kritériumoknak, hiszen ha nincs meg az összhang a vezető és a beosztott között, akkor ez előbb-utóbb ismét fluktuációhoz vezet

- tette hozzá Hujber Tibor.

Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője ezért is tartja hasznosnak a beillesztési folyamat során alkalmazott mentorprogramokat, de azt is hozzáteszi, hogy csak abban az esetben működhet, ha a mentorok megfelelő felkészítést kaptak. Mint azt a Pénzcentrumnak adott interjújában kiemelte, ugyan egyre több cég foglalkozik mentorprogrammal, viszont azt nem látja, hogy a mentorok valamilyen formalizált vagy kevésbé formalizált tudást vagy tanácsot kapnának arról a cégvezetéstől, hogy mit is várnak tőlük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány cégnél nagyon jó gyakorlatok, mentoringra való felkészítés van, de ez sok esetben hiányzik

- fogalmazott Tóth Tamara.

Hujber Tibor szerint ezért is nagyon fontos, hogy lehetőséget teremtsenek a vállalatok arra, hogy a munkavállalók nyíltan kommunikálhassanak a vezetőikkel, őszintén tehessenek fel kérdéseket, javaslataikra nyitott legyen a szervezet. Ahogy arra "A Te főnöködre sem jellemző ez a 7 tulajdonság? Menekülj!" c. cikkünkben is felhívtuk nemrég a figyelmet, egy hatékony vezető feladata az, hogy ösztönözze kollégáit arra, hogy elhiggyék, együttműködve képesek elérni céljaikat, és beteljesíteni mindazt, amire hivatottak.

Egy elkötelezett vezető valódi csapatot épít, inspirál, együtt gondolkodva halad a közös sikerek irányába.

"Azt mondják, hogy a távozás mellett döntő alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el" - fogalmaz a LinkedIn-en megjelent posztjában Rozsovits Edit. A Staff Solution Consulting ügyvezetője szerint ennek fényében tehát az az egyik legfontosabb kérdés napjainkban, hogy milyen vezető az, akiért hajlandóak maradni a kollégák? Nos, a HR szakember 300, különböző szakterületen dolgozó munkavállalóval készített interjút, és az említési gyakoriság szerinti kiderült, az alábbi vezetői tényezők bírják leginkább maradásra a munkavállalókat:

  • 1. Szakmailag felkészült, tudjak rá felnézni, tőle tanulni.
  • 2. Bízzon bennem, a szakmai tudásomban, a szorgalmamban.
  • 3. Legyen döntésképes, és döntsön megalapozottan és gyorsan, hogy haladjunk.
  • 4. Legyenek tiszták az elvárások.
  • 5. Legyen nyitott az ötleteimre, mert akkor érzem, hogy nemcsak egy robot vagyok.
  • 6. Az ajtaja ne csak nyitva legyen, hanem jöjjön is ki rajta, és pár mondatot váltson a csapatával naponta.
  • 7. Mutasson példát a munkájával, viselkedésével.
  • 8. Az erősségeimre fókuszáljon, ha jól teljesítettem dicsérjen meg, a bónusz nem minden.
  • 9. Legyen magánélete, és tartsa tiszteletben, hogy nekem is van.
  • 10. Álljon ki a csapatért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?